Όλα ξεκίνησαν από δύο άρθρα που δημοσιεύσαμε σχετικά με την Ηλεκτροδότηση της νήσου Αίγινας στις 30 Νοεμβρίου 2021 (https://e-nautilia.gr/hlektrikh-diasundesh-krhths-attikhs/) και στις 10 Ιανουαρίου 2022 (https://e-nautilia.gr/h-hlektrodothsh-ths-nhsou-aiginas/). Τα άρθρα μας αυτά παρουσίασαν το πρόβλημα του νησιού της Αίγινας και πρότειναν λύση.
Συγχαρητήρια λοιπόν στα ευήκοα ώτα του Δημάρχου Αίγινας Ιωάννη Ζορμπά και του Αντιδημάρχου Γεωργίου Σκαλτσιώτη, που διάβασαν τις σκέψεις και την πρόταση ενός «ενεργού πολίτη» κατοίκου του νησιού κ. Ηρακλή Καλογεράκη, και πρότειναν στις «αρμόδιες υπηρεσίες» το αυτονόητο. Δηλαδή στο μεγάλο έργο της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης που άρχιζε τότε, να δημιουργηθεί ένα παρακλάδι περίπου 8 χιλιομέτρων, ώστε το νησί της Αίγινας να αποκτήσει μια επί πλέον γραμμή ηλεκτρικής τροφοδότησης για να μην κινδυνεύει από τις συνεχείς διακοπές που κάθε τόσο παρατηρούνται στο νησί.
Διακοπές ηλεκτροδότησης που έβλαπταν τους κατοίκους και επισκέπτες της Αίγινας και δυσφήμιζαν το τουριστικό προϊόν του νησιού.
Ο Δήμαρχος Αίγινας, αφού διάβασε τα άρθρα που δημοσιεύσαμε και αξιολόγησε τα γραφόμενα, εισήγαγε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και πρότεινε με επιστολή του τον Φεβρουάριο 2022 στην ΔΕΔΔΗΕ, την εξέταση μιας τροποποίησης του μεγάλου έργου, του οποίου τα καλώδια προοδευτικά θα φτάσουν από τον Αθερινόλακκο της Κρήτης μέχρι το Matruh της Αιγύπτου. Δύο καλώδια συνεχούς ρεύματος, χωρητικότητας 2.000 MW (2 GW) και μήκους 450 χιλιομέτρων.
Το αίτημα αυτό, παρά τον χρόνο πού υπεβλήθη, έγινε αποδεκτό από τους αρμοδίους στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, την ΑΔΜΗΕ και το Διοικητικό της Συμβούλιο, και όλοι έδωσαν έγκαιρα τις απαραίτητες κατευθύνσεις και οδηγίες.
Απ ότι φαίνεται αυτή τη φορά, όλοι στον «κρατικό» μηχανισμό, δούλεψαν ευσυνείδητα, γρήγορα και αποδοτικά και φτάσαμε στις 26 Απριλίου 2023 στην απόφαση τροποποίησης του έργου ώστε να ωφεληθεί και η νήσος Αίγινα από αυτό (https://diavgeia.gov.gr/luminapi/api/decisions/Ψ9964653Π8-40Ο/document.pdf).
Μετά από αυτό εξεδόθη την 11/08/2023, απόφαση από τη Γενική Διεύθυνση Δημοσίας Περιουσίας και Κοινωφελών Περιουσιών του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που αφορούσε στην παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης αιγιαλού και θαλασσίου χώρου-πυθμένα, στην εταιρία που εκτελεί το έργο του Σταθμού Ηλεκτροδίων (ΣΗ) στη νησίδα Σταχτορρόη ώστε να γίνει το υποέργο της υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης με την Αίγινα.
Το άπιαστο, κατά τα λεγόμενα πολλών, όνειρο της Αίγινας άρχισε να υλοποιείται με γοργό ρυθμό και η ταλαιπωρία των Αιγινητών με τις συνεχείς διακοπές ρεύματος ιδία στους καλοκαιρινούς μήνες, σύντομα θα τελειώσει.
Η Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ένα από τα σημαντικότερα διεθνώς έργα και η μεγαλύτερη ενεργειακή επένδυση που γίνεται αυτή την περίοδο στη χώρα (1 δισ. Ευρώ), προχωρεί με εντατικούς ρυθμούς. Πιο συγκεκριμένα, τον Μάρτιο που πέρασε, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η πόντιση και η εγκατάσταση όλων των υποβρυχίων καλωδίων υπερυψηλής τάσης συνεχούς ρεύματος 500 kV από τη η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, Αριάδνη Interconnection, ενώ το έργο προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2024.
Η εταιρία αυτή μέσα σε 32 μήνες από την υπογραφή των συμβάσεων πόντισε συνολικά 1.350 χλμ. ηλεκτρικών καλωδίων και καλωδίων οπτικών ινών, μεταξύ της Πάχης Μεγάρων και Κορακιάς Ηρακλείου. Περίπου 640 χλμ από αυτά τοποθετήθηκαν μέσα σε τάφρο για μέγιστη ασφάλεια ενώ τα υπόλοιπα απλά επικάθησαν στο βυθό. Σημειωτέον ότι το βάρος των καλωδίων είναι πάνω από 40 κιλά ανά μέτρο.
Για τις εργασίες αυτές με τις πολύ υψηλές τεχνικές απαιτήσεις, χρησιμοποιήθηκαν πέντε ειδικά πλοία ποντίσεως καλωδίων εκ των οποίων τα δύο (Aurora και Leonardo da Vinci) είναι από τα πλέον σύγχρονα στον κόσμο.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΑΔΜΗΕ Μάνο Μανουσάκη, στο τέλος του έτους θα έχουν ολοκληρωθεί τα δομικά έργα στα εργοτάξια και αμέσως μετά θα ξεκινήσει η εισαγωγή και η εγκατάσταση του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού ενώ, τέλος του 2024, θα ξεκινήσουν οι δοκιμές. τα δοκιμαστικά. Αρχές το 2025, όλοι που λαμβάνουν μέρος στην υλοποίηση του έργου θα είναι υπερήφανοι.
Αναδημοσίευση από το e-nautilia.gr