«Φρένο» στην αχρείαστη υπερφορολόγηση που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ, «επισκόπηση δαπανών» και την αυξημένη ανάπτυξη οι τρεις πηγές χρηματοδότησης με τους οποίους θα επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του κυβερνητικού προγράμματος
Αισιοδοξία και σιγουριά ότι δεν θα προκύψει δημοσιονομικό κενό από τις εμπροσθοβαρείς φοροελαφρύνσεις που αποφάσισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας στις προγραμματικές δηλώσεις την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%, επικρατεί στα ηγετικά κλιμάκια της κυβέρνησης και στο οικονομικό επιτελείο.
«Όσοι έβλεπαν δημοσιονομικό κενό το προηγούμενο διάστημα, έβλεπαν μία φωτογραφία του χθες», είναι η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «Εμείς γυρίζουμε σελίδα. Με την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και με τα μέτρα και τις παρεμβάσεις τις οποίες κάνουμε, πιστεύουμε ότι θα έχουμε ισχυρότερη ανάπτυξη και μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο», ανέφερε.
«Άρα, δεν θα υπάρξει κανένα δημοσιονομικό κενό το 2019», διαβεβαίωσε ο κ. Πέτσας, ο οποίος ως παλαιό στέλεχος του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους έχει ιδία αντίληψη για τα οικονομικά μεγέθη. Εξίσου αισιόδοξος εμφανίστηκε, μάλιστα και για την επόμενη χρονιά, το 2020, οπότε θα τεθούν σε εφαρμογή οι ακόμη πιο «γενναιόδωρες» μειώσεις φόρων και εισφορών.
Οι τρεις πηγές χρηματοδότησης
Όπως εξηγούν αρμόδιοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η απελθούσα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υιοθετήσει μια πολιτική υπερφορολόγησης και μάζευε έσοδα πάνω από το στόχο του 3,5%. Όμως, η κυβέρνηση της ΝΔ δεν σκοπεύει να το συνεχίσει. Άρα, υποστηρίζουν, υπάρχουν τρεις πηγές χρηματοδότησης του κενού που ενδεχομένως θα μπορούσε να δημιουργηθεί και είναι
– Πρώτον, «ό,τι συνδέεται με την υπερφορολόγηση φεύγει». Ειδικότερα, για την περίοδο από το 2019 μέχρι το 2023, προβλεπόταν στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που ψηφίστηκε πέρυσι τον Ιούνιο, μια υπεραπόδοση, όπως έλεγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, υπερφορολόγηση, σύμφωνα με τους νυν κυβερνώντες, της τάξης των 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2022. Αυτό καταργείται με τη μείωση των φόρων και των εισφορών.
– Δεύτερον, μέσα από τις επισκοπήσεις δαπανών και τη συνεργασία με όλα τα υπουργεία, θα υπάρξει προσαρμογή της εκτέλεσης δαπανών στο πραγματικό της επίπεδο. Η μείωση δαπανών υπολογίζεται, σύμφωνα και με όσα δήλωσε ο αρμόδιος υφυπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ότι μπορεί να φθάσει στο 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.
– Τρίτον, από την προώθηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών και από την υψηλότερη ανάπτυξη, που η κυβέρνηση πιστεύει ότι μπορεί να φέρει με το δικό της σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αποκρατικοποιήσεων.
Το αφορολόγητο και οι νέες φοροελαφρύνσεις που έρχονται
Επιχειρηματολογώντας σχετικά ο κ. Πέτσας επεσήμανε ότι «ένα ευρώ αύξησης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος οδηγεί σε πενήντα λεπτά αύξηση των δημοσίων εσόδων».
Τις θέσεις αυτές προτίθενται να παρουσιάσουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και στους εταίρους και δανειστές της χώρας στις επαφές που θα έχουν όλο το επόμενο χρονικό διάστημα.
Και με αυτή την προαίρεση ξεκαθαρίζουν ότι ισχύει στο ακέραιο η δέσμευση Μητσοτάκη ότι δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο, απορρίπτοντας την κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση από τον ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι μόνο δεν θα μειωθεί το αφορολόγητο, αλλά με το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο, θα εισαχθεί στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος μία νέα φορολογική κλίμακα, που θα ξεκινάει από το 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ και θα συνεχίζει πολύ χαμηλότερη από αυτή που είναι μέχρι και σήμερα» διαβεβαιώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Επιπλέον, μετά το πρώτο νομοσχέδιο φορολογικό νομοσχέδιο για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ, που θα κατατεθεί την Παρασκευή και θα ψηφιστεί με κατεπείγουσα διαδικασία έως την 1η Αυγούστου, θα ακολουθήσει προσεχώς και δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο με το οποίο θα επέλθουν και οι άλλες μειώσεις φόρων που υπάρχουν στο Κυβερνητικό Πρόγραμμα. Ειδικότερα θα περιλαμβάνονται:
-η μείωση στην κλίμακα των φυσικών προσώπων,
-η καθιέρωση εισαγωγικού συντελεστή 9% μέχρι 10.000,
-η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% τον πρώτο χρόνο και σε 20% τον δεύτερο χρόνο,
-η μείωση του φόρου μερισμάτων από 10% στο 5%,
-οι παρεμβάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ για τα φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων στην ακίνητη περιουσία, και
-μια σειρά από άλλα ζητήματα, που έχουν να κάνουν με την επικαιροποίηση του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, που δεν έγινε τα τελευταία έξι χρόνια.
Μεγαλύτερη ανακούφιση για τη μεσαία τάξη
Απαντώντας στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, από την κυβέρνηση επιμένουν ότι για τη μεσαία τάξη οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ είναι πολύ μεγαλύτερες σε σχέση με τις εξαγγελίες ΣΥΡΙΖΑ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε fake news τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς στελεχών της αντιπολίτευσης και, προς επίρρωση της θέσης του, παρουσίασε τα εξής χαρακτηριστικά παραδείγματα:
-Για μια ακίνητη περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ η μείωση που κάνουμε εμείς – με το νομοσχέδιο που σας είπα ότι θα εισαχθεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- είναι 20%, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ ήταν 17,05%.
-Για περιουσία από 100.000 έως 120.000 ευρώ η μείωση που προτείνουμε είναι 20%, ενώ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούσε σε μείωση 11,99%.
-Για περιουσία από 120.000 έως 140.000 ευρώ η μείωση που γίνεται με τη δική μας πρόταση είναι 20% και με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μόλις 8,23%.
-Για περιουσία από 140.000 έως 160.000 ευρώ η μείωση που κάνουμε είναι της τάξης του 20%, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ περιοριζόταν στο 5,33%.
-Για περιουσία από 160.000 έως 180.000 ευρώ η μείωση που κάνουμε είναι της τάξης επίσης του 20%, με την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να καταλήγει μόνο στο 3,01%.
«Άρα, είναι σαφές ότι οι μειώσεις που νομοθετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι για τους ιδιοκτήτες της μεσαίας τάξης πολύ μεγαλύτερες», συνόψισε ο κ. Πέτσας.
Το χρονολόγιο των επιδομάτων που δεν κόβονται
Διαβεβαιώνοντας, εξάλλου, για μια ακόμη φορά ότι δεν κόβεται κανένα κοινωνικό επίδομα, υπογράμμισε αφενός ότι τα περισσότερα εξ αυτών είχε καθιερώσει η ΝΔ και επεσήμανε ότι τη διατήρησή τους «θα διαπιστώσουν στις αμέσως επόμενες μέρες όλοι οι δικαιούχοι», καθώς:
-Το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης θα καταβληθεί κανονικά στις 26/7 και θα αφορά ένα ποσό 54,4 εκατομμυρίων ευρώ.
-Το επίδομα στέγασης θα καταβληθεί στις 25/7, με ένα ποσό 32,6 εκατομμυρίων ευρώ.
-Οι ανασφάλιστοι υπερήλικες θα λάβουν αυτό που πρέπει να λάβουν, στις 26/7, ένα ποσό 8,6 εκατομμυρίων ευρώ.
-Η στεγαστική συνδρομή θα καταβληθεί στις 25/7, με ένα ποσό 371.000 ευρώ.
-Το επίδομα των ομογενών, επίσης, στις 25/7, με ένα ποσό 305.000 ευρώ.
-Τα αναπηρικά επιδόματα, στις 25/7, με ένα ποσό 63 εκατομμύρια ευρώ.
-Το επίδομα παιδιού, 176 εκατομμύρια ευρώ, την ίδια μέρα.
Ερωτηθείς, τέλος, για το ζήτημα της λεγόμενης «13ης σύνταξης» απάντησε ότι «αυτό που δόθηκε λίγο πριν τις ευρωεκλογές δεν ήταν 13η σύνταξη, ήταν ένα προεκλογικό επίδομα ένα επίδομα ευρωκάλπης». Γι΄ αυτό, κατέληξε, η ΝΔ ποτέ δεν το βάπτισε «13η σύνταξη». Δεσμεύτηκε, ωστόσο, ότι το ποσό αυτό θα εξακολουθήσει να χορηγείται και το 2020, για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων.