Τι πραγματικά συνέβη στο προγεφύρωμα των Φερρών όταν η ελληνική πλευρά ξεκίνησε προκαταρκτικές εργασίες για τη δημιουργία φράκτη – 35 μέτρα αμφισβητούν οι Τούρκοι- Τι σημαίνει «η κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών»
Είναι «ανοησίες τα περί κατάληψης εθνικού εδάφους» άστραψε και βρόντηξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνέντευξή του στον Σκάι το πρωί της Κυριακής σχετικά με το επεισόδιο στις Φέρρες του Έβρου και την φημολογία, που υιοθετήθηκε ακόμη και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και του κόμματος Βελόπουλου ότι η κυβέρνηση επέτρεψε στην τουρκική στρατοχωροφυλακή να καταλάβει 16 στρέμματα ελληνικής γης.
«Ουδεμία κυβέρνηση επέτρεψε την απώλεια εθνικού εδάφους, καμία κυβέρνηση δεν έχει το συνταγματικό δικαίωμα να εκχωρήσει ούτε ένα εκατοστό» επισήμανε ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στην τηλεόραση του Σκάι, σε μια τηλεοπτική εμφάνιση που αποφασίστηκε να γίνει σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο περίπου στις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου αφού διαπιστώθηκε ότι τα fake news περί δήθεν απώλειας εθνικού εδάφους δεν σταματούν.
Ο Ν. Δένδιας επικαλέστηκε το άρθρο 27 του Συντάγματος (στην παράγραφο 1 προβλέπει: «Kαμία μεταβoλή στα όρια της Eπικράτειας δεν μπoρεί να γίνει χωρίς νόμo, πoυ ψηφίζεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών» και στην παράγραφο 2 αναφέρει: «Xωρίς νόμo, πoυ ψηφίζεται με την απόλυτη πλειoψηφία τoυ όλoυ αριθμoύ των βoυλευτών, δεν είναι δεκτή στην Eλληνική Eπικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη oύτε μπoρεί να διαμένει σ’ αυτή ή να περάσει μέσα από αυτή»).
«Δεν θα τους δώσουμε λογαριασμό για το τι θα κάνουμε στο έδαφός μας» απάντησε ο κ. Δένδιας στο ερώτημα τι προηγήθηκε με την Τουρκία και γιατί η ελληνική πλευρά έκανε δύο διαβήματα στην τουρκική κυβέρνηση.
Το χρονικό της μίνι κρίσης
Ο υπουργός των Εξωτερικών εξήγησε ότι η ελληνική κυβέρνηση προχωρά σε εργασίες για την επέκταση του φράκτη που βρίσκεται στον Έβρο, κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων, απόφαση που ελήφθη από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο τέλος Μαρτίου, μετά τη διαπίστωση ότι το υφιστάμενο «τείχος» στον Έβρο βοήθησε στον μέγιστο βαθμό την απόκρουση των δεκάδων χιλιάδων παράνομων μεταναστών που προσπαθούσαν να εισβάλουν στην ελληνική επικράτεια από τις 28 Φεβρουαρίου και για τις επόμενες 30 ημέρες.
Σύμφωνα με τον κ. Δένδια, πριν από λίγες ημέρες, όταν η ελληνική πλευρά προέβη σε προκαταρκτικές εργασίες και μετρήσεις για την κατασκευή του φράχτη στην περιοχή των Φερρών στον Έβρο, η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε και ζήτησε να τους γνωστοποιηθούν οι συντεταγμένες όπου σχεδιάζεται να υλοποιηθεί η κατασκευή. «Απαντήσαμε ότι γίνεται επί ελληνικού εδάφους» είπε ο υπουργός των Εξωτερικών. Στη ρηματική διακοίνωση που έγινε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Άγκυρα Μιχάλη Διάμεση, αναφέρθηκε ότι η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο γίνεται επί ελληνικού εδάφους και όχι σε τμήμα της τουρκικής επικράτειας, όπως αναφερόταν σε προηγούμενη τουρκική διακοίνωση με ανυπόστατους ισχυρισμούς.
Η κίνηση Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών στον Έβρο που μεταφράστηκε σαν κατάληψη ελληνικού εδάφους
Οι Τούρκοι δεν έμειναν στους ισχυρισμούς ότι ο φράχτης πρόκειται να κατασκευαστεί εκτός ελληνικού εδάφους. Το επόμενο βήμα τους ήταν η «κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών».
Με απλά λόγια, άνδρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής (όπως διευκρινίσαμε έπειτα από εξαντλητικές ερωτήσεις) συνοδεία Τούρκων πολιτών (πιθανότατα στελεχών της τουρκικής γεωγραφικής υπηρεσίας) μπήκαν σε ελληνικό έδαφος στο προγεφύρωμα των Φερρών στον Έβρο «για λίγο» όπως είπε στο protothema.gr διπλωματικός παράγοντας. «Μπήκαν για λίγο για να κάνουν μια μέτρηση και μετά φύγανε» μας διευκρίνισε το ίδιο υπηρεσιακό στέλεχος.
Άρα, μέλη της τουρκικής στρατοχωροφυλακής μπήκαν σε ελληνικό έδαφος, έκαναν μετρήσεις και αποχώρησαν.
Το ερώτημα αν οι Τούρκοι μπήκαν με το έτσι θέλω στην περιοχή εκείνη στο προγεφύρωμα των Φερρών που θεωρούν ότι έχουν δικαιώματα ή αν τους δόθηκε ad hoc άδεια από τους επικεφαλής του ελληνικού κλιμακίου που βρισκόταν επί τόπου δεν έχει διευκρινιστεί. Κατάληψη ελληνικού εδάφους δεν υπήρξε πάντως, κι αυτό μπορεί να ειπωθεί με απόλυτη βεβαιότητα.
Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών για να μην δημιουργηθεί τετελεσμένο, ούτε και να επιτρέψει στην τουρκική πλευρά παρερμηνείες ότι δήθεν η Αθήνα δέχεται να γίνει συζήτηση για την κυριαρχία στο συγκεκριμένο τμήμα εδάφους στο προγεφύρωμα των Φερρών, προέβη και σε δεύτερο διάβημα προς την τουρκική πλευρά.
Με εντολή του Νίκου Δένδια και με βάση την καταγραφή συμβάντων από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης προέβη σε ρηματική διακοίνωση προς τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα Μπουράκ Οζούγκεργκιν, «σχετικά με την κίνηση περιορισμένου αριθμού Τούρκων πολιτών και στρατιωτικών, οι οποίοι πραγματοποίησαν μετρήσεις στην περιοχή των Φερρών» όπως ανέφεραν διπλωματικές πηγές.
Fake news η δήθεν κατάληψη ελληνικού εδάφους
Ωστόσο, πέραν απόψεων και ερμηνειών που εκφράστηκαν από τον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης Κυριάκο Βελόπουλο, τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και πολλούς Έλληνες (επωνύμως και ανωνύμως στα social media) περί υποτιθέμενης εισβολής και κατάληψης έκτασης 16 στρεμμάτων από τον τουρκικό στρατό, οι ισχυρισμοί αυτοί διατυπώθηκαν και από τη βρετανική εφημερίδα Sun και από ιστοσελίδες όπως η dailymail.
Για να σταματήσει την προπαγάνδα ότι δήθεν η κυβέρνηση επέτρεψε στους Τούρκους να καταλάβουν ελληνικό έδαφος, κατηγορία ατιμωτική, ιδίως έπειτα από τα γεγονότα του Μαρτίου και την απώθηση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών αλλά και Τούρκων κομάντος, αστυνομικών και στρατιωτικών που εμφανώς και υπογείως διευκόλυναν και ενίσχυαν τους λαθρομετναάστες, το υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν: «Με αφορμή διασπορά πρόσφατων fake news, τονίζεται ότι καμία ξένη δύναμη δεν βρίσκεται σε Ελληνικό έδαφος. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ξέρει να υπερασπίζεται τα σύνορα Ελλάδας και Ευρώπης και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Οσοι γνωρίζουν να αποκωδικοποιούν τα διπλωματικά κείμενα, αντιλαμβάνονται με την πρώτη ανάγνωση ότι στην ανακοίνωση αυτή από το υπουργείο Εξωτερικών επαληθευόταν ότι Τούρκοι πράγματι μπήκαν σε ελληνικό έδαφος αλλά στη συνέχεια -και χωρίς να διευκρινίζεται για πόσο παρέμειναν- βγήκαν από τα όρια της ελληνικής επικράτειας.
Υπουργείο Άμυνας: Ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος
Σαν τσουνάμι, τα fake news και οι φήμες ότι οι Τούρκοι δήθεν παρέμεναν σε ελληνικό έδαφος δεν σταματούσαν.
Το απόγευμα του Σαββάτου 23 Μαϊου, λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ ελήφθη απόφαση σε κεντρικό επίπεδο να γίνουν διευκρινίσεις και από στρατιωτικής πλευράς.
«Από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης διευκρινίζεται ότι ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις. Οι Ένοπλες Δυνάμεις ήταν, είναι και θα είναι πάντα παρούσες στην περιοχή, εκπληρώνοντας στο ακέραιο την αποστολή τους» αναφερόταν κατά λέξη στην ανακοίνωση του ελληνικού Πενταγώνου. Και σε αυτή την ανακοίνωση με κατηγορηματικό τρόπο επισημαίνεται ότι «ουδέποτε κατελήφθη ελληνικό έδαφος από ξένες δυνάμεις» εμμέσως δηλαδή επιβεβαιώνεται αυτό που έμενε να εννοηθεί και από την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών ότι άντρες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής συνοδεία ανθρώπων της τουρκικής γεωγραφικής υπηρεσίας μπήκαν για λίγο και μετά βγήκαν από ελληνικό έδαφος στο προγεφύρωμα των Φερρών.
Το τουρκικό σόου με την αποστολή δύναμης της στρατοχωροφυλακής και τα 35 μέτρα
«Οι Τούρκοι αποφάσισαν να κάνουν σόου στέλνοντας μικρή δύναμη της στρατοχωροφυλακής» είπε στο protothema.gr
πρόσωπο με γνώση των λεπτών ισορροπιών και πρόσθεσε: «Όλη η ιστορία γίνεται για 35 μέτρα».
Δηλαδή, οι Τούρκοι αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία σε λωρίδα γης στο προγεφύρωμα των Φερρών όπου η ελληνική πλευρά σκοπεύει να προχωρήσει στην κατασκευή του φράχτη.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ απειλεί: Δεν θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο
«Παρά τις προειδοποιήσεις και τις προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες ισοπέδωσης του εδάφους στις 13 Μαϊου και παραβίασε τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση εμποδίστηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, οι οποίες πήραν τα απαραίτητα μέτρα» αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών το βράδυ του Σαββάτου.
«Δεν θα ανεχθούμε, σε καμία περίπτωση, κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας» προστίθεται η απειλητική προειδοποίηση από το τουρκικό ΥΠΕΞ.
Στην ίδια ανακοίνωση, από τους διπλωμάτες της Άγκυρας σημειώνεται ότι «το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν λάβουν χώρα οι διαπραγματεύσεις, που προτείναμε, μεταξύ των τεχνικών αντιπροσωπειών των δύο χωρών».
Από ελληνικής πλευράς δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος επίσημη τοποθέτηση σε αυτή την τουρκική πρόταση, ούτε μέσω ανακοίνωσης ούτε στην κυριακάτικη συνέντευξη του Νίκου Δένδια στον Σκάι.
Δένδιας: «Με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν, μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα»
Σε προηγούμενη συνέντευξή του από 20 Μαϊου στην ΕΡΑ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε πει: «Εγώ εύχομαι να πάμε σε μια συνεννόηση. Υπάρχει ένα ζήτημα αμφισβήτησης του ακριβούς ορίου, εξαιτίας και των αλλαγών της κοίτης του ποταμού. Σας το είπα εμμέσως στην αρχή, ορθά δεν το παρατηρήσατε, το είπα κι εγώ μ’ έναν τρόπο… Δεν μ’ αρέσει να δημιουργώ εντάσεις ανάμεσα σε δυο χώρες οι οποίες είναι σύμμαχοι. Αυτά τα πράγματα λύνονται χωρίς να γραφεί ούτε μονόστηλο σ’ εφημερίδα. Μπορούν κάλλιστα να γίνουν οι ανάλογες μετρήσεις και, με μια επιτροπή κοινή όλα αυτά τα πράγματα να επιλυθούν. Μιλάμε για λίγες δεκάδες μέτρα».
Οι διαφωνίες για την οριογραμμή
Προστριβές και διαφωνίες μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για την αποτύπωση των συντεταγμένων στην οριογραμμή του ποταμού Έβρου υπήρχαν και στο παρελθόν. Συνήθως όμως τα προβλήματα ξεπερνιούνταν έπειτα από συνεννοήσεις ανάμεσα σε αξιωματικούς της ελληνικής γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού και της αντίστοιχης τουρκικής μονάδας.
Σε αυτή την χρονική συγκυρία, οι Τούρκοι υποστηρίζουν ότι η κατασκευή του φράχτη για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ορών από την Ελλάδα γίνεται επί τουρκικού εδάφους! Αυτή ήταν και η αφορμή για την πρόκληση του επεισοδίου στον Έβρο. Οι Τούρκοι θεωρούν ότι οι εργασίες που διεξάγονται με ευθύνη και εποπτεία από τα ελληνικά υπουργεία Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας για την κατασκευή φράχτη γίνονται επί τουρκικού εδάφους, ενώ η ελληνική πλευρά αντιτείνει ότι ακολουθούνται τα προβλεπόμενα για την χάραξη των συνόρων με βάση μεθοδολογία που ισχύει από το 1926.
Τι λένε οι Τούρκοι για την συμφωνία του 1926
«Έχει αναφερθεί ότι στην κοίτη του ποταμού Έβρου, που επίσης αποτελεί μέρος των συνόρων μας με την Ελλάδα, όπως ορίζεται από τη συμφωνία, έχει αλλάξει σημαντικά από το 1926, τόσο από φυσικούς όσο και από τεχνητούς παράγοντες, όταν ορίστηκαν τα σύνορα και ότι δεν υπήρξαν ακριβείς συμπεφωνημένες συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών στην περιοχή αυτή των συνόρων κι έτσι τα έργα δεν έπρεπε να ξεκινήσουν χωρίς να γίνει ο τεχνικός συντονισμός μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών» αναφερόταν στην χθεσινή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.
Αθήνα: Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάση Συνθήκης Λωζάνης και Πρωτοκόλλου του 1926
Διαβλέποντας την τουρκική προσπάθεια να ακυρωθούν συμφωνίες που ισχύουν εδώ και περίπου έναν αιώνα για να προωθηθεί η αναθεωρητική ατζέντα της Άγκυρας και να μπλοκαριστεί η κατασκευή του φράχτη στον Έβρο, ελληνικές διπλωματικές πηγές έσπευσαν να απαντήσουν στους τουρκικούς ισχυρισμούς.
«Η συνοριακή γραμμή είναι χαραγμένη βάσει της Συνθήκης της Λωζάνης και του Πρωτοκόλλου του 1926, είναι αναγνωρισμένη και δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση» ήταν η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που δόθηκε στην Άγκυρα μέσω τοποθετήσεων υπηρεσιακών στελεχών της ελληνικής διπλωματίας.