Οι ειδικοί αναλύουν τα επιστημονικά δεδομένα και καλούν τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται από ψευδείς ειδήσεις
Πιο απειλητική και θανατηφόρα η εποχική γρίπη
Μπορεί ο νέος κοροναϊός – που, σημειωτέον, «βαφτίστηκε» πρόσφατα επισήμως Covid-19, να εξακολουθεί να προκαλεί παγκόσμια ανησυχία καθώς τα κρούσματα σε όλες τις γωνιές του πλανήτη αυξάνονται καθημερινά, ωστόσο, το συμπέρασμα που προκύπτει από από την ανάλυση των καθημερινών δεδομένων που αφορούν τη δυναμική πορεία του νέου ιού, είναι ότι η εποχική γρίπη είναι πιο απειλητική και θανατηφόρα.
Σύμφωνα με την ανάλυση των δεδομένων, οι θάνατοι της γρίπης αναλογικά με τον πληθυσμό μας, είναι πολύ περισσότεροι απ’ ότι οι νεκροί από τον κοροναϊό στην Κίνα, σε σχέση με τον πληθυσμό της, καθώς τα θανατηφόρα κρούσματα του δεύτερου, εάν αυτός είχε πλήξει την Ελλάδα θα ήταν μόλις 2. Από την αρχή μάλιστα της καταγραφής της επιδημίας και ως σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 38 άνθρωποι, ενώ 136 χρειάστηκαν εντατική νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Την ίδια ώρα, επιστήμονες της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) αντλούν καθημερινά στοιχεία από το παρατηρητήριο του Πανεπιστημίου Johns Hopkins που έχει δημιουργήσει μια σημαντική τράπεζα δεδομένων σχετικά με τη διαδρομή που ακολουθεί στον παγκόσμιο χάρτη ο νέος κορωνοϊός. Και παρότι ο αριθμός των θανάτων έχει πλέον ξεπεράσει αυτόν της προηγούμενης επιδημίας με τον ιό SARS, η θνησιμότητα από τον νέο κορωνοϊό δεν ξεπερνά το 2% – σημειώνεται ότι σε ό,τι αφορά την επιδημία από τον ιό SARS το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 10%.
«Αντιθέτως, τα δεδομένα που έχουμε από τη γρίπη είναι ότι ευθύνεται για περίπου 300.000 έως και 650.000 θανάτους τον χρόνο παγκοσμίως. Το νούμερο αυτό δείχνει από μόνο του την πραγματική απειλή. Είναι σημαντικό δε να συνυπολογίσει κανείς και το πρόβλημα της υποδιάγνωσης, με αποτέλεσμα να εκτιμούμε ότι οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τους καταγεγραμμένους με βέβαιη αιτία τη γρίπη» σημειώνει στα «ΝΕΑ» ο πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), καθηγητής της Ιατρικής Σχολής, Θάνος Δημόπουλος.
Εν τω μεταξύ, και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και επιστημονικού συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) Σωτήρη Τσιόδρα, ο νέος κορωνοϊός πιθανόν (εφόσον, δηλαδή, δεν προκύψουν δραματικές ανατροπές) να αποδειχθεί λιγότερο θανατηφόρος από ό,τι υπολογίζει σήμερα η επιστημονική κοινότητα, με βάση τα δεδομένα που έχει συλλέξει.
«Το αναμενόμενο είναι να πέσει το ποσοστό θνητότητας όσο αυξάνεται η σύνδεσή του με περιστατικά ήπιας νόσησης» διευκρινίζει ο ίδιος και προσθέτει ότι οι επιστήμονες κάνουν αγώνα δρόμου ώστε να αποκωδικοποιήσουν τα χαρακτηριστικά του Covid-19 και να υπολογίσουν τον πραγματικό κίνδυνο εξαιτίας του για τον παγκόσμιο πληθυσμό.
Κρούσματα
Υπό τα δεδομένα αυτά, ο Θάνος Δημόπουλος επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ότι «παράλληλα με τον αγώνα δρόμου που εξελίσσεται για τον έλεγχο της επιδημίας και τη διαχείριση των κρουσμάτων και των βαρέως πασχόντων, οι Αρχές βρίσκονται αντιμέτωπες με έναν ακόμη μεγαλύτερο εχθρό. Αυτόν της διασποράς ψευδών ειδήσεων για την επιδημία που προκαλούν φόβο και πανικό».
Στο πλαίσιο αυτό, καλεί τους πολίτες να απαιτούν άμεση ενημέρωση από τις υπεύθυνες πηγές ενημέρωσης, δηλαδή τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τις κρατικές Αρχές κάθε χώρας, τους έγκριτους επιστήμονες και τη διεθνή βιβλιογραφία. Παράλληλα και εστιάζοντας στους αποδεδειγμένους κινδύνους που εγκυμονεί – ιδίως στις ευπαθείς ομάδες – η μόλυνση από τους ιούς της γρίπης, κάνει έκκληση σε εκείνους που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο και δεν έχουν εμβολιαστεί να το πράξουν, έστω και καθυστερημένα.
Σε ό,τι αφορά δε τα υπόλοιπα μέτρα προφύλαξης, ο πρύτανης του ΕΚΠΑ τονίζει ότι «ο κάθε πολίτης θα πρέπει να τηρεί τις βασικές αρχές υγιεινής, δηλαδή τακτικό πλύσιμο των χεριών, κάλυψη του στόματος και της μύτης κατά τον βήχα ή το φτάρνισμα και απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από άτομα που έχουνσυμπτώματα ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού. Τα μέτρα αυτά άλλωστε θα πρέπει να εφαρμόζονται για κάθε ιογενή λοίμωξη, όπως η πολύ συχνότερη λοίμωξη από ιό της γρίπης».