Κυριακή, 8 Σεπτεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΗ μάχη με την καθημερινότητα και το «νέο εθνικό αφήγημα» Μητσοτάκη στη...

Η μάχη με την καθημερινότητα και το «νέο εθνικό αφήγημα» Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Πάμε καλύτερα, αλλά όχι όσο καλά πρέπει να πάμε». Με οδηγό αυτή τη διαπίστωση το επιτελείο του πρωθυπουργού δίνει σήμα ανασύνταξης στη μεγάλη μάχη με την καθημερινότητα.

 

Η έκρηξη της ακρίβειας, η οποία δείχνει να μπαίνει σε φάση σταδιακής ύφεσης, αποκάλυψε αρκετές δομικές αδυναμίες του κράτους, φέρνοντας στην επιφάνεια προβλήματα των ελεγκτικών μηχανισμών, ποιότητας υπηρεσιών και υποδομών, οι οποίες μπορούν να στηρίξουν τις μεταρρυθμιστικές αλλαγές.

Π.χ. ενώ η κυβέρνηση κινήθηκε ταχύτατα διευκολύνοντας τη ζωή των πολιτών στην πανδημία -και όχι μόνο-, άργησε να καταλάβει πως κάτω από τις νομοθετικές παρεμβάσεις, τις πλατφόρμες και τα ΦΕΚ δεν υπάρχει το διοικητικό υπόβαθρο που θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτές τις αλλαγές, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.

Ηδη υπάρχει ένας πρώτος απολογισμός για τις επιδόσεις των υπουργών, αλλά και προτεραιοποίηση των προβλημάτων. Η Υγεία, η ακρίβεια, οι συγκοινωνίες και η ασφάλεια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κυβερνητικών προτεραιοτήτων. Ενώ ικανοποίηση υπάρχει για την εμφανή βελτίωση της αποτελεσματικότητας του νέου δόγματος της άμεσης εντόπισης και επέμβασης για την αντιμετώπιση των πολλών πυρκαγιών. Ομως η μάχη που δίνει η κυβέρνηση είναι με την εικόνα ότι η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να «κουβαλήσει» τις αλλαγές που προωθεί και προφανώς επιθυμεί η κυβέρνηση.

Η σχετική συζήτηση που γίνεται και στους κόλπους της κυβέρνησης παραπέμπει στη ΔΕΘ. Οπως έγραψε και την προηγούμενη Κυριακή ο «Ε.Τ.», ο Κ. Μητσοτάκης, εκτός των συγκεκριμένων μέτρων στήριξης των ευπαθών ομάδων, των συνταξιούχων και της οικογένειας, θέλει να σηματοδοτήσει το «νέο μεγάλο εθνικό αφήγημα» για την επόμενη τριετία. Πάνω σε αυτό δουλεύουν εντατικά ο ίδιος και οι στενοί συνεργάτες του, με στόχο τον Σεπτέμβριο να παρουσιαστεί το ανανεωμένο κυβερνητικό αφήγημα. Η συζήτηση αυτή καθαυτή σημαίνει ότι σλόγκαν του πρόσφατου παρελθόντος, όπως η «σύγκλιση με την Ευρώπη», δεν είναι επαρκή πλέον. Επίσης σημαίνει ότι η κυβέρνηση εκτός από την πλήρη αναδιοργάνωση του κράτους, θέλει να ανακτήσει το αναπτυξιακό προφίλ της, όπως και την πάγια πολιτική της για μείωση της φορολογίας, που έχει ξεθωριάσει κάτω από την πίεση αναγκαίων αλλαγών, όπως π.χ. η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής από ελεύθερους επαγγελματίες.

Επανίδρυση του κράτους

Ολα δείχνουν ότι η πραγματική και όχι φραστική επανίδρυση του κράτους μαζί με την ανάκτηση του μεταρρυθμιστικού, φιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου, που συμβάλλει στην ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας, θα είναι από τα βασικά συστατικά του νέου αφηγήματος.

Ωστόσο η καθημερινότητα επιμένει να έχει προβλήματα. Π.χ. καινούργιοι δρόμοι και λεωφορεία υπάρχουν, αλλά ο χρόνος αναμονής στις στάσεις αυξάνεται. Ή οι αμοιβές που δίνονται σε γιατρούς για να στελεχωθεί το ΕΣΥ στα νησιά, παρότι είναι υψηλές (σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνουν τα 9.000 ευρώ μικτά), δεν υπάρχει ανταπόκριση. Ούτε λειτουργεί ακόμα εύρυθμα η δυνατότητα ιδιωτών γιατρών να εργάζονται και στο ΕΣΥ ή οι γιατροί του ΕΣΥ να έχουν και ιδιωτικό ιατρείο όταν τελειώνουν τη δουλειά τους στα δημόσια νοσοκομεία. Επίσης, οι σημαντικές αλλαγές που επιχειρούνται στα σχολεία με τα πολλαπλά βιβλία και τις πανελλαδικές εξετάσεις, είναι πολύ πιθανόν να βρουν και πάλι μπροστά τους τις αρτηριοσκληρωτικές αντιδράσεις του συνδικαλιστικού κατεστημένου της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη, εφόσον εξαντληθεί ο διάλογος χωρίς αποτέλεσμα, να εφαρμόσει τις αποφάσεις της στους νευραλγικούς τομείς της Υγείας και της Παιδείας.

Στο Μ. Μαξίμου συνεκτιμούν και τον περίπου χαοτικό χαρακτήρα που έχουν οι διεργασίες στον χώρο της αντιπολίτευσης. Παρακολουθούν τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ, αλλά όπως λένε, δεν υπάρχει εφησυχασμός, λόγω της δυσκολίας να δημιουργηθεί εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης της χώρας.

Ανασχηματισμός στους γενικούς γραμματείς

Για την ενίσχυση της κυβερνητικής αποτελεσματικότητας επίκεινται σημαντικές αλλαγές στους γ.γ. των υπουργείων. Οι εισηγήσεις προς τον πρωθυπουργό έχουν ετοιμαστεί από τους Γ. Μυλωνάκη, Α. Σκέρτσο και Θ. Νέζη και αναμένεται η επιστροφή του από τις ΗΠΑ. Αν δεν γίνουν, όπως είναι το πιθανότερο, εντός της εβδομάδας, θα γίνουν οπωσδήποτε την επόμενη. Και σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά των αλλαγών, όπως έλεγε στενός συνεργάτης του Κ. Μητσοτάκη, «θα έχουν τα χαρακτηριστικά του πρόσφατου ανασχηματισμού». Δηλαδή αλλαγές σε σημαντικά υπουργεία, με εύρος, αλλά χωρίς να αλλάζουν όλα.

Το επόμενο Σάββατο

 Κλειδί η 50ή επέτειος του «Αττίλα» για τα ελληνοτουρκικά

 Το Σάββατο 20 Ιουλίου, στην 50ή επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, Κ. Μητσοτάκης και Τ. Ερντογάν θα βρεθούν στο μαρτυρικό νησί. Αλλά δεν θα είναι μαζί, καθώς θα τους χωρίζουν περίπου 10 χιλιόμετρα. Ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στην ελεύθερη Κύπρο και ο Τούρκος πρόεδρος στα Κατεχόμενα. Θα έχουν περάσει μόλις 10 μέρες από τη συνάντηση που είχαν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 75 χρόνια του ΝΑΤΟ.

Το μήνυμα που εκπέμφθηκε απ’ αυτή τη συνάντηση ήταν «συγκρατημένη αισιοδοξία», καθώς οι δίαυλοι επικοινωνίας παραμένουν ανοιχτοί και τα νερά στο Αιγαίο ήρεμα. Ομως η 20ή Ιουλίου μπορεί να πυροδοτήσει εντάσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Κ. Μητσοτάκης μετά τη συνάντηση έθεσε το Κυπριακό, τονίζοντας πως δεν μπορεί μετά από 50 χρόνια μία χώρα-μέλος της Ε.Ε. «να παραμένει διαιρεμένη». Από την άλλη πλευρά ο Τ. Ερντογάν ζητά τη διχοτόμηση της Μεγαλονήσου και την αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Οι ομιλίες που θα γίνουν το ερχόμενο Σάββατο εκ των πραγμάτων θα αποκαλύψουν και το περιεχόμενο των συνομιλιών στη Ν. Υόρκη, αλλά και την αντοχή της πολιτικής προσέγγισης και της θετικής ατζέντας. Αν π.χ. ο Ερντογάν επιλέξει να πυροδοτήσει το κλίμα ανακοινώνοντας τετελεσμένα από την τουρκική πλευρά σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, θα υπάρξει κάθετη αντίδραση από τον Κ. Μητσοτάκη. Δεν είναι γνωστό αν η συνάντηση της Ν. Υόρκης είχε ως θέμα και την εκ των προτέρων «λείανση» της επερχόμενης έντασης. Ωστόσο είναι φανερό πλέον ότι η πολιτική της προσέγγισης που είναι win-win έως τώρα, μοιάζει κάπως με τον κόμπο που φτάνει στο χτένι. Και ο πρώτος μεγάλος κόμπος είναι το Κυπριακό.

Η έκβαση της 20ής Ιουλίου, όπως εκτιμούν διπλωματικοί κύκλοι, θα επηρεάσει και την προγραμματισμένη για τον Σεπτέμβριο νέα συνάντηση του Κ. Μητσοτάκη με τον Τ. Ερντογάν. Συνάντηση που ούτως ή άλλως θεωρείται κρίσιμη, καθώς θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, τα οποία, όσο περνάει ο καιρός, οδηγούν στον πυρήνα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.

 

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments