Παρεμβαίνει η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ζητώντας από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών να ερευνήσει το ενδεχόμενο άσκησης έφεσης κατά την χθεσινής δικαστικής απόφασης, που προκάλεσε την οργή των συγγενών των θυμάτων και των εγκαυματιών.
Πιο συγκεκριμένα, η Γεωργία Αδειλίνη απέστειλε σήμερα παραγγελία στη Διευθύνουσα την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών στην οποία αναφέρει:
«Παρακαλούμε να διερευνηθεί η αυτεπάγγελτη εκ μέρους σας άσκηση του ενδίκου μέσου της εφέσεως ως προς τους αθωωθέντες με την απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για το Μάτι, καθώς και ως προς την αναγνώριση ελαφρυντικών περιστάσεων στους καταδικασθέντες με την ίδια ως άνω απόφαση, τις επιμέρους ποινές που επιβλήθηκαν σ’ αυτούς και τον τρόπο έκτισης εν γένει των ποινών».
Ξεχειλίζει η οργή των συγγενών για τις ποινές
Την ίδια στιγμή, εξάλλου, ξεχειλίζει η οργή των συγγενών των θυμάτων και των εγκαυματιών μετά τη χθεσινή απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων στη δίκη για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι με τους 104 νεκρούς, τον Ιούλιο του 2018.
Σημειώνεται, πως το Τριμελές Πλημμελειοδικείο έκρινε ενόχους και καταδίκασε 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης από 3 έτη έως 111 έτη φυλάκισης, με εκτιτέα τα 5 έτη.
Οι ποινές αυτές σε συνδυασμό με το ότι το δικαστήριο μετέτρεψε τις ποινές σε χρηματικές προς 10 ευρώ την ημέρα, με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη, προκάλεσαν την οργή των συγγενών των θυμάτων που ξέσπασαν, πετώντας καρέκλες και φωνάζοντας. Μάλιστα, οι κατηγορούμενοι φυγαδεύτηκαν υπό το φόβο λιντσαρίσματος!
Κάπως έτσι, ο καθένας από τους έξι καταδικασθέντες μπορεί να αφεθεί ελεύθερος, μετά την εξαγορά της ποινής του, που αποφάσισε το δικαστήριο, πληρώνοντας περίπου 38-40.000 ευρώ, με συγγενείς να φωνάζουν «να τους κάνουμε και έρανο να τους βάλουμε και δόσεις».
«Άμα καιγόταν ένα δημόσιο πρόσωπο θα ήταν κακούργημα. Αλλά εμείς είμαστε για εσάς ένα πλημμέλημα. Εμείς έχουμε μόνο τάφους», φώναξε άλλος συγγενής θύματος μετά την απόφαση του δικαστηρίου. Μάλιστα, κάποιος συγγενής θύματος εκσφενδόνισε και καρέκλα!
Συγκεκριμένα το δικαστήριο επέβαλε τις ακόλουθες ποινές στους έξι ενόχους:
- Στον Σωτήρη Τερζούδη, Αρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 111 έτη με εκτιτέα τα 5 ετών
- Στον Βασίλη Ματθαιόπουλο, υπαρχηγό Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ποινή φυλάκισης 15 ετών έκτιτεα τα 5.
- Στον Νίκο Παναγιώτοπουλο, Διοικητή της Διοίκησης Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Αθηνών ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.
- Στον Ιωάννη Φωστιέρη, Διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων ποινή φυλάκισης 111 έτη έκτοτε τα 5.
- Στον Χαράλαμπο Χιώνη Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής ποινή φυλάκισης 111 έτη εκτιτέα τα 5.
- Στον Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο που φέρεται να έβαλε την πυρκαγιά ποινή φυλάκισης 3 ετών.
Φωτιά στο Μάτι: Ένοχοι μόνο 6 από τους 21 κατηγορούμενους
Σημειώνεται, πως το Τριμελές Πλημμελειοδικείο καταδίκασε 6 από τους συνολικά 21 κατηγορουμένους για τη φωτιά στο Μάτι.
Πιο συγκεκριμένα, το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους:
- Σωτήρη Τερζούδη, τότε αρχηγό της Πυροσβεστικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια και σωματική βλάβη από αμέλεια για την εκτροπή ελικοπτέρου)
- Βασίλη Ματθαιόπουλο, τότε υπαρχηγό (ανθρωποκτονία από αμέλεια για το θάνατο 9 ανθρώπων στη θάλασσα)
- Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων),
- Ιωάννη Φωστιέρη, τότε επικεφαλής του ΕΣΚΕ (ανθρωποκτονία από αμέλεια)
- Χαράλαμπο Χιώνη, τότε Διοικητή Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ανατολικής Αττικής (ανθρωποκτονία από αμέλεια για 102 ανθρώπων, σωματική βλάβη από αμέλεια 32 ανθρώπων)
- Κωνσταντίνο Αγγελόπουλο, κάτοικο από την αυλή του οποίου ξεκίνησε η φωτιά.
Αθώοι κρίθηκαν τα στελέχη της Πυροσβεστικής Χρήστος Γκολφίνος, Φίλιππος Παντελεάκος, Δαμιανός Παπαδόπουλος, Χρήστος Λάμπρης, Χρήστος Δροσόπουλος, Γεώργιος Πορτοζούδης και Στέφανος Κολοκούρης, ο τότε αξιωματικός στα Εναέρια.
Επίσης αθώοι κρίθηκαν ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, η τότε περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και οι τότε δήμαρχοι Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης και Πεντέλης Δημήτριος–Στέργιος Καψάλης.
Αθώοι κρίθηκαν, παρά την αντίθετη εισαγγελική πρόταση οι Βάιος Θανασιάς τότε αντιδήμαρχος δήμου Μαραθώνα, Ευάγγελος Μπουρνούς τότε δήμαρχος Ραφήνας-Πικερμίου, Αντώνης Παλπατζής τότε αντιδήμαρχος Ραφήνας – Πικερμίου.
Ξέσπασαν οι συγγενείς θυμάτων
Με το άκουσμα της δικαστικής απόφασης, συγγενείς θυμάτων ξέσπασαν.
«Έπρεπε από μόνοι τους να μπουν στη φύλαξη! Όλοι αθώοι; Δεν υπάρχει δικαιοσύνη!», φώναξε συγγενής θύματος που πήγε μπροστά στο εδώλιο και άρχισε να φωνάζει στους κατηγορούμενους.
«Καταραμένοι, δεν έχετε τσίπα! Ούτε μία συγγνώμη», φώναξε άλλη συγγενής θύματος, ενώ πολλοί ξέσπασαν σε κλάματα.
Παράλληλα, μεγάλη ένταση υπήρξε και στις αγορεύσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των έξι κηρυχθεντων ενόχων για την αναγνώριση ελαφρυντικών.
«Το δικαστήριό σας αποτελεί προσβολή για τους νεκρούς, τους ζωντανούς και την αλήθεια», άρχισε να φωνάζει κάποιος από το κοινό προκαλώντας φωνές και ξέσπασμα θυμού από άλλους, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να διακόψει τη συνεδρίαση για λίγη ώρα.
Η ένταση ξεκίνησε όταν οι πολίτες άκουσαν συνήγορο να αναφέρει για τον εντολέα του πως είναι οικογενειάρχης.
«Όλοι έντιμοι οικογενειάρχες είναι… Και εμείς οικογένειες είχαμε.. Δεν μπορώ άλλο… Περίμενα έξι χρόνια …Θα το πάθω το εγκεφαλικό σήμερα. Έχετε καταλάβει τι δικάσατε;», είπε μια γυναίκα.
Η συνεδρίαση συνεχίστηκε ωστόσο και πάλι διακόπηκε μετά από λίγο. Οι κάτοικοι αντέδρασαν με χειροκροτήματα αποδοκιμασίας σε κάθε διακοπή, ενώ πολλοί από αυτούς φώναζαν στους δικαστές «Συγχαρητήρια .Τσίπα δεν έχετε;».
Με οργή κάποιοι και κλαίγοντας πολλοί άλλοι φώναζαν στο δικαστήριο: «Στην τρύπα σας… Δεν είστε άνθρωποι… Όλη η Ελλάδα ξέρει τι έγινε στο Μάτι και εμείς βασιζόμαστε σε εσάς…».
Κυβέρνηση: Οι ποινές επιβλήθηκαν με τις ευμενέστερες διατάξεις που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση κινείται στη «γραμμή» πως οι ποινές επιβλήθηκαν με τις ευμενέστερες διατάξεις που θέσπισε ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη, μιλώντας στην ΕΡΤ, να αναφέρεται στο νομικό πλαίσιο υπό το οποίο εκδόθηκε η απόφαση, το οποίο διαμόρφωσε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι «το 2019, μετά από αυτό το φοβερό έγκλημα το 2018, ο ΣΥΡΙΖΑ, που ήταν τότε στην κυβέρνηση, άλλαξε την τελευταία μέρα τον Ποινικό Κώδικα, ενώ είχε γίνει αυτό. Και οι διατάξεις, γενικώς, του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. Άρα, λοιπόν, η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
Από τη πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, σε ανάρτηση του επισήμανε το κίνδυνο παραγραφής των αδικημάτων που έχουν χαρακτηριστεί πλημμεληματικά και σημείωσε ότι «προκαλεί ευλόγως εντύπωση η αφωνία εκείνων που, αναλόγως την υπόθεση, μετατρέπονται σε λαϊκούς δικαστές και σήμερα δεν έχουν να πουν ούτε μισή λέξη για το νομικό πλαίσιο κάτω από το οποίο εξεδόθη αυτή η απόφαση».