Σε rebrand προχωρά η εταιρεία facebook, η οποία το τελευταίο διάστημα αντιμετωπίζει μια συνεχιζόμενη σειρά κρίσεων δημοσίων σχέσεων.
Μετά και το σκάνδαλο με τα «Facebook Papers», των εκατοντάδων εσωτερικών εγγράφων που αποκάλυπταν μυστικά στοιχεία για την πολιτική της εταιρείας και τα οποία διέρρευσε η πρώην υπάλληλος του τεχνολογικού κολοσσού και μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, Φράνσις Χάουγκεν, η εταιρεία αποφάσισε την αλλαγή της επωνυμίας της σε Meta. Η νέα ονομασία παραπέμπει στο metaverse, μια νέα πολιτική της εταιρείας που συνδυάζει την εικονική πραγματικότητα με τις τεχνολογίες, όσον αφορά σε εργασία και διασκέδαση.
Ο διευθύνων σύμβουλος του Facebook, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, ανακοίνωσε ότι ο κολοσσός των social media θα αλλάξει το όνομα της εταιρείας σε Meta. Οι αλλαγές στο Facebook ανακοινώθηκαν ζωντανά σε διαδικτυακή εκδήλωση, ύστερα από τις καταγγελίες για σελίδες διασποράς ψευδών ειδήσεων και παραπληροφόρησης που εγείρουν σοβαρά ζητήματα. Οι εν λόγω αλλαγές, αφορούν στην πολιτική του Facebook και στην εισαγωγή μιας καινοτόμας πλατφόρμας, με βάση την εικονική πραγματικότητα, τη στιγμή που ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας μίλησε για μια νέα εποχή τόσο για τον τεχνολογικό κολοσσό όσο και για το Internet.
Ο Ζάκερμπεργκ έκανε την ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο του facebook την Πέμπτη, όπου περιέγραψε το όραμά του για έναν ψηφιακό κόσμο χτισμένο πάνω στον δικό μας, που περιλαμβάνει στοιχεία ψηφιακής πραγματικότητας. «Πιστεύουμε ότι το metaverse θα είναι ο διάδοχος του mobile internet», είπε ο Ζάκερμπεργκ.
«Κάνουμε λάθη, αλλά μαθαίνουμε από αυτά και συνεχίζουμε να προχωράμε», δήλώσε ο συνιδρυτής του Facebook, μετά το ιστορικών διαστάσεων μπλακ άουτ που άνοιξε ευρύ πεδίο συζητήσεων για την πολιτική του τεχνολογικού κολοσσού όσον αφορά στην προστασία προσωπικών δεδομένων.
«Ζούμε γι’αυτά που χτίζουμε», τόνισε ο Ζάκεμπεργκ στην εκδήλωση στην οποία αποκάλυψε νέες εφαρμογές και τον σκοπό του metaverse, που παραπέμπει στον επιτυχημένο συνδυασμό της εικονικής πραγματικότητας και των τεχνολογιών. Η νέα εταιρεία συμμετοχών Meta θα περιλαμβάνει το facebook, τη μεγαλύτερη θυγατρική του, καθώς και εφαρμογές όπως το Instagram, το WhatsApp και την εταιρεία εικονικής πραγματικότητας Oculus.
Τι σημαίνει η μετάβαση για τη Facebοοk
Διαβάζοντας πίσω από τις λέξεις, αντιλαμβανόμαστε πως τόσο το facebook όσο όμως και το Instagram και το What’s App δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Ωστόσο, τα μέσα αυτά θα αποτελούν εφαρμογές μέσα στο πλαίσιο του δικτύου metaverse. «Από εδώ και στο εξής θα είμαστε πρώτα το metaverse, όχι πρώτα το Facebook», είπε ο ίδιος ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ.
Η ελληνική παιδεία του Ζούκερμπεργκ
Στη μακροσκελή ανάρτησή του, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ όμως θύμισε πως εν αρχή ην η ελληνική γλώσσα. Όπως αποκάλυψε ο ιδρυτής του facebook, πριν τον κερδίσουν οι θετικές επιστήμες είχε παρακολουθήσει και κλασικές σπουδές, με αποτέλεσμα να γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει η λέξη που επέλεξε ως ναυαρχίδα του τεχνολογικού του κολοσσού. «Έχω σπουδάσει κλασικές σπουδές και η λέξη “meta” προέρχεται από την ελληνική λέξη που σημαίνει “επέκεινα”. Για μένα, συμβολίζει ότι υπάρχουν πάντα περισσότερα να χτίσουμε και ότι υπάρχει πάντα ένα επόμενο κεφάλαιο στην Ιστορία», έγραψε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται πως το νέο όνομα της facebook είναι Meta και αντικατοπτρίζει ουσιαστικά το νέο στοίχημα της ψηφιακής εποχής, που στη γλώσσα όσων γνωρίζουν ονομάζεται metaverse. Η λέξη προέρχεται από τη συνένωση της ελληνικής λέξη «μετά» και της λέξης «universe», η οποία μεταφράζεται ως Διάστημα. Η εταιρεία άλλαξε ήδη το λογότυπό της στον λογαριασμό της στο YouTube, όπου ανάρτησε μια σειρά από επεξηγηματικά βίντεο για το metaverse.