Σε τροχιά ενίσχυσης βρίσκονται οι ελληνο-γερμανικές σχέσεις, καθώς της επίσκεψης του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Αθήνα στις 26 και 27 Οκτωβρίου θα ακολουθήσει η μετάβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο στις 3 Νοεμβρίου, καθώς και το επίσημο ταξίδι της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου στις 18 και 19 Ιανουαρίου στη Γερμανία.
Το κλίμα στις ελληνο-γερμανικές σχέσεις έχει βελτιωθεί αισθητά, καθώς το Βερολίνο εγκαταλείπει την πολιτική των ίσων αποστάσεων έναντι Ελλάδας και Τουρκίας. Άλλωστε, με την Άγκυρα να θέτει θέμα κυριαρχίας στα ελληνικά νησιά ή να απειλεί ότι «θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», δεν αφήνει περιθώρια να μην ληφθεί σοβαρά υπόψη από τους εταίρους και συμμάχους της χώρας αυτή η επιθετική στάση της γείτονος.
Η μεταστροφή της γερμανικής στάσης οφείλεται κατά κύριο λόγο στις εντατικές πρωτοβουλίες διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων εκ μέρους της ελληνικής διπλωματίας -κάτι που έχει αποτέλεσμα όπως έχει διαφανεί τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και ΗΠΑ.
Συζητήσεις για εξοπλιστικά
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ελληνική πλευρά έχει θέσει ζήτημα για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Τουρκίας σε όλους τους συμμάχους της χώρας -Ευρωπαίους και ΗΠΑ-, δεδομένων των τουρκικών απειλών κατά της χώρας μας. Υπενθυμίζεται ότι μια από τις κύριες χώρες που προμηθεύει εξοπλισμό στην Τουρκία είναι η Γερμανία. Πλέον, είναι η Ελλάδα που κάνει συζητήσεις με το Βερολίνο για εξοπλιστικά προγράμματα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, η Ελλάδα ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των αρμάτων μάχης Leopard 2 Hell, καθώς και τις αναβαθμισμένες φρεγάτες τύπου ΜΕΚΟ. Ήδη, στη χώρα μας βρίσκονται νέα συστήματα, όπως τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ) Marder 1A3, τα πρώτα της σειράς που παραλαμβάνει η Ελλάδα αυτές τις ημέρες. Τα Marder πρόκειται να εμφανιστούν στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη, όπως θα συμβεί και με τα γαλλικά μαχητικά Rafale που θα κάνουν εναέριες διελεύσεις.
Εργαλειοποίηση μεταναστευτικού
Την ίδια ώρα, στη στάση της Γερμανίας έναντι της Τουρκίας βαρύνοντα ρόλο φαίνεται πως διαδραματίζει και η εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την πλευρά της Άγκυρας, με αποκορύφωμα τις πρόσφατες απαράδεκτες ωμότητες της τουρκικής στρατοχωροφυλακής σε βάρος 92 μεταναστών, στον Έβρο.
Αθήνα και Βερολίνο, άλλωστε, έχουν λάβει σαφή θέση έναντι της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από το καθεστώς Ερντογάν.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή (21/10) το Βερολίνο, διά στόματος Μπούχνερ, καταδίκασε τις προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και την απειλή «Θα έρθουμε μια νύχτα…» του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Δεν θεωρεί σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις εναντίον γειτόνων», τόνισε συγκεκριμένα ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βόλφγκανγκ Μπούχνερ, αναφερόμενος σε πρόσφατες δηλώσεις του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εναντίον της Ελλάδας.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πώς αξιολογεί ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς απειλές του Ταγίπ Ερντογάν όπως, «Θα έρθουμε μια νύχτα…», ο κ. Μπούχνερ δήλωσε:
«Το σημειώνουμε. Πάντα καθιστούμε σαφές ότι δεν θεωρούμε σωστές απειλές και μη φιλικές δηλώσεις απέναντι σε γείτονες. Η κυβέρνηση το καθιστά σαφές σε κάθε ευκαιρία. Το καθιστά σαφές πάντα και το υπουργείο Εξωτερικών», για να προσθέσει: «Πιστεύω όμως και ότι δεν πρέπει να συζητούμε πολύ για κάθε φράση που λέγεται».
Σε τελευταία ανάλυση, στα λεγόμενα του κ. Μπούχνερ αποκρυσταλλώνεται το μήνυμα του Βερολίνου απέναντι στην Άγκυρα: Απέναντι σε μια χώρα όπως η Τουρκία, που επιμένει σε απειλές και φωνασκίες εναντίον μιας έτερης χώρας – μέλους της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα συνιστά έναν ψύχραιμο στρατηγικό συνομιλητή κι έναν κρίσιμο παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ενόχληση για τη στάση της Τουρκίας έναντι Ρωσίας
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ενόχληση της Γερμανίας, αλλά και συνολικά της ΕΕ έναντι της Τουρκίας οφείλεται σε σημαντικό βαθμό και στον ρόλο που διαδραματίζει η Άγκυρα σε σχέση με τη Ρωσία. Η ΕΕ δεν θα επιτρέψει την μη εφαρμογή των κυρώσεων που έχει επιβάλλει στη Ρωσία από την Τουρκία και έχει ήδη εκπέμψει μηνύματα προς αυτήν την κατεύθυνση.
Μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την περασμένη εβδομάδα, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξέφρασε προβληματισμό για το γεγονός ότι τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία, καταστρατηγούν τις κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Ευρώπη στη Ρωσία. Η ΕΕ δεν θα ανεχθεί αυτήν την κατάσταση, τόνισε, και ανακοίνωσε ότι θα οριστεί απεσταλμένος προκειμένου να επιλυθεί το ζήτημα.
Κληθείσα να σχολιάσει τη στάση τρίτων χωρών, μεταξύ τους και της Τουρκίας που παρακάμπτουν τις κυρώσεις με διάφορους τρόπους, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι πράγματι, «είναι ένα θέμα για το οποίο ανησυχούμε, η παράκαμψη των κυρώσεων από τρίτες χώρες» και εξήγησε ότι στην 8η δέσμη των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, έχει προστεθεί η δυνατότητα επιβολής κυρώσεων και σε άτομα (επιχειρηματίες) που συναλλάσσονται με αγαθά από την ΕΕ, μέσω τρίτων χωρών προς τη Ρωσία.
«Αυτός είναι ένας πολύ ισχυρός αποτρεπτικός παράγοντας. Είμαστε πολύ ξεκάθαροι ως προς αυτό ότι δεν θα ανεχτούμε αυτές τις καταστρατηγήσεις», σημείωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προσέθεσε:
«Είναι στις προθέσεις μας να ορίσουμε έναν απεσταλμένο για την παράκαμψη των κυρώσεων, επειδή η εμπειρία μάς λέει ότι είναι πολύ χρήσιμο να υπάρχει απεσταλμένος σε τρίτες χώρες, για να είμαστε πολύ σαφείς σχετικά με το τι παρατηρούμε. Είναι ένας διάλογος που πρέπει να γίνει. Επίσης, για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε τα μέσα να βάλουμε στη λίστα με τις κυρώσεις, τα άτομα που τις παρακάμπτουν, μέσω τρίτων χωρών, κάτι που δείχνει πολύ καλά ότι δεν το ανεχόμαστε».
Κατά τη συνέντευξη Τύπου, από τις Βρυξέλλες, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι η ΕΕ είναι ενοχλημένη από τη στάση της Άγκυρας έναντι της Ρωσίας σε ό,τι αφορά την μη εφαρμογή κυρώσεων της ΕΕ. Υπό αυτήν την έννοια, τόνισε ότι η ΕΕ έχει αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.
«Έχουμε δυνατότητα να επιβάλουμε κυρώσεις σε πρόσωπα εάν αντιληφθούμε πως δεν ευθυγραμμίζονται με τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας» απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε σχετική ερώτηση.