Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός, Σοφία Ζαχαράκη, και ο Υφυπουργός, Βασίλης Διγαλάκης, συμμετείχαν την Τρίτη σε τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID19.
Αντικείμενο της τηλεδιάσκεψης, η συνέχιση της προετοιμασίας της λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών που είχε ξεκινήσει προ μηνών, προκειμένου – όπως είχε ήδη ανακοινωθεί από την ηγεσία του Υπουργείου – να επικαιροποιηθεί η προετοιμασία και υπό το φως των πιο πρόσφατων επιδημιολογικών δεδομένων της πανδημίας στη χώρα μας.
Μετά από ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής, προγραμματίζεται η επαναλειτουργία όλων των σχολικών μονάδων να πραγματοποιηθεί σε πλήρη σύνθεση (δηλ. με όλους τους μαθητές) και με αυξημένα μέτρα προστασίας (όπως εκτεταμένη χρήση της μάσκας, διαφορετικά διαλείμματα μαθητών κ.ά.). Λεπτομέρειες σχετικά με την επαναλειτουργία όλων των εκπαιδευτικών δομών θα οριστικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες και θα ανακοινωθούν συνολικά από το Υπουργείο.
Όπως δήλωσε η Υπουργός, Νίκη Κεραμέως: «Η επικοινωνία μας με το Υπουργείο Υγείας και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορονοϊού COVID19 είναι διαρκής με στόχο τη συνεχή επικαιροποίηση και προσαρμογή της εκπαιδευτικής διαδικασίας στις ιδιαίτερες συνθήκες που διανύουμε. Όπως το προηγούμενο διάστημα, έτσι και τώρα, οι εισηγήσεις των ειδικών είναι αυτές που μας καθοδηγούν για τις αυξημένες προφυλάξεις και τα μέτρα διασφάλισης της δημόσιας υγείας όπου και όταν αυτά απαιτούνται. Το αμέσως επόμενο διάστημα και μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές συζητήσεις με την Επιτροπή, το Υπουργείο θα ανακοινώσει το πλήρες πλαίσιο επαναλειτουργίας των δομών που υπάγονται σε αυτό.»
Το άνοιγμα των σχολείων “φούρια, φούρια” είναι μια απόφαση της Κεραμέως κατ’ απαίτηση των ιδιοκτητών σχολείων, που επείγονται να εισπράξουν τα δίδακτρα, πέραν τούτου υπάρχουν και άλλα ερωτήματα όπως :
Σε αίθουσες των 25+ στριμωγμένων παιδιών, η μάσκα προστατεύει αποτελεσματικά;
-Πως θα χειριστούν οι εκπαιδευτικοί τα παιδιά που θα απειθαρχούν; Οσα έχουν πχ συνάχι; Οσα, μικρότερα, θα κάνουν τη μάσκα παιχνίδι ή όσα θα μιμηθούν τους μεγαλύτερους που φοράνε μάσκες αλλά η μύτη είναι έξω;
-Στα διαλείμματα οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν χρέη παιδονόμου ώστε να μην βγάζουν τα παιδιά τις μάσκες;
-Επαρκούν οι εκπαιδευτικοί για τις δουλειές αυτές;
Τι θα γίνει με τα φροντιστήρια, τα ωδεία, τα γυμναστήρια, τα μπαλέτα, γενικά με τις άλλες δραστηριότητες;
Κι αυτές είναι λίγες μόνο από τις πάμπολλες απορίες και προβλήματα που γεννά η απόφαση αυτή. Χρειάζονται βέβαια απαντήσεις. Θα δοθούν;