Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΟΙΚΟΝΟΜΙΑΉταν δίκαιο...γίνεται πράξη... «Πρωταθλήτρια» σε χρέη, φόρους, λιτότητα, ανεργία η Ελλάδα την...

Ήταν δίκαιο…γίνεται πράξη… «Πρωταθλήτρια» σε χρέη, φόρους, λιτότητα, ανεργία η Ελλάδα την τριετία του ΣΥΡΙΖΑ

Πρωτιές στα μνημονιακά μέτρα σύμφωνα με τον Μοσκοβισί, στους φόρους και την ανεργία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ , στα πρωτογενή πλεονάσματα σύμφωνα με το ΔΝΤ, στα χρέη σύμφωνα με την Eurostat

Πρωταθλήτρια στα μνημονιακά μέτρα σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί, πρωταθλήτρια στους φόρους και στην ανεργία σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, πρωταθλήτρια στα πρωτογενή πλεονάσματα σύμφωνα με το ΔΝΤ, πρωταθλήτρια στα χρέη σύμφωνα με την Eurostat. Όπως και αν το εξετάσει κανείς, στην τετραετία 2015-2018 η Ελλάδα με την διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ξεπέρασε σχεδόν όλες τις άλλες χώρες (και όλα τα προηγούμενα Μνημόνια) σε λιτότητα.

Από το 2008 που ξεκίνησε η κρίση και το 2010 που μπήκε στα Μνημόνια, η Ελλάδα κατέγραφε απανωτά ρεκόρ, που μόνον χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση θα μπορούσαν να συγκριθούν μαζί της. Ήταν δύσκολο να ήταν να μπορέσει η ίδια χώρα να πάει ακόμα καλύτερα και να συνεχίσει να καταγράφει πρωτιές, αλλά έγινε πράξη από το 2015 και μετά.

Μόλις εχθές η τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ «Consumption Tax Trends 2018» αποκάλυψε ότι στην τριετία 2015-2017 η αύξηση φόρων στην Ελλάδα ήταν η μεγαλύτερη στον κόσμο, διπλάσια σχεδόν από την 2η χώρα που ήταν το Μεξικό. Το 2016 ήρθε 2η στην αύξηση των φόρων πίσω από την Ισλανδία και 1η στην αύξηση των φόρων στο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ειδικά στους έμμεσους φόρους η αύξηση είναι θηριώδης. Μαζί με την Ιαπωνία και τον Λουξεμβούργο, ήταν οι μόνες χώρες που αύξησαν τον ΦΠΑ με αποτέλεσμα να έχει πλέον τον 3ο υψηλότερο συντελεστή. Στα καύσιμα, το σύνολο των φόρων ανέρχεται στο ιλιγγιώδες 65,7% της λιανικής τιμής. Την Ελλάδα ξεπερνάνε μόνον η Φινλανδία (67,3%) και η Ολλανδία (67,5%) όπου όμως οι κάτοικοι έχουν πολύ υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα.

Στην τελευταία τετραετία η Ελλάδα κατέγραψε πάμπολλες πρωτιές. Ανατρέχοντας προς τα πίσω, διαπιστώνει κανείς:

Τα ρεκόρ του 2016

1. Πρωταθλήτρια κόσμου στις αυξήσεις φόρων φόρους η Ελλάδα τη διετία 2015-16. Σύμφωνα με έκθεση του ΟΟΣΑ (Σεπ. 2018) μόνο στην Ελλάδα αυξήθηκαν τόσο πολύ οι φόροι, άμεσοι και έμμεσοι. Ο παρακάτω πίνακας, εμφανίζει την Ελλάδα (GRC στο τέλος δεξιά) ως παγκόσμια πρωταθλήτρια την συγκεκριμένη διετία στο κομμάτι της αύξησης των φόρων, με αυξήσεις που αγγίζουν το 3% του ΑΕΠ.

proties-pinakas1

2. Πρωταθλήτρια και στις περικοπές κρατικών δαπανών στη διετία 2015-2016 η Ελλάδα: Ως ποσοστό του ΑΕΠ, μειώθηκαν περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Στο παρακάτω διάγραμμα έκθεσης του ΟΟΣΑ (2018 με στοιχεία 2016) η χώρα μας (GRC) φαίνεται στα αριστερά, απομονωμένη από τα υπόλοιπα κράτη.

proties-pinakas2

3. Ρεκόρ φόρων και ύφεσης: Σύμφωνα με την ίδια έκθεση του ΟΟΣΑ, η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που κατάφερε να επιβάλει τόσο μεγάλες αυξήσεις στη φορολογία, ενώ είχε τόσο χαμηλή ανάπτυξη.

proties-pinakas3

4. Έκτη η Ελλάδα στους φόρους ακινήτων: αν και η χώρα μας δεν είχε “παράδοση” δεκαετιών ή αιώνων σε φόρους περιουσίας όπως άλλες ευρωπαϊκές, ο ΟΟΣΑ την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις στην φορολογίας ακινήτων.Σε 20 χώρες του ΟΟΣΑ, μόνον σε 5 καταγράφονται αυξήσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας μεγαλύτερη από τη χώρα μας (Μ. Βρετανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Βέλγιο και Καναδάς).

5, Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στις ιδιωτικές δαπάνες Υγείας, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ: κάθε Έλληνας πλήρωσε το 2016 το ποσό των 542,5 ευρώ για ιδιωτικές υπηρεσίες περίθαλψης. Η συνολική δαπάνη στη χώρα μας ανήλθε σε 8,2% του ΑΕΠ, αλλά μόλις το 4,5% προέρχεται από κρατικά ταμεία.

Τα ρεκόρ του 2017

1. Πρωταθλήτρια χρέους η Ελλάδα: Το υψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη κατέγραψε το 2016 η Ελλάδα (180,8% του ΑΕΠ) σύμφωνα με τη δεύτερη επικαιροποίηση των στοιχείων της Eurostat.

2. Πρώτοι οι Έλληνες σε ώρες εργασίας, τελευταίοι σε παραγωγικότητα: Στην κορυφή των ευρωπαϊκών κρατών με ώρες εργασίας βρίσκεται η Ελλάδα, με τον μέσο Έλληνα να δουλεύει 2.035 ώρες το χρόνο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ που καταγράφει την εργασία σε 35 κράτη μέλη του στον «δυτικό κόσμο». Στον αντίποδα, οι Γερμανοί εργάζονται μόλις 1.363 ώρες. Είναι πρώτοι όμως σε παραγωγικότητα στην Ευρώπη, ενώ οι Έλληνες «κάτω από τη βάση» (37) του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι στο 50, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ –με τελευταία τη Ρωσία με 26.

3. Το 2017 η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια (και πάλι με βάση τον ΟΟΣΑ) στην μακροχρόνια ανεργία των νέων (άνω του ενός έτους) με ποσοστό 73% (δεύτερη την Ιταλία με 59%) όταν ο μέσος όρος σε όλες τις χώρες -μαζί με την Ελλάδα που τον ανεβάζει- ήταν 31%.

Τα ρεκόρ του 2018

1. Νέο ρεκόρ χρέους στην Ελλάδα των Μνημονίων για φέτος: Σύμφωνα με την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ελλάδα (Ιούλιος 2018), το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης υπολογίστηκε για το 2018 στο 188,6% του ΑΕΠ, ενώ σύμφωνα με το Προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού 2019 θα φτάσει στο 183% του ΑΕΠ (ή 335 δισ. ευρώ). Σε κάθε περίπτωση, αντί για «κούρεμα», το ελληνικό χρέος φέτος έφτασε στο υψηλότερο στην Ιστορία των Μνημονίων και της χώρας, ενώ sτη συνέχεια και έως το 2060 θα μειώνεται υπό όρους με μέτρα ελάφρυνσης από τον ESM.

proties-pinakas4

2. Το ΔΝΤ με τις φετινές εκτιμήσεις του (Fiscal Monitor) κατάσσει την Ελλάδα ως την παγκόσμια πρωταθλήτρια του αναπτυγμένου κόσμου στο διαρθρωτικό πρωτογενές πλεόνασμα (το πλεόνασμα συνυπολογιζόμενου του ρυθμού ανάπτυξης) για το έτος 2018, με επίδοση 3,8% του ΑΕΠ, έναντι 4,9% του ΑΕΠ το 2017.

Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ πάντως, δεν καταγράφεται το ύψος των χρεών των νοικοκυριών στην Ελλάδα (ελλείψει στοιχείων). Αν υπολογίσει κανείς όμως ότι τα «επίσημα» ληξιπρόθεσμα χρέη στην εφορία ήταν τον Οκτώβριο 103 δισ. ευρώ (και προσαυξήσεις άλλα 82 δισ. ευρώ), χρέη στα ασφαλιστικά Ταμεία τον Σεπτέμβριο 34 δισ. (και με άγνωστες προσαυξήσεις), «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες 89 δισ. ευρώ, και χωρίς να συνυπολογίζονται τα ενήμερα δάνεια, τρέχουσες οφειλές και άγνωστα χρέη μεταξύ ιδιωτών (προμηθευτές, απλήρωτοι εργαζόμενοι κλπ), το ιδιωτικό χρέος ξεπερνά πλέον και τα 300 δισ. ευρώ, κατατάσσοντας έτσι (ανεπίσημα) την χώρα κοντά στις πρώτες θέσεις των χωρών του ΟΟΣΑ με χρέη άνω του 150% του ΑΕΠ.

proties-pinakas5

Με τα ως τώρα δεδομένα πάντως, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του ΣΕΒ, στην Ελλάδα πλέον η φορολογική επιβάρυνση είναι μεγαλύτερη (ως ποσοστό του ΑΕΠ) και σε φόρους και σε εισφορές, από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τα συνολικά έσοδα για το Κράτος να κινούνται περίπου 4 ποσοστιαίες μονάδες (π.μ.) υψηλότερα. Αν και συλλέγονται περισσότερα έσοδα γιατί πρέπει το δημόσιο να πληρώσει 1,2 π.μ. παραπάνω σε τόκους, 3,5 π.μ. παραπάνω σε συντάξεις και κοινωνικές παροχές σε χρήμα, και 2 π.μ. παραπάνω σε μισθούς, ξοδεύει πολύ λιγότερα (5 π.μ. λιγότερα) απ’ ό,τι η μέση ευρωπαϊκή χώρα, σε μη μισθολογικές δαπάνες για την παροχή των δημοσίων αγαθών παιδείας, υγείας, τάξης και ασφάλειας, δικαστήρια, συντήρηση γεφυρών, δρόμων κλπ.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments