Το επίδομα θέρμανσης θα δοθεί φέτος όχι μόνον σε όσους καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και σε όσους χρησιμοποιούν φυσικό αέριο ή υγραέριο και ξύλα ή πέλετ προκειμένου να θερμανθούν.
Η καταβολή του θα γίνει το Δεκέμβριο και συνολικά αναμένεται να καταβληθούν 95 εκατ. ευρώ, ποσό αυξημένο κατά 10% σε σχέση με το αρχικά προϋπολογισμένο.
Στα πλαίσια συνέντευξης Τύπου στην οποία μετείχε και ο διευθυντής παροχής υπηρεσιών της ΕΜΥ Μανώλης Ανανδρανιστάκης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέλυσε τη λογική που θα ακολουθεί ο νέος τρόπος χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης.
Για την καταβολή του επιδόματος τα νοικοκυριά θα πρέπει να υποβάλλουν σε ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τιμολόγια αγοράς καυσίμων αξίας τουλάχιστον διπλάσιας του επιδόματος που δικαιούνται, με τις δαπάνες να μπορούν να πιστοποιηθούν έως τον Απρίλιο 2021.
Αν και τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια θα παραμείνουν αμετάβλητα σε σχέση με πέρυσι, το ύψος του επιδόματος θα κυμαίνεται από 80 ευρώ έως 600 ευρώ, όταν σήμερα το μέγιστο είναι τα 350 ευρώ. Στη βάση αυτή το συνολικό κονδύλι για το επίδομα θέρμανσης εκτιμάται πως θα αυξηθεί από τα 84 εκατ. ευρώ σε πάνω από 95 εκατ. ευρώ. Το επίδομα θα καταβληθεί σε όλους έως το τέλος Δεκεμβρίου.
Για να γίνει πιο δίκαιη η καταβολή του επιδόματος η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών χώρισε τις περιοχές ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες (σε 200.000 τετραγωνάκια 750Χ750 μέτρα). Η λογική είναι πως το ύψος του επιδόματος θα υπολογίζεται με βάση το πόσες ημέρες του χρόνου η θερμοκρασία μιας περιοχής υποχωρεί κάτω από τους 15,5 βαθμούς κελσίου.
Έτσι, προέκυψαν ζώνες και συντελεστές, με τους οποίους θα πολλαπλασιάζεται το επίδομα και θα προκύπτει το επίδομα που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό. Ενδεικτικά στην Κρήτη όπου με το παλαιό σύστημα υπήρχε μόνο ένας συντελεστής πλέον οι συντελεστές αυξάνονται και θα κυμαίνονται από 0,25 έως και 0,6 μόνο στο νόμο Ρεθύμνου.
Ειδικά για την καύση ξύλων και πέλετ η επιδότηση θα περιοριστεί σε ορεινούς οικισμούς με λιγότερους από 2.500 κατοίκους, ώστε να μην υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Το επίδομα δικαιούνται φυσικά πρόσωπα για τα ακίνητα που χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται, με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ως εξής:
Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.Έγγαμοι φορολογούμενοι, καθώς και φορολογούμενοι που είναι μέρη συμφώνων συμβίωσης οι οποίοι είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.Μονογονεϊκές οικογένειες με ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ που κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ θα προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.