Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΚομμωτήρια - Καταστήματα: Προσοχή στα σεσουάρ, πώς θα δοκιμάζουμε ρούχα

Κομμωτήρια – Καταστήματα: Προσοχή στα σεσουάρ, πώς θα δοκιμάζουμε ρούχα

Παράθυρα ανοιχτά στα κομμωτήρια – Μπάνιο μετά την επίσκεψη σε κατάστημα με ρούχα – Τι τονίζουν οι ειδικοί για τις επισκέψεις στα νοσοκομεία

Μια νέα πραγματικότητα για επιχειρηματίες και πελάτες/καταναλωτές φέρνει το άνοιγμα των καταστημάτων που ξεκινά στις 4 Μαΐου με κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, βιβλιοπωλεία, καταστήματα αθλητικών ειδών και συνεχίζεται στις 11 Μαΐου με το άνοιγμα όλων των καταστημάτων λιανεμπορίου.

Οι αλλαγές επεκτείνονται από τη χρήση σεσουάρ μέχρι τον τρόπο δοκιμής ρούχων και γι’ αυτό όπως επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη χρειάζεται μια προεργασία για να συνηθίσουμε τις νέες οδηγίες που θα συνοδεύουν την καθημερινότητά μας στην «μετά-κορωνοϊό» εποχή.

Η μάσκα γίνεται υποχρεωτική, το αντισηπτικό δεν πρέπει να λείπει από καμία τσάντα και η φυσική απόσταση είναι οι νέες μας συνήθειες. Μάλιστα η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ προτείνει τις απλές μάσκες με τα λάστιχα που τα περνάμε πίσω από τα αυτιά διότι, όπως λέει, είναι εύχρηστες και όχι αυτές που δένονται πίσω στο κεφάλι. Όσον αφορά τη θερμομέτρηση τονίζει ότι δεν μας δίνει 100% ασφάλεια διότι κάποιος μπορεί να είναι φορέας και να μην έχει κανένα σύμπτωμα.

Η κ. Παγώνη εξηγεί τους κανόνες που θα πρέπει να εφαρμόζουμε σε νοσοκομεία, κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής, μικρά καταστήματα.

Νοσοκομεία

Από Δευτέρα ξεκινάνε στα νοσοκομεία τα τακτικά ιατρεία και τα τακτικά χειρουργεία και, όπως αναφέρει η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, ήταν κάτι που οι γιατροί το ζητούσαν, διότι, «τα χρόνια περιστατικά μπορεί να γίνουν επείγοντα κάποια στιγμή, αυτοί οι ασθενείς χρειάζονται ιατρική παρακολούθηση. Δεν μπορεί να γίνεται ιατρική από το τηλέφωνο», τονίζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προσθέτει ότι υπάρχει λίστα τακτικών χειρουργείων μετά από δύο μήνες αναβολής και μέχρι τέλος Ιουλίου όλα αυτά πρέπει να έχουν προχωρήσει.

Η συμμόρφωση στα νοσοκομεία είναι σε υψηλό επίπεδο, καθώς τα μέτρα προστασίας είχαν εφαρμοστεί από την αρχή της πανδημίας. Υπογραμμίζει ότι και μέσα στο νοσοκομείο οι ασθενείς θα φοράνε μάσκα και θα τηρούνται οι αποστάσεις. Σχετικά με τα γάντια αναφέρει ότι αν ο ασθενής έχει το περιθώριο να τα αλλάζει βεβαίως και να φοράει, αν όμως δεν έχει αυτό το περιθώριο, τότε καλύτερα να πλένει τα χέρια του τακτικά με νερό και σαπούνι ή αντισηπτικό.

Κομμωτήρια

Πελάτες και εργαζόμενοι στα κομμωτήρια θα φοράνε υποχρεωτικά μάσκα. Επιπλέον, απαραίτητο μέτρο είναι η τήρηση των αποστάσεων μέσα στο κομμωτήριο, δηλαδή οι καρέκλες δεν θα είναι όπως ήταν παλιά, δίπλα-δίπλα. Θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον ένα μέτρο. Αν το κομμωτήριο είναι μεγάλο, θα μπαίνουν μέσα τρία με τέσσερα άτομα και μαζί με τους εργαζόμενους δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν τα έξι με επτά άτομα. Στα μικρά κομμωτήρια θα μπαίνουν μέχρι δύο πελάτες.

Παράθυρα και πόρτες θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά για να δημιουργείται ρεύμα και το κλιματιστικά θα πρέπει να είναι κλειστό. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στο στέγνωμα με το πιστολάκι, διότι γίνεται περιστροφή αέρα, γι’ αυτό είναι απαραίτητο οι πόρτες και τα παράθυρα να είναι ανοιχτά ώστε να υπάρχει αλλαγή αέρα. Δεν χρησιμοποιούμε σεσουάρ, διότι είναι κλειστά και μέσα γίνεται περιστροφή αέρα.

Οπωσδήποτε οι εργαζόμενοι στο κομμωτήριο θα πρέπει να φοράνε γάντια που θα αλλάζουν ανά πελάτη. Δεδομένη είναι η αλλαγή ρόμπας και πετσέτας. Η κ. Παγώνη μάλιστα προτείνει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ να αφήσουμε να περάσει λίγο διάστημα ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός και μετά να κλείσουμε το ραντεβού μας.

Κέντρα αισθητικής

Οι αποστάσεις είναι ένα μέτρο που θα μας συνοδεύει παντού, στη νέα καθημερινότητά μας. Και στα κέντρα αισθητικής θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου, πελάτες και εργαζόμενοι να φοράνε οπωσδήποτε μάσκα. Η κ. Παγώνη προτείνει μάλιστα να μπουν διαχωριστικά και θεωρεί δεδομένη την απολύμανση των κεφαλών των μηχανημάτων μετά από κάθε πελάτη.

Μικρά μαγαζιά

Η απόσταση και η χρήση μάσκας τηρούνται και στα μικρά μαγαζιά που ανοίγουν από Δευτέρα. Ένα με δύο άτομα μέσα στο κατάστημα με μάσκα, βγαίνει ένας και μπαίνει ο επόμενος, λέει η κ. Παγώνη.

Σχετικά με τη δοκιμή ρούχων αναφέρει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Ό,τι περνάει από το κεφάλι καλό είναι να μην το δοκιμάζουμε και όσο για τα υπόλοιπα να αποφεύγουμε τις πολλές δοκιμές και όταν πάμε σπίτι τα πλένουμε και κάνουμε μπάνιο.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments