Τα επόμενα βήματα για τον χειρισμό της υπόθεσης Novartis, μετά την απόφαση για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης που αφορά τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εξετάζουν στη Νέα Δημοκρατία.
Τα ενδεχόμενα είναι δύο. Ή θα αποφανθεί η επιτροπή ότι δεν είναι αρμόδια για να εξετάσει την υπόθεση και αυτή θα επιστρέψει στη Δικαιοσύνη, που θα αναλάβει να εξετάσει τις ευθύνες Παπαγγελόπουλου για όσα αναφέρουν στις καταθέσεις τους οι Αντώνης Σαμαράς, Ευάγγελος Βενιζέλος και Ιωάννης Αγγελής, ή θα προχωρήσει στη νομική τους αξιολόγηση με την έκδοση σχετικού πορίσματος προς την Ολομέλεια της Βουλής, που μπορεί να φτάσει μέχρι το ειδικό δικαστήριο.
Οι κινήσεις μελετούνται με προσοχή και όλα τα ενδεχόμενα είναι στο τραπέζι, με το σενάριο να επιστρέψει η υπόθεση στη Δικαιοσύνη μετά από μερικές συνεδριάσεις της επιτροπής να είναι ισχυρό.
Όπως τονίζουν καλά πληροφορημένες πηγές από την Πειραιώς, με την απόφασή του να κινήσει τη διαδικασία μόνο για τον κ. Παπαγγελόπουλο ο Κυριάκος Μητσοτάκης σιγά σιγά θα θελήσει να βάλει τον πρώην υπουργό απέναντι σε όλα τα υπόλοιπα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.
Θα πρόκειται για κάτι το οποίο δε θα χρειαστεί πολλές δημόσιες δηλώσεις αλλά θα είναι μία κατάσταση, η οποία θα διαμορφωθεί επί της ουσίας από μόνη της.
Με άλλα λόγια στο αμέσως προσεχές διάστημα, εκ των πραγμάτων, πρωτοκλασάτα και μη στελέχη του μέχρι πρότινος κυβερνώντος κόμματος θα κληθούν να πάρουν θέση στην υπόθεση ή αλλιώς θα κληθούν να υπερασπιστούν τον κ. Παπαγγελόπουλο.
Είναι σαφές ότι όσο η Βουλή θα αναζητά τις τυχόν ευθύνες του πρώην υπουργού, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπαίνει όλο και περισσότερο στο επίκεντρο μιας δημόσιας συζήτησης και αντιπαράθεσης για το τι τελικά συνέβη την περίοδο εκείνη.
Χωρίς λοιπόν να το πολυαντιληφθεί το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα έχει ήδη πάρει το “σαράκι” της φθοράς, το οποίο θα αρχίσει να κυριαρχεί στο εσωτερικό του κόμματος.
Υπάρχουν ασφαλώς και εκείνοι δηλώνουν δύσπιστοι για την επιλογή της κυβερνητικής πλειοψηφίας να προτείνει την σύσταση προανακριτικής και όχι εξεταστικής επιτροπής.
– Η προανακριτική είναι από θεσμική άποψη βαρύτερη επιτροπή, αφού διερευνά ποινικές ευθύνες και άρα λειτουργικά απορροφά το εύρος της εξεταστικής επιτροπής – εάν μια εξεταστική επιτροπή βρει στοιχεία ποινικής ευθύνης μπορεί να τραπεί σε προανακριτική.
– Η προανακριτική επιτροπή είναι ταχύτερη αφού εκκαθαρίζει σε ένα στάδιο το ζήτημα της απόδοσης ποινικών ευθυνών και έχει μεγαλύτερες δικονομικές δυνατότητες για ουσιαστική διερεύνηση αφού λειτουργεί ως εισαγγελέας.
– Η προανακριτική επιτροπή είναι από την άποψη της διαδικασίας αυστηρότερη επιτροπή και παρέχει μεγαλύτερες δικονομικές εγγυήσεις ενώ η εξεταστική είναι περισσότερο πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, συνήθως χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Όπως όλα δείχνουν, λοιπόν, μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου η ολομέλεια της Βουλής θα κληθεί να αποφασίσει για την σύσταση ή μη της προανακριτικής, με τον ΣΥΡΙΖΑ να μπαίνει σε περίοδο αναταράξεων, το μέγεθος των οποίων θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες.