Σχεδόν έναν μήνα μετά τις εθνικές εκλογές που ανέδειξαν κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, και μάλιστα με σημαντική διαφορά από το δεύτερο κόμμα, επιβεβαιώνεται ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό στοιχείο, το οποίο συνέβαλε στην κατάκτηση της νεοδημοκρατικής νίκης.
Εμπιστευτική έρευνα που διενήργησε προ ημερών γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων (μία εξ αυτών που συμμετείχαν στο exit poll των εκλογών της 7ης Ιουλίου) για λογαριασμό οικονομικών παραγόντων και δίδοντας βάρος στους κοινωνικούς δείκτες ανέδειξε μια σειρά από σημαντικά δεδομένα.
Πρώτο, από τις λίγες φορές στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, κόμμα αναδείχτηκε όχι με ψήφο αντίδρασης ή διαμαρτυρίας, αλλά με θετική ψήφο. Αυτή η «θετική αύρα» που συνέβαλε στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη όχι απλώς παραμένει υπέρ του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, αλλά έχει ενισχυθεί ως αποτέλεσμα των πρώτων άμεσων κινήσεων του νέου πρωθυπουργού.
Το βασικό στοιχείο που ενισχύει τη θετική εικόνα της Νέας Δημοκρατίας στην κοινωνία έχει να κάνει με τη διαφοροποίηση ενός συναισθηματικού παράγοντα και μιας κοινωνικής πεποίθησης. Η διαφοροποίηση του συναισθηματικού παράγοντα της κοινωνίας αφορά τον σημαντικό περιορισμό της «οργής». Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην επικράτηση του λογικού στοιχείου, το οποίο επέτρεψε στο εκλογικό σώμα να σταθμίσει καλύτερα ποιο κόμμα είναι αυτό που μπορεί να βελτιώσει την καθημερινότητά του μετά την πικρή εμπειρία της αριστερής διακυβέρνησης.
Η πεποίθηση της κοινωνίας που επέδρασε προεκλογικά, αλλά και που συνεχίζει να επηρεάζει θετικά την κοινή γνώμη έναντι της νεοδημοκρατικής κυβέρνησης, είναι ότι, πλέον, με το κόμμα αυτό στην εξουσία, η χώρα επιστρέφει σε μια κανονικότητα, που είχε λείψει. Το δεύτερο αυτό στοιχείο της πεποίθησης ότι εισήλθαμε σε μια κανονικότητα συνιστά, όπως προκύπτει από τις απαντήσεις στην προαναφερθείσα έρευνα, μια σταθερή βάση, που αποτελεί και το πρίσμα αξιολόγησης, από εδώ και στο εξής, των κινήσεων της κυβέρνησης.