Η υψηλή ρύπανση στους ωκεανούς είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του πλανήτη. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, είναι πιθανό ότι το 2050 θα υπάρχει περισσότερο πλαστικό από τα ψάρια και γι ‘αυτό πολλοί επιστήμονες εργάζονται για να δημιουργήσουν λύσεις για να αντιστρέψουν αυτή την κατάσταση.
Αυτή τη στιγμή η καινοτομία είναι η ανάπτυξη ενός βακτηρίου, από τους 20χρονους φοιτητές Jeanny Yao και Miranda Wang, που πειραματίζονται πάνω σ’ αυτό από τα σχολικά τους χρόνια και σήμερα αποκομίζουν τους καρπούς του. Έχουν ήδη κατοχυρωμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας και έχουν λάβει χρηματοδότηση 400 χιλιάδων δολαρίων για να αρχίσουν να αναπτύσσουν το προϊόν.
Έχουν ήδη κερδίσει 5 βραβεία γι’αυτό το έργο κι έγιναν δημοφιλείς καθώς ήταν οι νεότεροι που κέρδισαν το επιστημονικό βραβείο Perlman. Όλα χάρη στα μικροσκοπικά βακτήρια που είναι ικανά να μετατρέψουν το πλαστικό σε CO2 και νερό. Η τεχνολογία χρησιμοποιείται με δύο τρόπους: Να καθαρίσει τις παραλίες και να παράγει πρώτες ύλες για ρούχα.
“Είναι πρακτικά αδύνατο να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε τα πλαστικά, χρειαζόμαστε τεχνολογία για να διασπάσουμε το υλικό και να το μετατρέψουμε σε βιοδιασπώμενο”, λέει η Miranda Wang.
Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας χωρίζεται σε δύο μέρη: Πρώτα το πλαστικό διαλύεται, και στη συνέχεια τα ένζυμα το διασπούν σε εξαιρετικά εύθραυστα σωματίδια. Αυτά τα σωματίδια τοποθετούνται σε σταθμό βιολογικού καθαρισμού, όπου συμπεριφέρονται σαν να ήταν υπολείμματα τροφίμων. Απαιτούνται μόλις 24 ώρες, για να μετατραπεί από πλαστικό σε νερό, και δείχνει να είναι μια λύση πολλά υποσχόμενη.