Προβληματισμό μεταξύ των ειδικών προκαλεί η μετάλλαξη «Δέλτα» , καλώντας τους πολίτες να επισπεύσουν τον εμβολιασμό τους.
Όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, η επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας «Ελευθερία», και ιδιαίτερα με τον εμβολιασμό των νεότερων ατόμων, αλλά και των μεγαλύτερων, ηλικίας 50-74 χρόνων, καθώς κατά τους ειδικούς μολύνονται, νοσούν και νοσηλεύονται περισσότερο σε σύγκριση με τα άτομα άνω των 75 χρόνων, αποτελεί μονόδρομο για την αποφυγή ενός τέταρτου κύματος της πανδημίας.
Αυτό που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς είναι το γεγονός ότι η διάμεση ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 32 έτη, αν και το γεγονός αυτό εξηγείται και από την αυξημένη κινητικότητα των νέων, αλλά και το ότι μόλις τώρα ξεκίνησε ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιών.
Ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί μέσα στην επόμενη εβδομάδα
Σύμφωνα πάντως με τον ρυθμό των εμβολιασμών και των προγραμματισμένων ραντεβού, τις επόμενες επτά ημέρες αναμένεται να πραγματοποιηθούν περίπου 1 εκατομμύριο εμβολιασμοί. «Μέχρι εχθές είχαν γίνει 7.514.000 εμβολιασμοί και η εκτίμηση που έχουμε με βάση τα προγραμματισμένα ραντεβού είναι για 8.500.000 εμβολιασμούς μέχρι το τέλος Ιουνίου», είπε κατά τη χθεσινή έκτακτη ενημέρωση ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κοντοζαμάνης.
Πόσα τα κρούσματα της μετάλλαξης «Δέλτα» στην Ελλάδα
Ιδιαίτερη αναφορά στο μεταλλαγμένο στέλεχος «Δέλτα», το οποίο αρχικά συνδέθηκε με την αύξηση των κρουσμάτων στην Ινδία κι έπειτα με την επιδημική έξαρση στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Πορτογαλία και το Ισραήλ, έκανε κατά την τοποθέτησή του ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης.
Όπως δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης, προς το παρόν η χώρα μας μετρά μεμονωμένα περιστατικά – 11 στον αριθμό από το μεταλλαγμένο στέλεχος. Ωστόσο, όπως εκτίμησε ο ίδιος, με την αύξηση του αριθμού των επισκεπτών στη χώρα θα αυξηθούν και τα περιστατικά της συγκεκριμένης μετάλλαξης.
Όπως ανέφερε, το στέλεχος της λεγόμενης «ινδικής μετάλλαξης» χαρακτηρίζεται από αυξημένη διεισδυτικότητα ως αποτέλεσμα αυξημένης μεταδοτικότητας και διαφυγής από ανοσολογική απόκριση στα παλαιότερα στελέχη. Η βασική διαφορά του με άλλες μεταλλάξεις είναι ότι δεν έχει σημαντική αλληλοεπικάλυψη με τα υπόλοιπα Variants of Concern (στελέχη ειδικού ενδιαφέροντος), στοιχείο που δείχνει ότι ο ιός βρήκε στο στέλεχος «Δέλτα» μια εναλλακτική οδό εξέλιξης.
«Οι υπάρχουσες μελέτες, πάντως, δείχνουν ότι η καλύτερη αντιμετώπιση του στελέχους “Δέλτα” θα επιτευχθεί μέσω αύξησης της πλήρους εμβολιαστικής κάλυψης. Θα πρέπει, λοιπόν, να επισπεύσουμε το ραντεβού μας με το εμβόλιο και να συνεχίσουμε να είμαστε προσεκτικοί στην τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας», επεσήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι και εξήγησε ότι σε άλλες χώρες που έχει προκαλέσει σημαντική αύξηση των κρουσμάτων οι εξάρσεις είναι κυρίως ανάμεσα σε νέους και μη εμβολιασμένους.