Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κατέθεσε την οριστική και ομόφωνη αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου
Απαράδεκτη, προσβλητική και καθόλα ψευδή», χαρακτήρισε από το βήμα της Ολομέλειας, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωνσταντίνος Κατσαφάδος, την αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπό του, ότι ως φοιτητής και στέλεχος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ στο Πανεπιστήμιο του Πειραιά, μετείχε σε επεισόδια βιαιοπραγίας κατά του τότε πρύτανη.
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Κ. Κατσαφάδος είπε ότι ήρθε στην Βουλή όχι «ως απολογούμενος στον κ. Τσίπρα, δεν το έχω ανάγκη, αλλά για να εκπροσωπήσω μια γενιά φιλελεύθερων νεολαίων, οι οποίοι συμμετείχαν στις διαδικασίες στα πανεπιστήμια και αγωνίστηκαν για να είναι ελεύθερα, για να είναι ανοιχτά, για να είναι δημοκρατικά, για τη φοιτητική νεολαία της Νέας Δημοκρατίας, την ανεξάρτητη φοιτητική νεολαία, τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία πρωταγωνίστησε και συνεχίζει να πρωταγωνιστεί μέσα στους χώρους των πανεπιστημίων, όπου ήταν αυτή η οποία μίλησε για μεταπτυχιακά, για να μπορέσουν να ενισχυθούν οι σπουδές των φοιτητών, ήταν αυτή που μίλησε για προγράμματα ERASMUS, ήταν αυτή η οποία ήθελε ανοικτά τα πανεπιστήμια, και όχι να τα κλείνουμε για το πώς θα είναι το μέγεθος της τυρόπιτας, ή για το τι γίνεται στο Αφγανιστάν, ή για το τι γίνεται στο Ιράν, όπως ήταν τα αιτήματα, τότε, της φοιτητικής νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου ζητούσε κατάληψη κάθε λίγο και λιγάκι για πράγματα τα οποία δεν είχαν καμία σχέση με τον φοιτητικό χώρο και με τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζαν οι φοιτητές».
Είμαι εδώ, τόνισε ο κ. Κ. Κατσαφάδος «για να εκπροσωπήσω όλους αυτούς τους φιλελεύθερους νέους, οι οποίοι έχουν αγωνιστεί για ένα καλύτερο δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά και για να μπορέσω να βγάλω αυτήν την προσπάθεια συμψηφισμού, η οποία προσπάθησε να γίνει». Ο υφυπουργός κατέθεσε την απόφαση του δικαστηρίου στον Πειραιά «όπου μετά από μία μήνυση η οποία είχε γίνει από τον τότε πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιά για ένα περιστατικό, το οποίο το είχαμε καταδικάσει απερίφραστα, κατηγόρησε όλο τον σύλλογο φοιτητών, τα μέλη της ΔΑΠ, τα μέλη της ΠΑΣΠ, οκτώ φοιτητές, επτά συμφοιτητές μου είχε κατηγορήσει ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, όπου εδώ υπάρχει η αμετάκλητη, οριστική και ομόφωνη αθωωτική απόφαση και των οκτώ».
Ο Υφυπουργός, παράλληλα, προς επίρρωση των όσων ανέφερε, κατέθεσε και την ανακοίνωση την οποία έβγαλε το πανεπιστήμιο, μετά όπως είπε «από αυτόν τον οχετό ψεμάτων του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που τυγχάνει να την υπογράφει ο σημερινός πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά, ο οποίος ήταν αυτόπτης μάρτυρας σε εκείνο το εκλεκτορικό και ο οποίος, για να μην υπάρξει πάλι κάποιος συμψηφισμός και κάποια ταύτιση, δεν συμφωνεί με το εν λόγω νομοσχέδιο και λέει ότι δεν ήμουν καν στο πανεπιστήμιο τότε εκείνη τη μέρα, όπως αποδείχτηκε και στο δικαστήριο».
«Καταλαβαίνω και κατανοώ ότι δεν μπορείτε να χωνέψετε εσείς, οι σύντροφοί σας, έναν νέο άνθρωπο, έναν γιο ενός «μπάτσου» – έτσι λέτε τους αστυνομικούς, αυτή είναι η πραγματικότητα – ένα παιδί από μια οικογένεια της μεσαίας τάξης, ο οποίος δεν έζησε και δεν μεγάλωσε στα πλούτη και στα παλάτια, όπως λέτε εσείς ότι είμαστε πορφυρογέννητοι, ο οποίος αγωνίστηκε μέσα στα ελληνικά πανεπιστήμια, ο οποίος είναι περήφανος για τη δράση του, τις ιδέες τους και τις απόψεις του και τους ομοϊδεάτες του, και ο οποίος έχει τη χαρά και την τιμή να τον στηρίζουν δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες του. Σας ξαναλέω, δεν ήρθα εδώ για να απολογηθώ σ’ εσάς. Έρχομαι γιατί έχω μία υποχρέωση, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σ’ αυτήν την προσπάθεια συμψηφισμού που πήγε να γίνει. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Εγώ είμαι περήφανος, γιατί όλα μου τα χρόνια στο πανεπιστήμιο, αγωνιζόμουν για να είναι ανοιχτά τα πανεπιστήμια, όταν εσείς και τα παιδιά σας αγωνιζόσασταν για να είναι κλειστά τα πανεπιστήμια. Εγώ είμαι περήφανος γιατί είμαι ο γιος ενός ‘μπάτσου’, όπως λέτε. Γιατί ο γιος ενός συναδέλφου σας, ο οποίος συνελήφθη ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης με ένα πιστόλι και μία χειροβομβίδα, όταν τον ρώτησε ο εισαγγελέας και του είπε ‘Τι θα τα κάνατε; Θα τα χρησιμοποιούσατε αυτά τα όπλα;’, η απάντησή του ήταν ‘μόνο για τους αστυνομικούς’. Και όταν τον ρώτησε ο εισαγγελέας – εσείς που κόπτεστε για την αστυνομία – “γιατί; Αυτοί δεν είναι άνθρωποι;”, απάντησε ‘όχι, είναι το μακρύ χέρι του νόμου». Και όταν πήγα να κλέψω την τράπεζα, πήγα να κάνω απαλλοτρίωση, όχι να ληστέψω την τράπεζα!’».
«Δεν είμαστε ίδιοι λοιπόν. Δεν είμαστε αυτοί που πηγαίνουμε μάρτυρες υπεράσπισης στους τρομοκράτες, στους μπαχαλάκηδες, στους αναρχικούς, σε όσους πετάνε μολότοφ, σε όσους καταστρέφουν και λεηλατούν την ελληνική περιουσία. Δεν είμαστε ίδιοι. Και λυπάμαι, στεναχωριέμαι πάρα πολύ, αλλά είχα υποχρέωση, όπως σας είπα, να έρθω εδώ, για τους χιλιάδες νεολαίους της Νέας Δημοκρατίας, για τον πρωθυπουργό και την υπουργό που δίνουν μια μάχη, για τη χώρα που πάει να μπει στην κανονικότητα. Έρχομαι εδώ για να μιλήσω για το αυτονόητο, έχοντας υποχρέωση μόνο μία: απέναντι σε αυτά τα παιδιά, απέναντι στην κληρονομιά που μου άφησε η μάνα μου και ο πατέρας μου και απέναντι στην κληρονομιά που πρέπει να αφήσω και εγώ στην κόρη μου, όχι για εσάς» είπε ο κ. Κατσαφάδος.
Ο Υφυπουργός απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε, «εσείς ήσασταν, είστε και θα συνεχίσετε να είστε οι μεγαλύτεροι ψεύτες που έχουν περάσει μέσα από το ελληνικό κοινοβούλιο […]Εσείς είστε εδώ για συνεχίζετε αυτόν τον διχασμό και να τον τροφοδοτείτε με το ψέμα και με τον λαϊκισμό. Δεν θα σας περάσει».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, σχολίασε την ομιλία του κ. Κατσαφάδου λέγοντας ότι «προσπάθησε από κατηγορούμενος που είναι στη συνείδηση πολλών χιλιάδων Ελλήνων πολιτών, να μετατρέψει τον εαυτό του σε κατήγορο […] Εδώ δεν είναι το Πανεπιστήμιο Πειραιά για να πετάτε ρουκέτες και πυραύλους πυροσβεστικούς. […] Έδωσε μια παράσταση για το ήθος του σήμερα στη Βουλή. Δεν έχει σημασία να μιλήσει κανείς περισσότερο γι’ αυτόν. Προσπάθησε να μας πει ότι η ψήφος του λαού είναι πλυντήριο, και ότι δήθεν τον ψήφισε ο κόσμος επιβραβεύοντας όσα έχει διαπράξει. […] Θα ήθελα να τονίσω ότι ο κύριος αυτός που – μετά από τις αλλεπάλληλες καταγγελίες, και εδώ αλλά και στον Τύπο επί τόσα χρόνια – ήρθε να μιλήσει, προσπάθησε να εμφανιστεί και ως εκπρόσωπος της ΔΑΠ, της γενιάς της ΔΑΠ, της ΟΝΝΕΔ. Δεν ξέρω αν αυτό το ήθος ανταποκρίνεται σε χιλιάδες παιδιά τα οποία ψήφισαν και ψηφίζουν τη ΔΑΠ. Ένα πράγμα θέλω να ρωτήσω: Διεγράφη τότε από την παράταξή του ή όχι – έχει γραφτεί στον Τύπο και δεν έχει διαψευστεί – για τον αποκλεισμό του εις βάρος του Πρύτανη, που ήταν πιο άθλιος και φασιστικός σε σχέση με ό,τι συνέβη στον κ. Μπουραντώνη στην ΑΣΟΕΕ; Για τον αποκλεισμό τον φασιστικό εις βάρος του Πρύτανη διαγράφηκε ο εν λόγω κύριος από τη ΔΑΠ τότε ή όχι; Μη μου επικαλείται τώρα σημερινές ανακοινώσεις που ανταποκρίνονται στο σημερινό πολιτικό του στάτους». «Εμείς ψέματα δεν λέμε. Εμείς αυτό που είμαστε, ήμασταν και είμαστε: διάφανοι και στην κρίση του ελληνικού λαού.. Δεν τραμπουκίζουμε, δεν είμαστε φασίστες, κύριε Κατσαφάδο. Ντροπή σου!» τόνισε ο κ. Φίλης.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής απάντησε στον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ πως «όταν υπάρχει μία δικαστική απόφαση οφείλετε να τη σέβεστε. Δεν σέβεστε τις αποφάσεις των δικαστηρίων. Ούτε και τον σημερινό πρύτανη για την ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Τίποτα. Κουβέντα για το πάπλωμα. […] Δεν μπορείτε να καταλάβετε την ποιοτική διαφορά που έχουμε. Προφανέστατα, για οποιοδήποτε μέλος της ΟΝΝΕΔ και της ΔΑΠ, όταν ασκηθεί μία ποινική δίωξη χάνει προσωρινά την κομματική του ιδιότητα. Αυτό δείχνει καθαρότητα. Αυτό δείχνει αρχές. Αυτό δείχνει αξίες. Αυτό δείχνει σεβασμό. Μετά την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου έγινα και γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Οπότε είμαι αθώος. Δεν ένιωσα ποτέ ένοχος. Ήμουν αθώος στα δικαστήρια. Ήμουν αθώος στους συμφοιτητές μου. Ένοχος είμαι για εσάς. Αυτό είναι τίτλος τιμής για εμένα».
Ως πρόκληση «θράσους» χαρακτήρισε την παρουσία του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Κωνσταντίνου Κατσαφάδου στην Ολομέλεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας πως «ήρθε εδώ άρον-άρον και προσπαθούν ‘να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα’, διότι αποκαλύφθηκε η μέγιστη υποκρισία μιας ολόκληρης κυβέρνησης κι ενός προπαγανδιστικού μηχανισμού, που δήθεν νοιάζεται για την ανομία στα πανεπιστήμια, ενώ την ίδια ώρα δεν έχει το σθένος, την ευθυκρισία, να καταγγείλει συγκεκριμένα περιστατικά που υπάρχουν και που είναι αδιάψευστα!». Ο ίδιος υποστήριξε πως «προφανώς δεν έχει καμία απολύτως σχέση, ή έχει πολύ μικρή, το γεγονός της αθωωτικής απόφασης. Γιατί κατηγορήθηκε ο κ. Κατσαφάδος, για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, για οτιδήποτε άλλο; Αυτό αφορά το δικαστήριο. Εμείς εδώ δεν δικάζουμε. Συνέβη ή δεν συνέβη το γεγονός; Συνέβη. Ήταν πρωταγωνιστές οι της ΔΑΠ; Ήταν! Διεγράφη προσωρινά γι’ αυτό; Διεγράφη! Αυτά είναι τα γεγονότα, που δεν έχουν το θάρρος, ούτε η κυρία υπουργός, ούτε ο πρωθυπουργός… (σ.σ. να διαψεύσουν)». Εμείς, είπε ο κ. Σκουρλέτης, «ποτέ δεν διανοηθήκαμε να κάνουμε όσα έκανε ο κ. Κατσαφάδος, για τον οποίο ο κ. πρωθυπουργός δεν είπε τίποτα. Που εκπροσωπεί αυτή τη στιγμή ένα φαύλο, αμαρτωλό κατεστημένο στα πανεπιστήμια, εκείνο το κομμάτι της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ που ήθελε να ανεβοκατεβάζει καθηγητές. Και έρχεται εδώ (σ.σ. ο κ. Κατσαφάδος) να ζητήσει και τα ρέστα, επικαλούμενος την κοινωνική του καταγωγή. Κανείς δεν ασχολήθηκε μ’ αυτό. Η πρακτική ενός σκληρού, κομματικού μηχανισμού, ο οποίος τραμπούκιζε στα πανεπιστήμια, αυτό είναι το επιλήψιμο και αυτό αναδεικνύει την υποκρισία, όχι του κ. Κατσαφάδου, αλλά ολόκληρης της κυβέρνησης, που δεν είχε την ευαισθησία να πάρει τις αποστάσεις της».
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης σχολίασε λέγοντας πως «όλο το σημερινό το αφήγημα του κ. Τσίπρα κατέρρευσε μετά την πολύ συγκροτημένη ομιλία του κ. Κατσαφάδου». Απευθυνόμενος στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ του είπε πως «θα έπρεπε να είχατε το θάρρος να ζητήσετε συγγνώμη από τον κ. Κατσαφάδο […] Φιλότιμο δεν έχετε; Κατηγορήσατε έναν άνθρωπο άδικα και σήμερα σας κατέθεσε τα έγγραφα της αθωότητάς του. Ντροπή σας! Ντροπή σας!».