Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΔΙΕΘΝΗΗ κυβέρνηση ανησυχεί για ένα «τουρκικό θερμό» επεισόδιο με «απρόβλεπτες διαστάσεις» -...

Η κυβέρνηση ανησυχεί για ένα «τουρκικό θερμό» επεισόδιο με «απρόβλεπτες διαστάσεις» – Σε εξέλιξη διπλωματικός μαραθώνιος

Σε κάθε περίπτωση, στους κόλπους της ελληνικής διπλωματίας εκτιμούν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βαίνουν συνεχώς εντεινόμενες έως τις εκλογές στην Τουρκία.

Σε αυξημένη επιφυλακή βρίσκονται εκ νέου Μέγαρο Μαξίμου, Βασιλίσσης Σοφίας και Πεντάγωνο, καθώς εντείνονται οι ενδείξεις για πολυεπίπεδη διεύρυνση της τουρκικής απειλής, με έμφαση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και νοτίως της Κρήτης, μετά από τις συναντήσεις Ερντογάν με τους δύο «πρωθυπουργούς» της Λιβύης στην Άγκυρα και ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στη βορειοαφρικανική χώρα εντός του Νοεμβρίου.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός, κατά την πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ – η οποία πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία του δεύτερου – διεμήνυσε στις ΗΠΑ ότι σε περίπτωση οποιασδήποτε κίνησης στο πεδίο, που θίγει κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, με επίκληση των παράνομων συμφωνιών που υπέγραψε η Άγκυρα με την «κυβέρνηση» της Τρίπολης, η αντίδραση της Αθήνας θα είναι άμεση και απολύτως ανάλογη της απειλής.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν επίσης ότι ο Πρωθυπουργός ζήτησε ταυτόχρονα από την Ουάσιγκτον να ασκήσει κάθε επιρροή προς τη Λιβύη, προκειμένου να εκκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις με την χώρα μας για την οριοθέτηση ΑΟΖ, περνώντας το καθαρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «η Ελλάδα είναι συνορεύουσα χώρα με τη Λιβύη».

Διπλωματικοί κύκλοι αποδίδουν την κίνηση Μητσοτάκη και στις πληροφορίες που φτάνουν στα αρμόδια κυβερνητικά κέντρα, σύμφωνα με τις οποίες η «κυβέρνηση» της Τρίπολης προτίθεται να καταθέσει εξωτερικά όρια υφαλοκρηπίδας στον ΟΗΕ, βάσει του τουρκολιβυκού «μνημονίου». Ή και να ανακηρύξει υφαλοκρηπίδα δυτικά της Κρήτης, αναλόγως με την παράνομη συμφωνία που υπέγραψε με το καθεστώς Ερντογάν. Το δεύτερο αυτό σενάριο -βάσει της τουρκόφιλης λιβυκής θεωρίας – θα έφερνε τη μέση γραμμή μεταξύ Λιβύης και Πελοποννήσου- παρακάμπτοντας εκ νέου την Κρήτη- στα όρια της Γαύδου.

Προειδοποιήσεις Δένδια με πολλαπλούς αποδέκτες

Την ίδια ώρα, η ελληνική διπλωματία, δια στόματος κ. Νίκου Δένδια, στέλνει προς την άλλη πλευρά του Αιγαίου το επίσης απολύτως ευθύ «νταηλίκια και απειλές δεν μας φοβίζουν». Αλλά και την προειδοποίηση, προς συμμάχους, εταίρους και την ελληνική κοινή γνώμη, ότι ένα πιθανό «θερμό» επεισόδιο με την Τουρκία, είτε θα πρόκειται για ατύχημα είτε για εσκεμμένη πρόκληση, θα μπορούσε να προσλάβει απρόβλεπτες διαστάσεις, πολλώ δε μάλλον υπό συνθήκες έντασης, όπως αυτές που επικρατούν τα τελευταία χρόνια στις διμερείς σχέσεις, με υπαιτιότητα της Τουρκίας.

Παράλληλα ο ΥΠΕΞ, με αφορμή τη δημόσια συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη αναφορικά με το μείζον εθνικό θέμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια, προειδοποιεί τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου ότι το αναφαίρετο αυτό δικαίωμα της χώρας δεν πρέπει να υποβιβαστεί σε αντικείμενο αντιπαραθέσεων εν μέσω προεκλογικού κλίματος που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται.

Διπλωματικές πηγές, ερμηνεύοντας περαιτέρω την έκφραση «απρόβλεπτες διαστάσεις» που διόλου τυχαία χρησιμοποιεί σε δημόσια θέα ο Κερκυραίος πολιτικός, μιλούν για το σενάριο γενικευμένης κρίσης, από το Καστελόριζο έως τον Έβρο, καθώς, όπως έχει δηλώσει κατά το πρόσφατο παρελθόν και η ελληνική στρατιωτική ηγεσία, σε ανώτατο επίπεδο, η αντίδραση της χώρας μας σε περίπτωση τουρκικής προβοκάτσιας ή έμπρακτης εκδήλωσης του αναθεωρητικού νέο-οθωμανισμού, δεν θα είναι σημειακή αλλά «καταλυτική» για τον αντίπαλο.

Σε κάθε περίπτωση, στους κόλπους της ελληνικής διπλωματίας εκτιμούν ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις θα βαίνουν συνεχώς εντεινόμενες έως τις εκλογές στην Τουρκία.

Σε Βαλτική, Βερολίνο και Κάιρο ο Μητσοτάκης

Με βάση αυτά τα δεδομένα, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ταξίδι του Πρωθυπουργού στην Αίγυπτο, όπου στις 7-8 Νοεμβρίου πραγματοποιείται η Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή. Πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι στο περιθώριο της Συνόδου ο κ. Μητσοτάκης θα προωθήσει και την ελληνο-αιγυπτιακή στρατηγική σχέση με τον πρόεδρο Αλ Σίσι, δίνοντας έμφαση τόσο στις κοινές θέσεις Αθήνας και Καϊρου απέναντι στις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο όσο και αναφορικά με αυτές στη Λιβύη, με δεδομένη την εντεινόμενη κινητικότητα Ερντογάν και στα δύο αυτά επίπεδα.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναλαμβάνει νέες πρωτοβουλίες στο επίπεδο της ευρύτερης ενίσχυσης των συμμαχιών και της διεθνούς εικόνας της χώρας και στο πλαίσιο αυτό επισκέπτεται αύριο το Βίλνιους της Λιθουανίας και την Τρίτη το Ταλίν της Εσθονίας. Χώρες μέλη της ΕΕ αλλά και του ΝΑΤΟ που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της Συμμαχίας απέναντι στον πόλεμο της Ουκρανίας και επιπλέον δέχονται πιέσεις από την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού, που επιχειρείται πρωτίστως από το καθεστώς της Λευκορωσίας.

Οι δύο αυτές παράμετροι προκαλούν αυτονόητους συσχετισμούς με τις ανάλογες απειλές που αντιμετωπίζει η Αθήνα από τον εξ ανατολών γείτονα με το κυβερνητικό αφήγημα να τονίζει όλο και συχνότερα τις σαφείς ομοιότητες ανάμεσα στους Προέδρους της Ρωσίας και της Τουρκίας με κοινό παρονομαστή των ορέξεων τους τον αναθεωρητισμό και την αμφισβήτηση του status quo.

Στις συζητήσεις του Πρωθυπουργού στις δύο Βαλτικές πρωτεύουσες αναμένεται ότι θα βρεθούν και οι ψηφιακές διαδικασίες προς τους πολίτες- προτεραιότητα του κ. Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα- καθώς η Εσθονία βρίσκεται στην παγκόσμια πρωτοπορία, με την Ελλάδα, παρά τη ραγδαία εξέλιξη των τελευταίων ετών, να υστερεί καταφανώς στους σχετικούς ευρωπαϊκούς δείκτες.

Την Πέμπτη, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί εκ νέου με τον Καγκελάριο Σολτς, στο πλαίσιο της Διαδικασίας για τα Δυτικά Βαλκάνια. Μια Σύνοδο στην οποία η κυβέρνηση προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς φιλοδοξεί να αποτελέσει τη γέφυρα των χωρών της βόρειας γειτονιάς μας με την υπόλοιπη Ευρώπη- έχοντας το πάνω χέρι της αιρεσιμότητας στην ευρωπαϊκή προοπτική τους- αλλά και τον περιφερειακό κόμβο, τόσο για τις ΑΠΕ όσο και για την αμφίδρομη τροφοδοσία των αγορών αυτών μέσω των διασυνδετήριων αγωγών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments