Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚομισιόν: Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Κομισιόν: Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας

Τις εξαγγελίες της νέας Κυβέρνησης επεξεργάζονται τα τεχνικά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κανένα ζήτημα δεν αναμένεται να θέσουν οι Θεσμοί ως προς την επίτευξη του στόχου για πλεόνασμα της τάξης του 3,5% για το τρέχον έτος, παρά τις όποιες συζητήσεις προκύπτουν για ενδεχόμενους αστερίσκους της τρόικας, λόγω και των μειώσεων φόρων που ψήφισε η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχική αναφορά ήταν «θετική» και έκανε λόγο για πλήρη δέσμευση τόσο από τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, όσο και από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η Κυβέρνηση θα ακολουθήσει τους στόχους του προγράμματος, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα πλεονάσματα μέχρι το 2021 και θα λάβει αντίμετρα στις περιπτώσεις που οι δαπάνες ξεφύγουν.

Αναλυτικά η έκθεση της Κομισιόν αναφέρει τα εξής:

1. Αναμένουμε να δούμε τα αντίμετρα που δεσμεύθηκε η κυβέρνηση ότι θα παρουσιάσει για να καλύψει αποκλίσεις.

2. Ο στόχος του 2019 ίσως μπορεί να επιτευχθεί, όμως, βάσει των εξαγγελιών και των όποιων στοιχείων που έχουν συλλέξει τα τεχνικά κλιμάκια, οι στόχοι για το 2020 τίθενται εν αμφιβόλω.

3. Τα στοιχεία για τη συλλογή εσόδων είναι ασαφή (vague). Οι δαπάνες θεωρείται ότι θα έχουν αξιοσημείωτη επίπτωση (considerable effect) στην εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2020.

4. Η μείωση των κόκκινων δανείων εξακολουθεί να προβληματίζει, λόγω των αργών ρυθμών εκτέλεσης των δεσμεύσεων.

5. Τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν πρέπει να τεθούν σε επιφυλακή, για να μην υπάρξει μείωση της συλλογής των φορολογικών εσόδων.

6. Τα έσοδα από τον τουριστικό τομέα αναμένεται φέτος να είναι μειωμένα σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τις κυβερνητικές προβλέψεις.

7. Πρέπει να υπάρξει πιο στενή παρακολούθηση (closer monitoring) στην επόμενη αξιολόγηση του προγράμματος τον Σεπτέμβριο, έτσι ώστε το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2020 να μη φέρει εκπλήξεις.

8. Σε συνεννόηση με τον SSM πρέπει να υπάρξει διεξοδική επισκόπηση (thorough review) σε ό,τι αφορά τη δέσμευση της κυβέρνησης να δώσει ασυλία σε τραπεζικά στελέχη.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments