Στην Κουμουνδούρου υπέστησαν ακόμη μία «ανώμαλη προσγείωση» σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών
Στην Κουμουνδούρου «προσπερνούν» εδώ και καιρό όλα τα ερωτήματα που τούς τίθενται για τις δημοσκοπήσεις, υποστηρίζοντας ότι αυτές θα πέσουν έξω και πως όλοι οι δημοσκόποι έχουν ενορχηστρώσει μία συμπαιγνία για να φιλοτεχνηθούν αρνητικές πολιτικές εντυπώσεις για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Το «έργο» είναι γνωστό: οι «αδυναμίες των εταιρειών να μετρήσουν» με το ψέμα ότι… παίρνουν μόνο στα σταθερά τηλέφωνα, η «χρόνια υποεκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνει πάντα στις εκλογές πολύ μεγαλύτερα ποσοστά από αυτά που τού δίνουν οι εταιρείες» και το δημοψήφισμα που οι εταιρείες έπεσαν έξω. Αν σ’ όλα αυτά προσθέσει κανείς και ένα «πασπάλισμα» από το πώς έπεσαν έξω οι δημοσκοπήσεις στη… Βραζιλία, έχει το αφήγημα με το οποίο η Κουμουνδούρου προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.
Ωστόσο, αυτά όταν ανάβουν τα φώτα των τηλεοπτικών πλατό και οι κάμερες «γράφουν». Όταν οι ΣΥΡΙΖΑίοι επιστρέφουν στα γραφεία τους στην Κουμουνδούρου ή στη Βουλή, τα πράγματα σοβαρεύουν –το «σανό» είναι για όσους τους βλέπουν στην τηλεόραση, όχι για να συνεννοούνται μεταξύ τους.
Ο προβληματισμός για τις μετρήσεις και την εικόνα που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ σ’ αυτές είναι βαθύς. Eπιτελείς δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα δεν κρύβουν την απελπισία τους –και σίγουρα δεν δίνουν την αίσθηση ανθρώπων που δεν πιστεύουν τα νούμερα που βλέπουν μπροστά στα μάτια τους.
Γιατί, όμως, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας έχουν να βρεθούν στην πρώτη θέση κάποιας δημοσκόπησης από το… 2016, ανησυχούν τώρα; Οι λόγοι είναι τρείς :
Πρώτον, επειδή σιγά σιγά, οι εκλογές αχνοφαίνονται στο βάθος του τούνελ, κάπου εκεί πριν ή μετά το Πάσχα (16 Απριλίου), στο τέλος του χειμώνα και στο λυκαυγές της Άνοιξης.
Δεύτερον, διότι στον ΣΥΡΙΖΑ υπέστησαν «ανώμαλη προσγείωση» σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου των υποκλοπών.
Και τρίτον, διότι αυτή η «ανώμαλη προσγείωση» έγινε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο: δεν είναι, δηλαδή, ότι οι υποκλοπές και η ανασφάλεια για τον βαρύ «ρωσικό» χειμώνα δεν οδήγησαν την κυβέρνηση σε δημοσκοπική κάμψη. Είναι ότι, αντιθέτως, σε όλες τις σφυγμομετρήσεις του τελευταίου δεκαημέρου, βελτιώνονται… όλα τα ποσοτικά στοιχεία που αφορούν στην ΝΔ και στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Με άλλα λόγια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης «τσιμπάει» σε δημοφιλία και σε «καταλληλότητα» για την πρωθυπουργία, η χαώδης διαφορά στην παράσταση νίκης μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ τείνει να θυμίζει… Γκραντ Κάνυον, ενώ διευρύνεται και η ψαλίδα στην πρόθεση ψήφου και στην εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος μεταξύ των δύο κομμάτων. Σαν να μην έφταναν αυτά, παρά το σκάνδαλο των υποκλοπών (ή μήπως… εξαιτίας του;), έχουν λίγο «κλαδευτεί» και τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, αλλά όχι επ’ ωφελεία του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ανέμεναν στην Κουμουνδούρου. Μάλλον επ’ ωφελεία της ΝΔ, αλλά και της λεγόμενης «αδιευκρίνιστης ψήφου»…
Βεβαίως, υπάρχουν πάντα –ως σανίδα σωτηρίας- και τα «ποιοτικά» ευρήματα: δηλαδή, το ότι οι πολίτες κινούνται μεταξύ φόβου, αγανάκτησης, απελπισίας και ανησυχίας για το μέλλον, αλλά και δηλώνουν πως δεν πείθονται ότι ο πρωθυπουργός έπεσε από τα σύννεφα όταν έγινε γνωστό το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Επιπροσθέτως, περισσεύουν εκείνοι που αποδοκιμάζουν την πολιτική της κυβέρνησης για την ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση, ζητούν περισσότερα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις και εκπέμπουν απογοήτευση.
Όμως, ο γνωστός δημοσκόπος –από τους «συμβατικούς», που εμφανίζονται σε όλα τα μεγάλα ΜΜΕ τα τελευταία 20 χρόνια…- που έχουν επιστρατεύσει στην Κουμουνδούρου για τα «focus groups» και τις κυλιόμενες μετρήσεις, δεν τούς αφήνει να χαρούν, ούτε να αισθανθούν αισιοδοξία από τα αρνητικά για την κυβέρνηση ποιοτικά ευρήματα.
Κι αυτό διότι τούς λέει το αυτονόητο: ότι όσο οι πολίτες δεν αισθάνονται ότι υπάρχει εναλλακτική, θα ψηφίζουν το ίδιο ακόμη κι αν ρίχνουν τον φάκελο στην κάλπη βρίζοντας. «Στην κάλπη μετράμε ψηφοδέλτια, όχι συναισθήματα», λένε στους ΣΥΡΙΖΑίους οι ειδικοί, με αποτέλεσμα στην αξιωματική αντιπολίτευση να περισσεύει η… απελπισία.