Για μικρούς και μεγάλους
Συστατικά
500 γρ. φέτα
200 γρ. κασέρι, τριμμένο
100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο
2 κ.σ. φρέσκο θυμάρι (μόνο τα φύλλα)
¼ κ.γ. μοσχοκάρυδο, τριμμένο
200 γρ. γάλα
1 αυγό μέτριο
60 γρ. βούτυρο για τη γέμιση + 100 γρ. για το άλειμμα των φύλλων
πιπέρι
500 γρ. φύλλο χωριάτικο (περίπου 8-9 φύλλα)
σουσάμι, για το πασπάλισμα της πίτας
1 κ.σ. νερό
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
- Σπάμε με τα χέρια μας σε ένα μπολ τη φέτα σε μικρά κομμάτια.
- Προσθέτουμε στο μπολ το κασέρι, το κεφαλοτύρι, το θυμάρι, το μοσχοκάρυδο, το γάλα, το αυγό, τα 60 γρ. βούτυρο και το πιπέρι. Ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Μοιράζουμε τη γέμιση στα 8 ή 9 ανάλογα τον αριθμό που έχουν τα φύλλα μας.
- Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 30 εκ. Ανοίγουμε ένα φύλλο στον πάγκο εργασίας βάζοντας την μεγάλη πλευρά μπροστά μας.
- Βουτυρώνουμε με ένα πινέλο χωρίς να ακουμπάμε το φύλλο και απλώνουμε με ένα κουτάλι τη γέμιση κατά μήκος σε μία γραμμή.
- Τυλίγουμε το φύλλο σε μπαστουνάκι και το βάζουμε στην άκρη του ταψιού περιμετρικά. Κάνουμε την ίδια διαδικασία και για τα υπόλοιπα φύλλα δημιουργώντας σαλιγκάρι (όπου τελειώνει το ένα φύλλο συνεχίζουμε με το άλλο).
- Όταν τελειώσουμε βουτυρώνουμε τα φύλλα από πάνω, πασπαλίζουμε με σουσάμι και ραντίζουμε με λίγο νερό.
- Ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η πίτα.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά πάνω σε μία σχάρα για 15 λεπτά.
- Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.