Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΚεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Ποιος είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν που απειλεί ότι θα...

Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου: Ποιος είναι ο αντίπαλος του Ερντογάν που απειλεί ότι θα πάρει 18 νησιά από την Ελλάδα

Η αντιπολίτευση της Τουρκίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου ως υποψήφιο εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τις επερχόμενες εκλογές, που θα μπορούσαν να αλλάξουν την πορεία της χώρας.

Ο ηγέτης του κοσμικού, κεντροαριστερού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) της Τουρκίας θεωρείται πως αντιπροσωπεύει ό,τι δεν είναι ο Ερντογάν.

Βουλευτής του CHP από το 2002 -την ίδια χρονιά που είδε το κόμμα AKP του Ερντογάν να ανέρχεται στην εξουσία-, ο 74χρονος σήμερα Κιλιτσντάρογλου ανελίχθη στην πολιτική σκάλα για να γίνει ο έβδομος πρόεδρος του κόμματός του, το 2010.

Ο Κιλιτσντάρογλου εκπροσωπεί το κόμμα που δημιουργήθηκε πριν από 100 χρόνια από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, τον ιδρυτή της σύγχρονης Τουρκίας και έναν σκληροπυρηνικό κοσμικό, ενώ βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με το κόμμα του Ερντογάν, το οποίο έχει ισλαμικές ρίζες και συντηρητική βάση.

Παρά τις κοσμικές του τάσεις, ωστόσο, ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης και η συμμαχία του έχουν ορκιστεί ότι θα εκπροσωπούν όλες τις φατρίες της τουρκικής κοινωνίας, κάτι που, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει αποδειχθεί ήδη από τον ποικίλο συνασπισμό του.

Ο οδικός χάρτης της συμμαχίας της αντιπολίτευσης ήταν σαφής ως προς τον στόχο να αντιστρέψει το προεδρικό σύστημα του Ερντογάν, προχωρώντας προς ένα κοινοβουλευτικό σύστημα με μεγαλύτερη περιεκτικότητα, όπου ο ρόλος του προέδρου έχει λιγότερη εξουσία.

«Δεν θα υπάρχει πλέον συγκεντρωτισμός της εξουσίας στα χέρια του προέδρου» αναφέρει ο ο Μεχμέτ Καρλί, συντονιστής του Προγράμματος για τη Σύγχρονη Τουρκία στο Κέντρο Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Η προεδρία θα γίνει ένα συμβολικό αξίωμα και η Τουρκία θα επιστρέψει στην κοινοβουλευτική δημοκρατία που ήταν από το 1921», δήλωσε στο CNN ο Καρλί, ο οποίος είναι επίσης μακροχρόνιος σύμβουλος του Κιλιτσντάρογλου.

Η Δύση μπορεί να προσβλέπει σε καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία υπό τον Κιλιτσντάρογλου
Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Κιλιτσντάρογλου θεωρείται ο αντίθετος πόλος του Ερντογάν. Μερικές φορές περιγράφεται ως «ο Τούρκος Γκάντι» τόσο για τη φυσική του ομοιότητα με τον Μαχάτμα Γκάντι της Ινδίας όσο και για την ταπεινή του κομψότητα.

Σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής, ο Κιλιτσντάρογλου αναμένεται να έχει μια πιο ήπια και προβλέψιμη προσέγγιση απέναντι στη Δύση, καθώς δεν θα ενεργήσει μονομερώς, αλλά μέσω θεσμών.

Οι σύμβουλοί του λένε ότι ο αντίπαλος του Ερντογάν πιστεύει ακράδαντα ότι η Τουρκία ανήκει στη Δύση.

«Εάν, λοιπόν, η Δύση θέλει μια σχέση με την Τουρκία που βασίζεται σε κοινές αξίες, τότε είναι πολύ πιθανό να βιώσει μια πολύ καλύτερη συνεργασία υπό τον Κιλιτσντάρογλου, του οποίου οι αξίες είναι πολύ πιο κοντά σε εκείνες της Δύσης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», λέει ο Μουράτ Σομέρ, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Koc στην Κωνσταντινούπολη.

Όταν ο Κιλιτσντάρογλου απειλούσε την Ελλάδα ότι θα πάρει 18 νησιά
Δεν διευκρινίζουν, ωστόσο, αν αυτό ισχύει και για τις σχέσεις με την Ελλάδα, την οποία ο Κιλιτσντάρογλου έχει απειλήσει στο παρελθόν ότι θα… της πάρει νησιά!

Συγκεκριμένα, το 2017 ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων με τις εξοργιστικές δηλώσεις του για τη χώρα μας.

«Η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 νησιά του Αιγαίου, συν μία βραχονησίδα. Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας μου απάντησε ”Έλα και πάρ’ τα” (μολών λαβέ). Θα έρθω το 2019 και θα πάρω όλα αυτά τα νησιά. Γιατί το λέω, ξέρετε; Αυτά τα έλεγαν μία περίοδο και για την Κύπρο, ”Μολών λαβέ”. Και ο αείμνηστος Ετζεβίτ τι έκανε; Πήγε και την πήρε», είχε πει τότε ο Κιλιτσντάρογλου.

Το περασμένο καλοκαίρι, μάλιστα, περίοδο υψηλών εντάσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είχε κάνει ευθεία επίθεση στον ίδιο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας ότι κάνει μεν τον νταή στην Ελλάδα, αλλά για τα υπό κατοχή νησιά δεν κάνει τίποτα.

«Έκανα μια ομιλία εδώ το 2017. Είπα ότι η Ελλάδα έχει καταλάβει 18 από τα νησιά του Αιγαίου. Του λέω “έχεις πάντα κάτι να πεις για ό,τι λέω. Λοιπόν, πες κάτι για αυτά τα νησιά”. Σου λέω “κάνε μια καθαρή πρόταση για τα νησιά υπό κατοχή”. Δεν μπόρεσε καν να αρθρώσει προτάσεις. Τώρα φέρεται διαφορετικά. Λέει πράγματα όπως “μη με εκνευρίζετε”, όχι “θα έρθω” ή “θα φύγω”, “θα κάνω επιχείρηση στη Συρία” κ.λπ. Αν είναι να κάνεις κάτι, κάνε το, αδερφέ. Τι φωνάζεις; Ξέρω ότι δεν μπορείς, και το ξέρεις και εσύ», δήλωνε τον Ιούνιο ο Κιλιτσντάρογλου σε ομιλία στην κοινοβουλευτική του ομάδα.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments