Το σχέδιο της επόμενης ημέρας θα παρουσιάσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ
Στρατηγική έξι εβδομάδων μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ξεδιπλώνει η κυβέρνηση, δίνοντας πρωτίστως έμφαση σε μία ατζέντα καθημερινότητας και Οικονομίας. Αδιαμφισβήτητα σε αυτή τη χρονική συγκυρία η μεγάλη μάχη δίνεται στο μέτωπο των πυρκαγιών, ωστόσο, παράλληλα, σχεδιάζεται η επόμενη μέρα και ένα μπαράζ νομοσχεδίων θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή το φθινόπωρο.
Η αρχή θα γίνει από το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που θα είναι το πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή αμέσως μετά το καλοκαίρι. Έμφαση στους κρίσιμους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και του Εκσυγχρονισμού του κράτους θέλει να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου τη νέα τετραετία. Μία σειρά κινήσεων που έχουν δρομολογηθεί δίνει το στίγμα, ενώ παράλληλα τα «φώτα» παραμένουν στραμμένα και στην Οικονομία. Το σχέδιο της επόμενης ημέρας θα παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη έχει δώσει μία πρόγευση των αλλαγών που έρχονται.
Στον κρίσιμο τομέα της Οικονομίας ήδη ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα μέτρα στήριξης που θα «τρέξουν» μέχρι το τέλος του έτους αλλά και το 2024, καθώς από την κυβέρνηση θέλουν να στείλουν το μήνυμα πως τα μέτρα που ήταν στο προεκλογικό πρόγραμμα θα γίνουν πράξη. Μάλιστα, όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός στη Βουλή, «ο προϋπολογισμός των νέων μέτρων –που ψηφίστηκαν από την Ολομέλεια– φτάνει στο 1,1 δισ. ετησίως (στα 4,4 δισ. σε βάθος τετραετίας), και πλησιάζει συνεπώς, το 50% του συνολικού πλάνου, ύψους 9,1 δισ., για να προσθέσει πως «και αυτό νομίζω ότι κλείνει οριστικά και κάθε συζήτηση γύρω από το ποιος διαθέτει τελικά κοστολογημένο σχέδιο δράσης».
Ένα από τα βασικά μέτρα που πέρασε από τη Βουλή αφορά στο νέο μισθολόγιο των δημόσιων υπαλλήλων. Όπως επισημαίνεται από την κυβερνητική πλευρά, το ετήσιο καθαρό όφελος για κάθε εργαζόμενο στο Δημόσιο φτάνει στα 800 ευρώ καθαρά, ενώ με το νέο αφορολόγητο, την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, των κρατήσεων του Ταμείου Πρόνοιας, το καθαρό όφελος είναι πολύ υψηλότερο και αγγίζει τα 1.500 ευρώ.
Παράλληλα, βέβαια, θα ακολουθήσουν και νέες παρεμβάσεις για την στήριξη των νοικοκυριών, καθώς την επόμενη χρονιά έρχεται, μεταξύ άλλων, νέα αύξηση του κατώτατου μισθού (αφορά στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα), αλλά και των συντάξεων. Να σημειωθεί εδώ πως οι τελευταίες πινελιές θα μπουν και στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θα ψηφιστεί το φθινόπωρο από τη Βουλή και περιλαμβάνει μία σειρά από ευνοϊκές ρυθμίσεις (όπως για παράδειγμα για τους συνταξιούχους που εργάζονται).
Σε αυτή τη χρονική συγκυρία έμφαση δίνεται και στο θέμα των τιμών, με το «Market Pass» να επεκτείνεται (ενισχύοντας σχεδόν 3.000.000 οικογένειες με 22 έως 100 ευρώ κάθε μήνα), και την εποπτεία της Αγοράς να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα. Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «θέλω να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες, αλλά και κυρίως οι επιχειρηματίες, ότι θα είμαστε αμείλικτοι σε οποιαδήποτε παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού, ειδικά σε συνθήκες ακρίβειας». Προσέθεσε, μάλιστα, πως «δεν θα σπεκουλάρουν κάποιοι πάνω στο γεγονός ότι αντιμετωπίζουμε σήμερα μία παγκόσμια κρίση πληθωρισμού. Θέλω να θυμίσω ότι ήδη έχουμε νομοθετήσει το περιθώριο κέρδους, το οποίο παραμένει σταθερό».
Στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο συζητήθηκε, επίσης, ο ετήσιος προγραμματισμός των προσλήψεων, οι οποίες θα ξεπεράσουν τις 16.000, με ένα μεγάλο μέρος των προσλήψεων να κατευθύνεται προς την Υγεία, δηλαδή γιατροί, κυρίως νοσηλευτές, στελέχη του ΕΚΑΒ κ.ά. Άλλωστε, η περαιτέρω ενίσχυση του συστήματος Δημόσιας Υγείας αποτελεί ένα από τα βασικότερα στοιχήματα της κυβέρνησης για τη νέα τετραετία.
Παράλληλα, βάρος θα δοθεί και στον τομέα της Παιδείας, όπου, όπως σημείωσε πρόσφατα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «πιστεύω ότι η επόμενη τετραετία θα είναι μία τετραετία πραγματικής επανάστασης για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα σχολεία», με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη επίσης να καταθέσει νομοθετική πρωτοβουλία που να δίνει τη δυνατότητα ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων.