Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΗ διαδρομή της μετάλλαξης Omicron στο μικροσκόπιο των ειδικών - Προληπτικά μέτρα...

Η διαδρομή της μετάλλαξης Omicron στο μικροσκόπιο των ειδικών – Προληπτικά μέτρα και από την Ελλάδα

Σε καραντίνα πέντε Έλληνες που έφτασαν στην Ελλάδα από χώρες της Αφρικής –  Ψάχνει κρούσματα και επιβάλλει μέτρα η Ευρώπη – «Μπλόκα» στην νότια Αφρική από όλο τον πλανήτη – «Απαγορευτικό» στις πτήσεις από την Αφρική 

Υπ’ ατμόν βρίσκεται όλος ο πλανήτης μετά την ταυτοποίηση των πρώτων κρουσμάτων της , η εμφάνιση της οποίας εκτόξευσε παγκοσμίως την αγωνία για την τελική έκβαση της πανδημίας του κορωνοϊού, σε μια στιγμή που αρκετοί ειδικοί άρχισαν να διαβλέπουν την αρχή του τέλους της, κάπου στο καλοκαίρι του 2022.

Κάθε «καλό σενάριο», ωστόσο, μοιάζει να μετατέθηκε σε δεύτερο χρόνο, αν όχι να κάηκε ολοσχερώς, μετά τον εντοπισμό ιδιαίτερα μεταδοτικών κρουσμάτων της παραλλαγής Omicron  σε 6 ευρωπαϊκές χώρες, με εστία μετάδοσης την Νότια Αφρική, σημαίνοντας «γενικό συναγερμό» σε όλη την υφήλιο, με την επιβολή -σε πρώτη φάση- αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών.

Κάτι περισσότερο από διάχυτη, ωστόσο, είναι η ανησυχία ειδικά στην Ευρώπη, καθώς το αρχικό σοκ από την είδηση της ύπαρξης μιας νέας -και αρκούντως μεταδοτικής- παραλλαγής διαδέχτηκε αυτό της χαρτογράφησης των ενεργών κρουσμάτων της στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς πολλαπλασιάζεται το τελευταίο εικοσιτετράωρο ο αριθμός τους. Μολονότι η άκρη του νήματος εντοπίστηκε, μαζί με το πρώτο πανευρωπαϊκά κρούσμα της παραλλαγής Omicron  στο Βέλγιο, εντούτοις τη «σκυτάλη» λαμβάνουν ολοένα και περισσότερες χώρες, με την νέα παραλλαγή να έχει επισημανθεί ήδη σε διάσπαρτα σημεία του ευρωπαϊκού χάρτη. Με αυτά τα δεδομένα, την πλήρη διαδρομή των ασθενών- φορέων της νέας παραλλαγής ανασυνθέτουν πλέον οι ειδικοί, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί όσο το δυνατόν η μετάδοση της Omicron  στην Ευρώπη, πριν αυτή φτάσει στο «Ωμέγα» της λίστας των χωρών της ηπείρου.

Σκιά πάνω από την Ευρώπη

Τον προβληματισμό των ευρωπαίων ηγετών εντείνει το γεγονός ότι η παραλλαγή Omicron  έχει ήδη διασχίσει μίλια πάνω από την ευρωπαϊκή επικράτεια, αφού αφίχθη και στον ευρωπαϊκό βορρά, μετά την ανακοίνωση των Αρχών της Ολλανδίας ότι οι 61 επιβάτες δύο πτήσεων με αφετηρία το Γιοχάνεσμπουργκ βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό και τέθηκαν σε καραντίνα, με τις εγχώριες υπηρεσίες υγείας να εκτιμούν ότι ανάμεσά τους βρίσκονται και νοσούντες από την παραλλαγή Omicron .

Έκτακτα μέτρα στη Βρετανία

Ταυτόχρονα, η παρουσία τηςOmicron  έγινε αισθητή με δύο επιβεβαιωμένα κρούσματα και στη Βρετανία, προκαλώντας την ακαριαία αντίδραση του Πρωθυπουργού της χώρας, Μπόρις Τζόνσον. Ο τελευταίος κατέστη ο πρώτος στη σειρά ηγέτης χώρας παγκοσμίως που ανακοίνωσε νέα έκτακτα μέτρα για την αντιμετώπιση του νέου στελέχους του κορωνοϊού. Σύμφωνα με αυτά, όλοι οι διεθνείς ταξιδιώτες προς τη Βρετανία θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας από την άφιξή τους, ενώ θα τίθενται σε αυτοαπομόνωση, μέχρι να διαπιστωθεί ότι έχουν αρνητικό αποτέλεσμα.

Επιπλέον, όσοι έρχονται σε επαφή με κρούσμα με τη μετάλλαξη Omicron  θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα, ανεξαρτήτως εμβολιαστικού status τους, ενώ υποχρεωτική καθίσταται η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα καταστήματα, όπως γνωστοποίησε χθες ο Βρετανός πρωθυπουργός. «Θα απαιτήσουμε από οποιονδήποτε εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας μετά την άφιξή του και να απομονωθεί μέχρι να έχει αρνητικό αποτέλεσμα» τόνισε ο Μπόρις Τζόνσον, δίνοντας ραντεβού για επανεξέταση των μέτρων σε τρεις εβδομάδες. Παράλληλα εκτίμησε ότι τα φετινά Χριστούγεννα θα είναι «σημαντικά καλύτερα» από τα περσινά για τη χώρα του, παρά την εμφάνιση της νέας παραλλαγής τις παραμονές τους.

«Πρωτιά για τη Βαυαρία»

Στον αντίποδα, στη «χειρότερη κατάστασή» της βρίσκει, κατά τον Υπουργό Υγείας, Γενς Σπαν, η παραλλαγή Omicron  τη Γερμανία, που παλεύει καθημερινά για την ικανοποίηση της υψηλής ζήτησης νοσηλειών εξαιτίας του τέταρτου κύματος της πανδημίας. Τα πράγματα, ωστόσο, στη χώρα δεν αποκλείεται να χειροτερέψουν δραματικά, καθώς δύο κρούσματα της νέας παραλλαγής εντοπίστηκαν χθες στη Βαυαρία.

Οι δύο ασθενείς, σύμφωνα με πληροφορίες, έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου στις 24 Νοεμβρίου, προτού δηλαδή να χαρακτηριστεί η Νότια Αφρική από τις γερμανικές αρχές «περιοχή παραλλαγής του ιού», ενώ παραμένουν σε καραντίνα.
Με το σύστημα Υγείας της Γερμανίας στα όρια των αντοχών του, η ιχνηλάτηση των δύο κρουσμάτων συνοδεύτηκε από την επιβολή περιορισμών στα αεροπορικά δρομολόγια με οκτώ χώρες τις νοτίου Αφρικής (Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Ζιμπάμπουε, Μποτσουάνα, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Μαλάουι και Λεσότο), μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου Εξωτερικών. Ακόμη, για προληπτικούς λόγος ακυρώθηκε χθες και η τριήμερη περιοδεία του Προέδρου της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ στις χώρες του Κόλπου, με φόντο την ταχεία ανάδυση της νέας παραλλαγήςOmicron .

Παραλλαγή και στην Μεσόγειο

Την ίδια ώρα, στην Νάπολη εντοπίστηκε το πρώτο, κρούσμα της νέας μετάλλαξης στη γειτονική Ιταλία, όταν διαγνώσθηκε θετικός Ιταλός πολίτης που επέστρεψε αεροπορικώς στην πόλη από τη Μοζαμβίκη. Σε μια προσπάθεια ανακοπής ενός νέου κύματος της πανδημίας μετά τα γεγονότα στο Μπέργκαμο, υποχρεωτική χρήση μάσκας προβλέπεται για όλους τους κεντρικούς δρόμους του Μιλάνου μέχρι τα τέλη του έτους, η οποία αναμένεται να επεκταθεί τα επόμενα εικοσιτετράωρα και στη Ρώμη. Η «αιώνια πόλη», άλλωστε, κινείται σε πιο χαλαρούς ρυθμούς, μειώνοντας για επιδημιολογικούς λόγους τον αριθμό επισκεπτών και τουριστών στις κύριες εμπορικές οδούς και στις μεγάλες πλατείες της πόλης.

Τέλος, στην Κεντρική Ευρώπη ένα κρούσμα τηςOmicron  διαπιστώθηκε χθες και στη βόρεια Τσεχία, καθώς το περιφερειακό νοσοκομείο του Λίμπερετς γνωστοποίησε την ύπαρξη της νέας παραλλαγής σε νοσηλευόμενη ασθενή του. Τα δυσάρεστα νέα, όμως, για την Ευρώπη δεν σταματούν εδώ, καθώς το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) προειδοποίησε ότι ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Omicron είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός», κινητοποιώντας τις ηγεσίες των κρατών να κινηθούν σε ρυθμούς μέτρων, όπως της Βρετανίας.

«Θα πάει παντού» στις ΗΠΑ

Πέραν της ευρωπαϊκής ηπείρου, ενεργά κρούσματα της παραλλαγής Omicron  τοποθετούνται πάνω στον παγκόσμιο χάρτη στο Ισραήλ, το Μαλάουι, την Μποτσουάνα, το Χονγκ Κονγκ και κατά πάσα πιθανότητα στις ΗΠΑ. «Δεν την έχουμε ανιχνεύσει ακόμη, όμως όταν έχεις έναν ιό που επιδεικνύει τέτοιο βαθμό μεταδοτικότητας και ήδη έχεις κρούσματα που συνδέονται με τα ταξίδια, όπως στο Ισραήλ και το Βέλγιο και άλλες χώρες, σχεδόν αναπόφευκτα θα πάει παντού» δήλωσε ο Επιδημιολόγος, Άντονι Φάουτσι μιλώντας στο δίκτυο NBC και εστιάζοντας ταυτόχρονα στη δυνατότητα της νέας παραλλαγής «να μολύνει αναρρώσαντες ακόμη και εμβολιασμένους».

Στο πλαίσιο αυτό, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε την Πολιτεία της Νέας Υόρκης ο κυβερνήτης της, τόσο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, όσο και της πιθανότητας εμφάνισης του στελέχους της παραλλαγής Omicron , ενώ ταξιδιωτική οδηγία για οκτώ αφρικανικές χώρες τη Νότια Αφρική, τη Ζιμπάμπουε, τη Ναμίμπια, τη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι, το Λεσότο, την Εσουατίνι και την Μποτσουάνα) εξέδωσαν χθες αφενός το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αφετέρου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), τοποθετώντας την νέα παραλλαγή στο επίπεδο 4, δηλαδή αυτό «του πολύ υψηλού» κινδύνου.

Τους νέους ταξιδιωτικούς περιορισμούς στις ΗΠΑ διατύπωσε πρώτος ο Λευκός Οίκος, ενώ επανήλθε εκ νέου η διοίκηση Μπάιντεν ζητώντας και την άμεση άρση της πατέντας των εμβολίων. «Ταυτόχρονα, υψηλόβαθμοι υγειονομικοί αξιωματούχοι και η ομάδα αντιμετώπισης της Covid παρακολουθούν τις τελευταίες εξελίξεις για την Omicron και είναι σε τακτική επαφή με αξιωματούχους υγείας σε όλον τον κόσμο», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος, κρατώντας σε εγρήγορση και τις πολιτειακές Αρχές.

Καραντίνα στην Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, σε προληπτική καραντίνα δέκα ημερών τέθηκαν και πέντε Έλληνες που έφτασαν στην Ελλάδα με πτήση από χώρες της Νότιας Αφρικής και ενδιάμεσο σταθμό τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Κατά την άφιξή τους, τους διενεργήθηκε διαγνωστικός έλεγχος, στον οποίο βρέθηκαν αρνητικοί στη νόσο, ενώ για την περίπτωσή τους τα έκτακτα μέτρα που ισχύουν από χθες, προβλέπουν 10ήμερη καραντίνα, επανέλεγχό τους λίγο πριν εκπνεύσει το δεκαήμερο και λήξη της μόνο με αρνητικό PCR τεστ.

Η επίσημη οδηγία για όσους ταξιδεύουν από τις 9 χώρες της Αφρικής προς την Ελλάδα

Οδηγία για τις πτήσεις που αφορούν σε ταξιδιώτες που προέρχονται από χώρες της νοτίου Αφρικής εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωση η υπηρεσία, η οδηγία αφορά στις χώρες Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι και έχει ως στόχο τον περιορισμό της διασποράς της νόσου COVID-19 καθώς και της νέας παραλλαγής «Όμικρον» (μετάλλαξη της Μποτσουάνα).

Σημειώνεται πως επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχουν απευθείας πτήσεις από τους εννέα (9) προορισμούς της Αφρικής που αναφέρει η notam, η διαδικασία ιχνηλάτησης της χώρας αναχώρησης για τελική άφιξη στην Ελλάδα θα γίνεται με την γνωστή μέθοδο που προβλέπει το πρωτόκολλο του PLF.

Στο χορό και οι αεροπορικές εταιρίες

Σε ένα άλλο επίπεδο, την αρχή της επιβολής ταξιδιωτικών περιορισμών, πέραν των εθνικών κρατών, έκανε από πλευράς των αεροπορικών εταιριών αη Qatar Airways, αφού ανακοίνωσε ότι δεν θα επιβιβάζει στο εξής σε πτήσεις της επιβάτες από την Νότια Αφρική, την Ζιμπάμπουε και την Μοζαμβίκη, στη σκιά της παραλλαγής Omicron .

Παρότι η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής δηλώνει ότι τιμωρείται από τον καταιγισμό των περιορισμών, εντούτοις ο συνολικός απολογισμός θυμάτων από τον κορωνοϊό ανέρχεται σε 5,18 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλον τον κόσμο, με βάση μια καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου.

Υπό αυτό το πρίσμα, «απαγορευτικό» σε ταξιδιώτες από χώρες της Νότιας Αφρικής έχουν επιβάλλει εκτός των ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Βραζιλία, αραβικά κράτη, η Ταϊλάνδη, η Νότια Κορέα και εσχάτως και η Ιαπωνία, η οποία καθιστά υποχρεωτική την δεκαήμερη καραντίνα για όλους τους ταξιδιώτες από την «ύποπτη» αφρικανική γεωγραφική ζώνη.

Παρότι το βάρος για όλα τα κράτη πέφτει τις τελευταίες ώρες στη διαδικασία ιχνηλάτησης πιθανών κρουσμάτων της παραλλαγής Omicron, οι απώλειες «με το καλημέρα» στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τη Wall Street και στην αγορά ενέργειας, μετά τη βουτιά της τιμής του πετρελαίου, προοιωνίζουν μια δύσκολη χριστουγεννιάτικη περίοδο και σίγουρα εκτός Αφρικής.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments