Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
ΑρχικήSOCIALΈρχεται "κόφτης" στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση ανηλίκων στα social media - Οι άξονες,...

Έρχεται “κόφτης” στην ανεξέλεγκτη πρόσβαση ανηλίκων στα social media – Οι άξονες, τα μέτρα και οι στόχοι

Δια στόματος πρωθυπουργού τη Δευτέρα το Εθνικό Σχέδιο για την προστασία των ανηλίκων από τους κινδύνους του διαδικτύου

Αντίστροφα µετρά ο χρόνος για την παρουσίαση της εθνικής στρατηγικής για την προστασία των ανηλίκων από τον εθισµό του ∆ιαδικτύου, η οποία θα γίνει τη ∆ευτέρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται για έναν συντεταγµένο σχεδιασµό µε δέσµη µέτρων και προτάσεων για την αντιµετώπιση του πολυδιάστατου κοινωνικού ζητήµατος, το οποίο έχει σοβαρές παρενέργειες στην ψυχική υγεία των νέων, µε τα υπουργεία Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης και Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας να έχουν εργαστεί στις κατευθύνσεις που είχε δώσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σχετική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίµου, όπου, εκτός από τους υπουργούς Σοφία Ζαχαράκη και ∆ηµήτρη Παπαστεργίου, παρέστησαν ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος, ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, και ο υφυπουργός Υγείας ∆ηµήτρης Βαρτζόπουλος, ως αρµόδιος για θέµατα ψυχικής υγείας, µε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να επιδεικνύει έντονο προσωπικό ενδιαφέρον για το θέµα.

Η πρόταση – οδηγός

Η κυβέρνηση θα κινηθεί µε βάση το παράδειγµα της Αυστραλίας, που βάζει «κόφτη» στη χρήση των social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών, ωστόσο κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η Ελλάδα δεν θα αντιγράψει την πολιτική της Αυστραλίας, µε απαγόρευση στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αντιθέτως, οι βασικοί πυλώνες της στρατηγικής που θα παρουσιαστεί τη ∆ευτέρα θα καταστήσουν τη χώρα µας πρωτοπόρο σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην αντιµετώπιση του πολυδιάστατου ζητήµατος, ενώ αναµένεται η ελληνική πρόταση να καταστεί οδηγός για ευρωπαϊκά κράτη που αντιµετωπίζουν το εντεινόµενο πρόβληµα. Συνεπώς, στον κυβερνητικό σχεδιασµό δεν προβλέπονται αυστηρές οριζόντιες απαγορεύσεις, αλλά εισάγεται η «ψηφιακή ενηλικίωση» στα 15 έτη, µε αυστηρές προϋποθέσεις και γονικό έλεγχο για τη χρήση από παιδιά κάτω των 15 χρόνων.

Σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, σε συνεννόηση µε την επιτροπή θα υπάρξουν ρυθµίσεις ώστε να υποχρεώνονται οι πάροχοι σε διαπίστωση ηλικίας και σε ενσωµάτωση λογισµικών ελέγχου πρόσβασης, προκειµένου να µην είναι παντελώς ανεξέλεγκτη η είσοδος στις πλατφόρµες. Με αυτόν τον τρόπο θα µπορέσει να µπει φραγή στις µικρές ηλικίες. Σε αυτό το πλαίσιο, η ελληνική κυβέρνηση θα πρωταγωνιστήσει για την αντιµετώπιση του πολυδιάστατου προβλήµατος, που αγγίζει το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών, µε προτάσεις για την αυστηροποίηση της ταυτοποίησης της ηλικίας του χρήστη για την εγγραφή του στο εκάστοτε Μέσο, αλλά και πρωτοβουλίες για stop στην αναπαραγωγή ακατάλληλου περιεχοµένου, ιδίως όταν απέναντι από την οθόνη βρίσκεται ανήλικος χρήστης, δηλαδή να µπανάρονται από τους αλγορίθµους που έχουν στη διάθεσή τους οι εταιρείες τα βίντεο και οι εικόνες που προβάλλουν βία ή γενικώς ακατάλληλο περιεχόµενο. Το σχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση εδράζεται στον γονικό έλεγχο και την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας. Ετσι, αναµένεται να βγει στον «αέρα» η ιστοσελίδα/πλατφόρµα parco.gov.gr, µέσω της οποίας οι γονείς και κηδεµόνες ανηλίκων θα έχουν τη δυνατότητα να ενηµερωθούν βήµαβήµα για τα parental controls.

 

Επόμενο βήμα η λειτουργία του Kids Wallet

To επόµενο βήµα είναι η λειτουργία του Kids Wallet, του παιδικού «πορτοφολιού», που θα περιορίζει την πρόσβαση των ανηλίκων κάτω των 15 ετών στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ θα επιτρέπει στους γονείς την επιβολή χρονικών ορίων. Η εφαρµογή θα είναι διαθέσιµη την άνοιξη του 2025 για εγκατάσταση στα κινητά των γονέων και των παιδιών, ούτως ώστε να ασκείται απλά και ενιαία ο γονικός έλεγχος, καθώς η εφαρµογή θα έχει προεγκατεστηµένες ρυθµίσεις, ενώ και οι ίδιοι οι γονείς θα µπορούν να ρυθµίζουν την ενασχόληση των παιδιών τους στα µέσα κοινωνικής δικτύωσης µέσα από το δικό τους κινητό τηλέφωνο.Επίσης, όπου καθίσταται εφικτό, θα γίνεται age verifi cation για επιβολή ελέγχου της ηλικίας των χρηστών και αυτόµατο αποκλεισµό τους από το ακατάλληλο και ενοχλητικό περιεχόµενο.

Επιπλέον, δροµολογείται η εισαγωγή µαθήµατος στα σχολεία για το πώς τα παιδιά θα διαχειρίζονται τον εαυτό τους στο ∆ιαδίκτυο. Ουσιαστικά, η Πολιτεία αναλαµβάνει να ενηµερώσει τους γονείς για τους γονικούς ελέγχους, που είναι διαθέσιµοι στις περισσότερες συσκευές µε δυνατότητα σύνδεσης στο ∆ιαδίκτυο, συµπεριλαµβανοµένων υπολογιστών, smartphones, tablets και κονσόλων παιχνιδιών, και αποτελούν ένα εργαλείο ώστε να φιλτραριστεί το τοξικό περιεχόµενο µε το οποίο έρχονται οι ανήλικοι σε επαφή. Παράλληλα, δίδεται η δυνατότητα να οριστούν συγκεκριµένα χρονικά όρια για χρήση από το παιδί, δηλαδή να καθορίζουν οι γονείς ηλεκτρονικά τον επιτρεπόµενο χρόνο που µπορεί να αφιερώνει το παιδί τους στο ∆ιαδίκτυο.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments