Επαναφορά φόρων, εισφορών και προκαταβολών σε προ 2015 επίπεδα για τον ιδιωτικό τομέα – Τι κερδίζουν οι εργαζόμενοι, τι οι επιχειρήσεις
«Δώρα» 2,7 δισ. ευρώ προσφέρουν σε εκατομμύρια επιχειρήσεις, επαγγελματίες και εργαζομένους τα πέντε νέα μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός. Η κυβέρνηση ρίχνει «ρευστά καύσιμα» για τη διετία της ανάκαμψης 2021-2022, ενώ καθιστά την Ελλάδα περισσότερο ελκυστική φορολογικά εν σχέσει με τους ανταγωνιστές της στην προσέλκυση επιχειρήσεων.
Ποιους ωφελούν τα νέα πέντε μέτρα; Από part-time εργαζόμενους ή αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό, αλλά και επιχειρήσεις και εργοδότες, είτε έχουν ζημίες είτε έχουν και κέρδη. Και ιδιαίτερα την πιο παραγωγική μεσαία τάξη, επιχειρηματίες, επαγγελματίες, επιστήμονες κ.ά. Με συμφωνία των θεσμών κάνει «reset» στις αυξήσεις φόρων μετά το 2015 και, παρά την πανδημία, θυμίζει την προεκλογική δέσμευση Μητσοτάκη πριν από ακριβώς δύο χρόνια (Απρίλιος 2019 στο Reuters) πως «θα επιστρέψει στη μεσαία τάξη» και στις επιχειρήσεις όσα έχασαν επί ΣΥΡΙΖΑ.
Αναλυτικά ως προς τα μέτρα:
1. Ασφαλιστικές κρατήσεις: μείωση 3% κάθε μήνα και το 2022, για επιπλέον ένα έτος.
Η εξέλιξη αυτή:
– ωφελεί όλους τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα που θα βλέπουν περισσότερα λεφτά στο χέρι κάθε μήνα.
– ενισχύει το εισόδημά τους
– ενισχύει και τις επιχειρήσεις-εργοδότες τους
– ακόμα και αν έχουν ζημίες και δεν πληρώνουν φόρους, γλιτώνουν κρατήσεις
– οι εργαζόμενοι κοστίζουν λιγότερο και αμείβονται περισσότερο
2. Εισφορά αλληλεγγύης: αναστολή έως και το 2022.
Με το μέτρο αυτό:
– Κερδίζουν όλοι οι εργαζόμενοι, ό,τι εισοδήματα κι αν έχουν, πλην συντάξεων και μισθών από το Δημόσιο, εφόσον συνολικά υπερβαίνουν τα 12.000 τον χρόνο (ή από 857 ευρώ καθαρά το μήνα και άνω για απλούς μισθωτούς χωρίς κανένα άλλο εισόδημα)
– Επιβραβεύονται και ανακουφίζονται και όσοι επαγγελματίες που κατάφεραν να έχουν και κάποια κέρδη μέσα στην κρίση του 2021. Αυτοί ενθαρρύνονται να στηρίξουν την κατανάλωση και να χρηματοδοτήσουν την ανάκαμψη της αγοράς
– Συνταξιούχοι και υπάλληλοι Δημοσίου ωφελούνται, εάν έχουν και επιπλέον εισοδήματα με βάση τα οποία υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ. Για παράδειγμα, για μισθό δημοσίου ή συντάξεις χίλια ευρώ το μήνα, ενοίκιο 500 ευρώ το μήνα, αγροτικά εισοδήματα, τόκους κλπ, ένας φορολογούμενος δεν θα πληρώσει ούτε 1 ευρώ για εισφορά αλληλεγγύης.
3. Φόροι εταιρειών: 22% το 2022 από 24% σήμερα και αντί 28% που ήταν πριν 1,5 χρόνο.
– Ενισχύει τις (σχετικά λίγες) επιχειρήσεις που θα δηλώσουν κέρδη και θα πληρώσουν φόρους
– Προσελκύει επενδύσεις
– Βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα της χώρας και των επιχειρήσεων
– Μειώνει την αφανή οικονομία
4. «Μισή» προκαταβολή φόρου για αυταπασχολούμενους: 55% από φέτος αντί 100%, στα προ του 2015 επίπεδα
5. Προκαταβολή φόρου για εταιρείες: 70% φέτος αντί 100% και 80% από το 2022 και εξής.
Τα δύο τελευταία μέτρα είναι ταμειακές διευκολύνσεις προς τις επιχειρήσεις. Αλλά ισοδυναμούν με παροχή ρευστότητος 1,1 δισ. ευρώ. Θα την απολαύσουν στο β’ εξάμηνο εφέτος οι επιχειρήσεις που πληρώνουν φόρους -και την οποία στερήθηκαν επί μια 5ετία στα χρόνια της κρίσης.
Ωστόσο, για κάποιους το μέτρο μπορεί να κρύβει και βάρη, που θα τα σηκώσουν όσοι είχαν κέρδη και το 2019 και 2020. Για παράδειγμα:
– πέρυσι το καλοκαίρι, λόγω πτώσης του τζίρου τους, επιχειρήσεις είχαν να πληρώσουν μηδενική ή μικρότερη προκαταβολή φόρου για το φορολογικό έτος 2020
– φέτος το καλοκαίρι θα πληρώσουν ολόκληρο το φόρο για το 2020 χωρίς να αφαιρείται προκαταβολή (αν δεν πλήρωσαν) ή ένα μεγάλο μέρος του
– αλλά θα πληρώσουν και επιπλέον προκαταβολή 70% για φόρους του φορολογικού έτους 2021, παρά την πτώση του τζίρου που υπέστησαν.