Ο γύρος του κόσμου που κάνει η μετάλλαξη «Δέλτα», τους τελευταίους μήνες, αποδεικνύεται φονικός και δύσκολα αντιμετωπίσιμος, όσο παραμένουν οι εμβολιαστικές ανισότητες.
Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid σε παγκόσμιο επίπεδο ξεπερνούν τα 250 εκατομμύρια και η Ευρώπη κατέχει το θλιβερό προνόμιο να πρωτοστατεί στην πανδημία, σε αυτή τη φάση (1 εκατομμύριο νέα περιστατικά κάθε τέσσερις ημέρες). Στις ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στη κορυφή της λίστας με τα κρούσματα και τους θανάτους, δυστυχώς βρίσκεται και η Ελλάδα, που μαζί με τη Ρωσία, τη Ρουμανία και την Ουκρανία καταγράφουν τους μεγαλύτερους αριθμούς από την αρχή της πανδημίας. Στις ανατολικοευρωπαϊκές χώρες η κατάσταση έχει ξεφύγει από κάθε υγειονομικό έλεγχο και τα συστήματα υγείας αδυνατούν να αντιμετωπίσουν το νέο κύμα, ενώ η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Δωρεάν τεστ
Στη Δυτική Ευρώπη, η Γερμανία ετοιμάζεται για το τέταρτο κύμα της πανδημίας, εξετάζοντας τη λήψη μέτρων που θα περιορίσουν τη διάδοση των κρουσμάτων. Ανάμεσα στα μέτρα είναι και η επαναφορά των δωρεάν τεστ για όλους! Υπό το βάρος της νέας έξαρσης, η συμμαχία Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD), οι Πρασίνων και Φιλελευθέρων (FDP) θα καταθέσουν νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση του τέταρτου κύματος, καθώς οι προειδοποιήσεις του επιδημιολογικού Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, είναι πολύ ανησυχητικές: την τελευταία εβδομάδα έχουν μολυνθεί 201 άτομα ανά 100.000 κατοίκους και το τελευταίο 24ωρο έχασαν τη ζωή τους 33 άνθρωποι. Οι ειδικοί αναμένουν αύξηση του αριθμού των νοσηλειών στις μονάδες εντατικής θεραπείας. Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, καθησύχασε ωστόσο, ότι ακόμη κι αν ληφθούν έκτακτα μέτρα, δεν θα επιβληθεί lockdown. Ανάμεσα στα μέτρα που ενδεχομένως θα ληφθούν, θα είναι και η υποχρέωση του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή ανάρρωσης για τα καταστήματα εστίασης και τα γήπεδα. Στους εργασιακούς χώρους, θα απαιτείται η διενέργεια τεστ από όλους τους εργαζόμενους σε περιοχές με μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Στα μέτρα αποτροπής του νέου κύματος, η νέα συμμαχία που θα σχηματίσει κυβέρνηση στη Γερμανία, θα προωθήσει τον εμβολιασμό με τρίτη δόση εμβολίου για ομάδες ηλικιωμένων και ειδικών επαγγελμάτων.
Εμβολιασμοί
Ο κορονοϊός προσβάλλει 50 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε 90 ημέρες, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητας του στελέχους Δέλτα, τονίζουν οι ειδικοί. Οι χώρες που έχουν επιτύχει ένα καλό εμβολιαστικό πρόγραμμα, ελπίζουν ότι θα ξεπεράσουν τη χειρότερη φάση, ύστερα από την εκτόνωση του τέταρτου κύματος, ενώ σε εκείνες όπου ο εμβολιασμός του πληθυσμού βρίσκεται σε χαμηλά ποσοστά, ενδέχεται να ζήσουν άλλον ένα ζοφερό χειμώνα. «Πιστεύουμε ότι από τώρα μέχρι το τέλος του 2021 είναι η περίοδος κατά την οποία μπορούμε να θέσουμε τον ιό υπό έλεγχο» δήλωσε στο Reuters η επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Μαρία Βαν Κερκχόβε. Ο Π.Ο.Υ. θεωρεί πως η ανθρωπότητα δεν θα βγει σύντομα από τον κλοιό της πανδημίας, λόγω της εμβολιαστικής ανισότητας. Ο μισός πληθυσμός της γης δεν έχει λάβει ούτε την πρώτη δόση των εμβολίων, ενώ σε φτωχές χώρες, η εμβολιαστική κάλυψη παραμένει πολύ χαμηλή -κάτω από το 5%.
Ιαπωνία – Μηδέν θάνατοι
Η Ιαπωνία είναι η χώρα που μπορεί να υπερηφανευθεί πως μετά από τόσους μήνες, δεν κατέγραψε ούτε ένα νεκρό από τη νόσο Covid, το τελευταίο 24ωρο. Ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται σε επιπλοκές του κορονοϊού, είναι πολύ χαμηλός (μονοψήφιος), το τελευταίο διάστημα στη χώρα, που έχει επιτύχει εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, πάνω από το 70%. Η Ιαπωνία αντιμετώπισε ένα ισχυρό κύμα τον Αύγουστο, με περίπου 25.000 ημερήσιες μολύνσεις, λίγο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ελαβε αυστηρά μέτρα και επιτάχυνε τους εμβολιασμούς. Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 18.300 θάνατοι από COVID (συγκριτικά με τα θύματα του κορονοϊού στην Ελλάδα, ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι μικρός ο αριθμός, αν σκεφθεί κανείς ότι ο πληθυσμός της Ιαπωνίας φθάνει τα 126 εκατομμύρια). Η ιαπωνική κυβέρνηση σχεδιάζει να αρχίσει τη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων εμβολίων τον Δεκέμβριο, ενώ προσπαθεί να εξασφαλίσει τα νέα φάρμακα για να μην επιβαρύνει το σύστημα υγείας από νέες νοσηλείες.
Κορωνοϊός: Διαπραγματεύσεις για αγορά φαρμάκων από Pfizer και Merck
Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαπραγματεύεται με τις αμερικανικές εταιρίες Merck and Pfizer, προκειμένου να εξασφαλίσει την υπογραφή συμβολαίων αγοράς των φαρμάκων που έχουν παρασκευάσει κατά της νόσου Covid. Σύμφωνα με το Reuters, οι συζητήσεις με τη Merck έχουν προχωρήσει περισσότερο. Και οι δύο εταιρίες έχουν υποβάλει αίτημα για έγκριση των πειραματικών φαρμάκων σε μορφή χαπιού, που προορίζονται για ασθενείς «υψηλού κινδύνου». Το φάρμακο της Pfizer έδειξε ότι είναι κατά 89% αποτελεσματικό και της Merck περίπου κατά 50%.
Οι συζητήσεις με τη Merck έχουν προοδεύσει, διότι η εταιρία είχε ήδη υποβάλει στοιχεία για το φάρμακο που παρασκεύασε, στην αρμόδια επιτροπή της Ε.Ε. Αντίθετα η Pfizer, που ανακοίνωσε ένα μήνα αργότερα τις επιτυχείς κλινικές δοκιμές του φαρμάκου της, δεν έχει υποβάλει ακόμη τα δεδομένα στην επιτροπή. Και τα δύο φάρμακα πρέπει να δοθούν στις πρώτες πέντε ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η συνταγή της Pfizer αναφέρει πως ο ασθενής θα λάβει τρία χάπια το πρωί και τρία το βράδυ, ενώ η αντίστοιχη συνταγή της Merck, περιλαμβάνει τέσσερα χάπια αντίστοιχα.
Μέχρι στιγμής η Βρετανία είναι η μόνη χώρα που έχει δώσει έγκριση για το φάρμακο της Merck. Στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι έχει διασφαλίσει εκατομμύρια δόσεις φαρμάκων και από τις δύο εταιρίες (1,7 εκατομμύρια από τη Merck). Ανάλογα αιτήματα για τα φάρμακα των δύο εταιριών έχουν κάνει η Αυστραλία και χώρες της Ασίας.