Εικόνα ευρείας πολιτικής συναίνεσης για τη διευκόλυνση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού διμόρφωσε η κυβέρνηση, μετά τη νομοτεχνική βελτίωση που κατέθεσε ο Τάκης Θεοδωρικάκος και αφορά τις υποψηφιότητες των Ελλήνων του εξωτερικού στα ψηφοδέλτια επικρατείας.
Δύο βήματα ακόμα έκανε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος προκειμένου να «απεγκλωβιστεί» ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μικροκομματική του αδιαλλαξία, έτσι ώστε να ψηφιστεί τελικά με 291 θετικές ψήφους –όλοι εκτός από το «ΜΕΡΑ» του Γ. Βαρουφάκη– το νομοσχέδιο που για πρώτη φορά θα επιτρέψει σε πάνω από 340.000 αποδήμους να ασκήσουν από τους τόπους διαμονής τους το εκλογικό τους δικαίωμα από τις επόμενες εθνικές εκλογές.
Η κυβέρνηση, με αίσθημα εθνικής ευθύνης, μπορεί με τη συναίνεση και τη γόνιμη διακομματική συνεννόηση να έχει εξασφαλίσει ότι θα συγκεντρώσει πάνω από τις 200 αναγκαίες θετικές ψήφους επί της αρχής και όλων των κύριων άρθρων του, καθώς έχουν ταχθεί «υπέρ» Ν.Δ., ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ και Ελληνική Λύση, όμως θέλοντας να δείξει ότι αυτό που λέει περί εθνικής ενότητας και επιθυμεί να καταγραφεί σε ένα εβληματικό νομοθέτημα, θέλει να το κάνει πράξη.
Ετσι, χθες ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος ανέφερε πως θα προχωρήσει και σε περαιτέρω νομοτεχνικές βελτιώσεις ενσωματώνοντας ουσιαστικά παρατηρήσεις των ομογενειακών ενώσεων, αλλά και δύο προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ που η μία θα προβλέπει ότι τα κόμματα θα τοποθετήσουν σε 3 από τις 15 θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας υποψηφίους από την ομογένεια και ένας εξ αυτών θα πρέπει να τοποθετηθεί στις 3 πρώτες θέσεις ώστε να εκλέγεται.
Η δεύτερη προσθήκη ικανοποιεί το αδιάβλητο της διαδικασίας και προβλέπει ότι θα συγκροτηθεί Ειδική Διακομματική Επιτροπή, στην οποία μετέχει ο υπουργός Εσωτερικών ή ο οριζόμενος από αυτόν ως πρόεδρος και ένας εκπρόσωπος από κάθε κόμμα ή συνασπισμό που εκπροσωπείται στη Βουλή ή εκπροσωπείτο στη Βουλή που διαλύθηκε και ένας εκπρόσωπος της ανεξάρτητης αρχής του Συνηγόρου του Πολίτη για να εξετάζει τις ενστάσεις για τις αιτήσεις που θα απορρίπτονται από εγγραφές στους εκλογικούς καταλόγους της ομογένειας.
Οι ρυθμίσεις – προσθήκες αυτές ικανοποιούν τα δύο από τα τέσσερα σημεία που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και του αποκλείει κάθε φύλλο συκής για να μην ψηφίσει το νομοσχέδιο.
Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο, οι απόδημοι που διαθέτουν ενεργό ΑΦΜ – και είναι προαπαιτούμενος όρος για να εγγραφούν στις εκλογικούς καταλόγους είναι περίπου 407.000, από αυτούς όμως οι περίπου 340.000 έχουν ενεργή φορολογική δήλωση και θα μπορέσουν τελικά να ψηφίσουν. Στον συγκεκριμένο αριθμό εκλογέων δεν συνυπολογίζονται και χιλιάδες νέοι που έφυγαν από τη χώρα την τελευταία δεκαετία για σπουδές ή εργασία χωρίς να έχουν ΑΦΜ και σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα μπορούν να ψηφίσουν, αρκεί οι γονείς τους να είναι φορολογικά ενεργοί. Αυτό σημαίνει ότι οι απόδημοι που θα μπορούν να ψηφίσουν στις επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι πολύ περισσότεροι.
Μιλώντας χθες στην αρμόδια επιτροπή ο υπουργός Εσωτερικών προανήγγειλε ικανοποιώντας αιτήματα ομογενειακών ενώσεων ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε τα εκλογικά κέντρα στο εξωτερικό να μην περιοριστούν στους χώρους των πρεσβειών και των προξενείων αλλά να βρεθούν κατάλληλοι χώροι κοντά στις περιοχές που διαμένουν ομογενείς.
Στις παρατηρήσεις ότι θα επιθυμούσαν και να υπάρχει η επιστολική ψήφος, ο υπουργός είπε ότι εάν η Ν.Δ. διέθετε 200 βουλευτές, άρα δεν θα χρειάζονταν ευρύτερες πολιτικές συγκλίσεις, αυτό θα προβλεπόταν, αλλά τώρα αυτό το νομοσχέδιο είναι το πρώτο βήμα και είναι ένα προϊόν συμβιβασμών όλων και συγκλίσεων.