Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΚαμία ανοχή, καμία συγκάλυψη

Καμία ανοχή, καμία συγκάλυψη

Σε πόλεμο μέχρις εσχάτων προετοιμάζονται τα επιτελεία των δύο μεγάλων κομμάτων, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Στη ΝΔ πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει κάθαρση για σειρά από θέματα που και η ίδια «σήκωσε» το προηγούμενο διάστημα.

Όπως για παράδειγμα οι υποθέσεις του Πάνου Καμμένου ή φυσικά η υπόθεση της Novartis και πώς αυτή στήθηκε για να διαλυθεί η ΝΔ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι δεν πρέπει να υπάρξουν ρεβανσιστικές διαθέσεις αλλά από την άλλη δεν μπορεί να συγκαλυφθούν υποθέσεις που πλήγωσαν τη ΝΔ, απασχόλησαν την κοινωνία, απαξίωσαν τη Δικαιοσύνη και το πολιτικό σύστημα.

Η άρση ασυλίας Πολάκη και η επιτάχυνση των ερευνών γύρω από τις καταγγελίες του αντιεισαγγελέα Αγγελή για το «στήσιμο» της υπόθεσης Novartis και τον περιβόητο «Ρασπούτιν» ήταν το πρώτο βήμα για μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση που θα συμβεί τους επόμενους μήνες.

Στον ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν ότι θα προσπαθούν να αμυνθούν καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για εκτροπή. Όμως, επί της ουσίας δεν απαντούν σε σειρά ερωτημάτων.

Όπως, π.χ, αν έχει δίκιο ο Καμμένος να κατηγορεί τον Κοτζιά πως υπήρξε χρηματισμός από εταιρείες του Σόρος για να περάσει η συμφωνία των Πρεσπών.

Ή αν είναι βαρύ αδίκημα η καταγραφή συνομιλιών, έστω κι αν ο Πολάκης τα πήρε πίσω η αν η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε το αδίκημα να μην είναι κακούργημα.

Στην Κουμουνδούρου δεν άρεσε το γεγονός ότι ο Παύλος Πολάκης βρίσκεται στο στόχαστρο με αφορμή την άρση της ασυλίας του.

Ενδεχομένως να πίστευαν ότι ο επίσημος «χορηγός» του πολακισμού την προηγούμενη τετραετία, δηλαδή ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, θα έμενε στο απυρόβλητο.

Ετσι, πλέον στον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρούν να στηρίξουν τον Πολάκη αν και ξέρουν ότι τους έκανε τεράστια ζημιά στις πρόσφατες εκλογές. Και αυτό το κάνουν γιατί πιστεύουν ότι θα είναι μόνον η αρχή κι ότι η ΝΔ θα επιχειρήσει να ανοίξει κι άλλα μέτωπα.

Θα επιχειρήσει να προωθήσει δικογραφίες που έμεναν στα συρτάρια γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση αρνούνταν να τις ερευνήσει στη Βουλή ή γιατί καθυστερούσαν στη Δικαιοσύνη.

Όπως αναφέρουν τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο», τα κυβερνητικά στελέχη απορρίπτουν τις κατηγορίες για πολιτικό ρεβανσισμό, αρνούμενα ουσιαστικά ότι ενορχηστρώνονται διαδικασίες για τις εντυπώσεις, ωστόσο αυτό δεν αποκλείει το «κυνήγι» τυχόν πολιτικών ευθυνών για συγκεκριμένους χειρισμούς της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Αντιθέτως, το ενδεχόμενο αυτό ενισχύουν πρόσφατες δηλώσεις κυβερνητικών μελών παράλληλα με τη στάση της ΝΔ στο πρόσφατο παρελθόν».

Επίσης, πηγές κοντά στην κυβέρνηση τονίζουν ότι «η σκέψη αυτή τη στιγμή δεν είναι στις εξεταστικές ή προανακριτικές επιτροπές, αλλά στην ανάπτυξη της χώρας». Μένει να φανεί το επόμενο διάστημα εάν η κυβέρνηση έρχεται πλέον πιο κοντά στις δύο δεσμεύσεις της για αναζήτηση ευθυνών μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για το εξάμηνο του 2015 και για την υπόθεση της Novartis.

Πάντως δέκα μήνες πριν, από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε για «εξεταστική στην επόμενη Βουλή» προκειμένου να μάθουν οι Ελληνες «το τι έγινε τελικά το πρώτο εξάμηνο του 2015» ενώ περίπου την ίδια περίοδο ο τότε γραμματέας της ΝΔ, νυν υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, έλεγε ότι «αποτελεί προτεραιότητα η διερεύνηση ευθυνών «για τα σκάνδαλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Στο μεταξύ η κυβέρνηση επιμένει σε όλους τους τόνους ότι δεν θα μπει στα χωράφια της Δικαιοσύνης με παρεμβάσεις οποιουδήποτε είδους και πως στόχοι της είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης του λαού στους θεσμούς και η αποκατάσταση της διάκρισης των εξουσιών. Σε αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας τόνισε προ ημερών ότι «επιδιώκουμε να μην υπάρχουν σκιές πάνω στη Δικαιοσύνη».

Εξάλλου έχει χαρακτηρίσει άμεση προτεραιότητα την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης η οποία «πρέπει να μείνει εκτός κομματικής αντιπαράθεσης, έξω από την πολιτική».

Για την ώρα, το ενδιαφέρον στρέφεται στην Ολομέλεια της Βουλής που θα αποφασίσει, εκτός απροόπτου την ερχόμενη Τετάρτη, αν θα αρθεί η βουλευτική ασυλία του Παύλου Πολάκη (για την παράνομη καταγραφή συνομιλίας του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα), όπως εισηγήθηκε η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments