Υψηλό βαθμό αποδοχής -με βάση τις δημοσκοπήσεις- συνεχίζει να απολαμβάνει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά τη συμπλήρωση των 100 πρώτων ημερών από την ανάληψη των καθηκόντων της.
Μέχρι στιγμής, έχει κάνει αρκετά βήματα, ώστε να δώσει την εικόνα ότι ήταν έτοιμη να κυβερνήσει, αλλά ταυτόχρονα ήταν προσεκτική ώστε να αποφύγει κακοτοπιές, ενώ ένα σημαντικό μέρος των εξαγγελιών της είναι μέτρα φοροελαφρύνσεων που έχουν θετική απήχηση σε μια κοινωνία που μέχρι τώρα είχε συνηθίσει να ακούει εξαγγελίες για επιπλέον φόρους. Παράλληλα, το επιχειρηματικό κλίμα βελτιώνεται και μερικές εμβληματικές επενδύσεις, όπως το Ελληνικό, δείχνουν να κινούνται.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Pulse, στις πρώτες 100 ημέρες κυβέρνησης Μητσοτάκη, οι πολίτες αξιολογούν ως θετικότερη τη φορολογική πολιτική με 30% και ακολουθεί η ασφάλεια με 10%.
Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απολαμβάνει μια αναμφισβήτητη πολιτική ηγεμονία, με τη αποδοχή του να κυμαίνεται σε υψυλά ποσοστά, ενώ με μεγάλη διαφορά υπερισχύει του αρχηγού της αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα ως προς την καταλληλότητα για την πρωθυπουργία. Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση ο Κυριάκος Μητσοτάκης προηγείται του Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό που φτάνει το 45%, ενώ ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης φτάνει το 26%, υποχωρώντας κατά μία μονάδα από την προηγούμενη δημοσκόπηση. Η δυναμική του πρωθυπουργικού προφίλ του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν εμφανίζει σημάδια κόπωσης, καθώς από την προεκλογική μέτρηση του Ιουλίου έως σήμερα έχει ανέλθει από το 37% στο 45%. Αντιθέτως, το αντίστοιχο προφίλ του κ. Τσίπρα συνεχίζει σταθερά να υποχωρεί από τις εκλογές του Ιουλίου έως σήμερα.
Σε αμηχανία και πολιτική παραζάλη ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια στιγμή προς το παρόν η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε πολιτική παραζάλη, ένα ιδιότυπο vertigo και παραμένει σε μια συνθήκη αμηχανίας, με έντονη ταλάντευση ανάμεσα στους υψηλούς αντιπολιτευτικούς τόνους και την προσπάθεια υπεράσπισης του δικού της έργου, ακόμη και εκεί που αναδεικνύονται στοιχεία συναίνεσης ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις.
Μάλιστα, παρά την εκκίνηση της «πορείας προς το λαό» για τη διαμόρφωση ενός νέου και πιο μαζικού ΣΥΡΙΖΑ, που θα μπορεί να είναι ο φορέας και μιας νέας κεντροαριστεράς, αυτό δεν αποτυπώνεται ακόμη ως εκλογική δυναμική.
Ταυτόχρονα, οι διαφορετικές προσεγγίσεις που υπάρχουν στο εσωτερικό του σχετικά με τον τρόπο που θα γίνει η διεύρυνση, δημιουργούν κλίμα εσωστρέφειας και κοκορομαχίας, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται η πολυπόθητη διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά.
Ήδη, κορυφαία κομματικά στελέχη που ανήκουν στον λεγόμενο «βαθύ ΣΥΡΙΖΑ» εκφράζουν ισχυρές διαφωνίες σχετικά με την την «πασοκοποίηση» του χώρου, με τη λεγόμενη εσωκομματική αντιπολίτευση, που έχει ως κορμό την ομάδα των 53, της οποίας άτυπος ηγέτης εμφανίζεται ο Ε. Τσακαλώτος, να έχει ήδη εναντιωθεί αναφορικά με το μέλλον τους κόμματος και τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για την μετεξέλιξη του σε «προοδευτική παράταξη».