Τα άκρως αρνητικά συναισθήµατα της κοινής γνώµης απέναντι στην αριστερή διακυβέρνηση είναι αυτά που καθοδηγούν την εκλογική της ψήφο. Πρόκειται στη συγκεκριµένη περίπτωση για την έκρηξη του θυµικού που επηρεάζει την εκλογική κρίση των πολιτών, ενός θυµικού που εκφράζεται σε συγκεκριµένα ποιοτικά χαρακτηριστικά σειράς δηµοσκοπήσεων, από τα οποία µάλιστα προκύπτουν ακόµη και… «σταλινικά» κατά το ύψος τους ποσοστά σε βάρος της κυβέρνησης και κατ’ επέκταση του Αλέξη Τσίπρα.
Μία πολύ ενδιαφέρουσα παράµετρος, που ερµηνεύει κάθε φορά και τις «Τάσεις» που εκδηλώνει το εκλογικό σώµα, είναι αυτή που έχει καθιερώσει στις εξαµηνιαίες «Τάσεις» της η MRB και που αποτυπώνει τα συναισθήµατα των πολιτών, οι οποίοι καλούνται µάλιστα να επιλέξουν ποιες λέξεις τους εκφράζουν περισσότερο για το παρόν και το µέλλον της χώρας.
Κατά τις τελευταίες εξαµηνιαίες «Τάσεις» -που δηµοσιεύθηκαν στις αρχές του θέρους- της εταιρείας αυτής, τα συνολικά αρνητικά συναισθήµατα ανέρχονταν σε 87%, ενώ οι λέξεις που χρησιµοποίησαν οι ερωτηθέντες ήταν οργή σε ποσοστό 58,3%, ντροπή σε ποσοστό 52,5% και φόβος σε ποσοστό 39,8%. Επί του προκειµένου, ενδιαφέρουσα είναι η σύγκριση των αντίστοιχων ποσοστών των προηγούµενων τάσεων, λήγοντος δηλαδή του 2017.
Το συνολικό αρνητικό ποσοστό στις τελευταίες «Τάσεις» είναι αυξηµένο κατά 1,2 ποσοστιαίες µονάδες. («Τάσεις» ∆εκεµβρίου 2017, αρνητικά συναισθήµατα 85,8%). Η οργή, στις «Τάσεις» λήγοντος του 2017, συγκέντρωνε 59,4%, πράγµα που σηµαίνει ότι το συγκεκριµένο συναίσθηµα µειώθηκε κατά 1,1 ποσοστιαία µονάδα.
Αντιθέτως, όµως, η ντροπή αυξήθηκε κοντά στις 3 µονάδες (52,5% τώρα έναντι 49,7% τον περασµένο ∆εκέµβριο), όπως και ο φόβος (σήµερα το 39,8% των πολιτών εκφράζει φόβο, έναντι του 38,6% τον περασµένο ∆εκέµβριο).
Εθνικά θέματα
Η αύξηση του στοιχείου της ντροπής θα πρέπει να αποδοθεί ασφαλώς και στον λαϊκό ερεθισµό επί των εθνικών θεµάτων, επί των οποίων καταγράφεται ως προς τον χειρισµό τους παταγώδης αποτυχία της κυβέρνησης. Με αποκορύφωµα τη Συµφωνία µε τα Σκόπια. Η αύξηση του φόβου, βεβαίως, έχει να κάνει και µε την ανησυχία του καθενός ως προς το προσωπικό του παρόν και µέλλον, σε συνάρτηση µε τους χειρισµούς της κυβέρνησης στον οικονοµικό τοµέα. Πράγµατι, στις πρόσφατες εξαµηνιαίες «Τάσεις» είναι χαρακτηριστικό ότι το 65,2% των πολιτών που συµµετείχαν στην έρευνα εκφράζει την πεποίθηση ότι «∆εν πρόκειται να πιάσουν τόπο οι θυσίες». Επιπλέον, το 69% ανέφερε ότι µόλις και καταφέρνει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, ενώ ένα 11,4% δήλωσε ότι αδυνατεί!
Να σηµειωθεί ότι εκτός από τις «Τάσεις» της MRB που καταγράφουν τη συναισθηµατική προσέγγιση του κόσµου στα ελληνικά πράγµατα, και µία άλλη εταιρεία, η Kappa Research είχε ζητήσει από τους πολίτες, στα µέσα του 2017, να εκφραστούν για τα τεκταινόµενα στη χώρα σε σχέση µε τη διακυβέρνηση. Τότε το ποσοστό των πολιτών που εξέφραζαν θυµό ανερχόταν σε 64%. Ενα 41% εξέφραζε φόβο, ενώ ένα 72% έντονη ανησυχία. Τη συντριπτικά αρνητική συναισθηµατική προσέγγιση των πολιτών για το παρόν και το µέλλον της χώρας και το δικό τους επιβεβαιώνουν και οι αρνητικοί δείκτες αισιοδοξίας (δηλαδή, πώς θα πάνε τα πράγµατα).
Οι δείκτες αυτοί βρίσκονται στο ίδιο υψηλό επίπεδο µε τα αρνητικά συναισθήµατα των πολιτών (86,4% εκφράζει την απαισιοδοξία του. Ποσοστό λίαν υψηλό, αν και στις «Τάσεις» του περασµένου ∆εκεµβρίου το ποσοστό αυτό ήταν ανεπαίσθητα υψηλότερο, 87,2%).
Δεν… υπάρχουν
Τα στοιχεία αυτά της συναισθηµατικής αξιολόγησης των πολιτών όσον αφορά στα κυβερνητικά πεπραγµένα έχουν και µία πρόσθετη αξία, σε σχέση µε την προσέγγιση των αναποφάσιστων. Οπως παρατηρούσε δηµοσκόπος, η οργή οδηγεί σε άλλο κόµµα. Και όπως καταγράφηκε πιο πάνω, το συγκεκριµένο συναίσθηµα παραµένει πολύ υψηλό τον τελευταίο ενάµιση χρόνο.
Σηµειωτέον ότι στην ανάλυση της δηµοσιευθείσας «µητέρας» των δηµοσκοπήσεων (Poll of the Polls) επισηµαίνεται ένα ιδιαίτερο εύρηµα της εταιρείας Metron Analysis, που δείχνει ότι είναι µύθος και οι λεγόµενοι αναποφάσιστοι του ΣΥΡΙΖΑ. ∆ικαιολογείται δε η εκτίµηση αυτή ως εξής: Στη δυνητική πιθανότητα να ψηφιστεί ένα κόµµα, µόνο το 26% απαντά ότι υπάρχει κάποια πιθανότητα να επανακάµψει στον ΣΥΡΙΖΑ. Αντιθέτως, το 73% -ανεξαρτήτως ιδεολογικής προέλευσης- δηλώνει ότι αποκλείεται να ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό σηµαίνει ότι οι περίφηµοι «αναποφάσιστοι πρώην ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ» απλά δεν υπάρχουν.
Καταρρίπτουν το αφήγημα της εξόδου από τα Μνημόνια
Όλα αυτά τα άκρως αρνητικά για την κυβέρνηση ποιοτικά στοιχεία, τα οποία το Μαξίµου επιχειρεί να τα «διασκεδάσει» µε δηµοσκοπήσεις που δήθεν κλείνουν την ψαλίδα µεταξύ της Ν∆ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενισχύονται από τα ποιοτικά ευρήµατα άλλων δηµοσκοπήσεων των τελευταίων εβδοµάδων. Κυρίως δε οι πολίτες καταρρίπτουν το κυβερνητικό αφήγηµα περί εξόδου από τα Μνηµόνια, καθώς θεωρούν ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί.
Η έρευνα της Pulse στο ερώτηµα για την αξιολόγηση από τους πολίτες της πρόσφατης συµφωνίας του Eurogroup κατέγραψε µία αρνητική άποψη σε ποσοστό 49%. Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι αρνητικά τοποθετήθηκε και το 32% πρώην ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ!
Μάλιστα, οι εκτιµήσεις αυτές των πολιτών στη συγκεκριµένη έρευνα θα πρέπει να συνδυαστούν:
Με ευρήµατα της Public Issue, η οποία σε σχετική έρευνά της τον περασµένο Ιανουάριο διαπίστωσε ότι το εξαιρετικά υψηλό ποσοστό του 47% των πολιτών θεωρεί ότι η κρίση θα διατηρηθεί περισσότερο από 10 χρόνια.
Με ευρήµατα του Eυρωβαρόµετρου τον Μάιο, σύµφωνα µε τα οποία µόνο το… 9% των Ελλήνων θεωρεί ότι η χώρα πορεύεται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ανεξαρτήτως της βαρύτητας των παραπάνω ευρηµάτων, τα οποία προσδιορίζουν και το «πώς θα ψηφίσουν οι Ελληνες», τρία ακόµη στοιχεία έχουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία προς τις κάλπες: Πρώτον, η διαχρονικά σταθερή σύµπτωση της πρόθεσης ψήφου και της παράστασης νίκης υπέρ της Ν∆.
Στις «Τάσεις» της MRB στην παράσταση νίκης, η Ν∆ συγκεντρώνει 55,4%, έχοντας διαφορά 35,8 ποσοστιαίων µονάδων από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στην τελευταία δηµοσκόπηση της Pulse, η παράσταση νίκης υπέρ της Ν∆ ανέρχεται σε 58%, αυξηµένη κατά 2 ποσοστιαίες µονάδες από το αντίστοιχο ποσοστό της ίδια εταιρείας σε έρευνά της τον περασµένο Μάιο.
Επίσης, σύµφωνα µε έρευνα της Public Issue του Μαΐου, το ποσοστό στην παράσταση νίκης υπέρ της ΝΔ ανερχόταν στο 74%. Ενώ στη έρευνα της Rass στην παράσταση νίκης, η Ν∆ συγκεντρώνει ποσοστό 70%, µε τη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι στις 52 ποσοστιαίες µονάδες. Δεύτερον, η δήθεν δυναµική των µικρών κοµµάτων που «φυτρώνουν» στα δεξιά της Νέας ∆ηµοκρατίας και στα οποία ευελπιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ για να κόψουν ψηφοφόρους από το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Η δυναµική όµως αυτή εξασθενεί σοβαρά από δύο γεγονότα: (α) Από το ότι η Ν∆ βρίσκεται αδιαµφισβήτητα στα πρόθυρα της εξουσίας και η προοπτική αυτή οδηγεί τους ψηφοφόρους προς τον νικητή, ειδικώς µάλιστα όταν προέρχονται από τις τάξεις των δεξιών ψηφοφόρων της Ν∆ (β) Από την αναλυθείσα ανωτέρω οργή των πολιτών και τα αρνητικά τους συναισθήµατα απέναντι στη σηµερινή κυβέρνηση, τα οποία ουσιαστικώς σηµαίνουν ότι κατά την άποψή τους πρέπει να αντικατασταθεί. Τρίτον, η δηµοσιοποίηση ερευνών από το Μαξίµου, που δείχνουν ότι κλείνει η ψαλίδα του ΣΥΡΙΖΑ από τη Νέα ∆ηµοκρατία, προκαλεί αντίθετα αποτελέσματα.
Ετικέτες : Κυβέρνηση, δημοσκόπηση, εκλογές