Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑΕπέστρεψε στην Ελλάδα η ΕΜΑΚ από την Τουρκία - «Κάναμε αυτό που...

Επέστρεψε στην Ελλάδα η ΕΜΑΚ από την Τουρκία – «Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας»

Τα μέλη της ΕΜΑΚ υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος”  ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης

Επέστρεψε στη χώρα μας λίγο πριν τις 23.00 το βράδυ της Κυριακής (12/2) με πτήση τσάρτερ της Aegean, η ελληνική αποστολή διάσωσης που είχε μεταβεί στην Τουρκία μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ την περασμένη Δευτέρα.

Νωρίτερα,  επέστρεψε στην Ελλάδα και το αεροσκάφος C-130, που μετέφερε τον εξοπλισμό και τα οχήματα.

Την αποστολή υποδέχτηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης και η φυσική ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και μέλη του ΕΚΑΒ.

«Είναι μία συγκινητική στιγμή, για όλους μας. Είμαστε εδώ για να υποδεχτούμε τους ήρωές μας. Έχουν γυρίσει όλοι ασφαλείς και είναι έτοιμοι να πάνε να φιλήσουν τα παιδιά τους και τις οικογένειές τους. Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα γιατί όλοι βλέπατε τους μετασεισμούς και ξέρετε τι σημαίνει κάποιος να ενεργεί κάτω από αυτή τη “Δαμόκλειο σπάθη”. Από το πρώτο βράδυ που επιχείρησαν απέδειξαν τον επαγγελματισμό τους και την αυτοθυσία τους» τόνισε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης.

Και πρόσθεσε: «Ακούγαμε από όλους τα καλύτερα λόγια. Η Ελλάδα ήταν παρούσα σε αυτή τη στιγμή της ανθρωπιάς. Με την πράξη τους όρισαν το τι σημαίνει αλληλεγγύη».

Υπογράμμισε επίσης, ότι ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί τις επόμενες ημέρες με την ελληνική αποστολή στο Μαξίμου για να εκφράσει το μεγάλο «ευχαριστώ της Πολιτείας και του λαού προς τους ήρωές μας».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, τόνισε ότι οι άνθρωποι της ομάδας της ΕΜΑΚ «μας έχουν κάνει περήφανους και μας συγκίνησαν με την αλληλεγγύη και την ανθρωπιά που έδειξαν».

Τους ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου που μας έκαναν υπερήφανους παντού, είπε ο υπουργός.

stigmiotipa-_1_
stigmiotipa-_2_
stigmiotipa-_3_
stigmiotipa-_4_

Ο αρχηγός του πυροσβεστικού σώματος, Γεώργιος Πουρναράς, υπενθύμισε τα λόγια του Νίκου Καζαντζάκη ότι «όποιος νιώθει πόνο είναι ζωντανός». Για τα μέλη της ομάδας είπε ότι πρώτα είναι άνθρωποι και μετά επαγγελματίες και πρόσθεσε: «Τους ευχαριστώ και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου για όσα έκαναν» στην Τουρκία.

«Η ελληνική αποστολή επέστρεψε και είμαστε όλοι υγιείς. Κάναμε αυτό που θα κάναμε και στην πατρίδα μας. Δεν κάναμε τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Ήταν πολύ μεγάλη καταστροφή, δεν σταματήσαμε, ήμασταν 24 ώρες το 24ωρο στο πεδίο», δήλωσε  ένα από τα στελέχη της ΕΜΑΚ εν μέσω χειροκροτημάτων.

Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, τόνισε ότι τα μέλη της ομάδας «μάς δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε». Συμπλήρωσε ότι ο σεισμός και το ρήγμα που ενεργοποιήθηκε στη νότια Τουρκία δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση τον ελληνικό χώρο, καθώς το ρήγμα απέχει εκατοντάδες χιλιόμετρα από ρήγμα της Ανατολίας.

Με βάση μια ταχεία αυτοψία οι κατασκευές που κατέρρευσαν υπολογίζονται σε 200.000, ενώ εκτίμησε ότι τα θύματα θα ξεπεράσουν τα 50.000. Ο πληθυσμός που επλήγη υπολογίζεται σε 2,5 εκατ. ανθρώπους, είπε ο κ. Λέκκας, κάτι που θα αποτελέσει οξύ κοινωνικό πρόβλημα και πρόκληση για την Τουρκία.

Στο αεροδρόμιο βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Ευάγγελος Τουρνάς, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς, ο προϊστάμενος κλάδου επιχειρήσεων του αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, υποστράτηγος Αθανάσιος Μπαλάφας, καθώς και ο διευθυντής Ιατρικών Υπηρεσιών του ΕΚΑΒ, Δημήτρης Πύρρος.

Δείτε φωτογραφίες

emak__4_
emak__5_
emak__6_
emak__7_
stilianidis__1_
plevris__1_

Ποιοι μετείχαν στην αποστολή

Στην αποστολή συμμετείχαν συνολικά 36 διασώστες της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ, (21 από την 1η ΕΜΑΚ και 15 από την 2η ΕΜΑΚ), δύο αξιωματικοί -μηχανικοί του Πυροσβεστικού Σώματος με εξειδίκευση στην υποστύλωση σε ερείπια κτηρίων που έχουν καταρρεύσει, 8 γιατροί και διασώστες του ΕΚΑΒ, τρία διασωστικά σκυλιά και τρία ειδικά διασωστικά οχήματα, καθώς και ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ, καθηγητής, Ευθύμιος Λέκκας.

Η ελληνική αποστολή έφτασε στα Άδανα της Τουρκίας τα ξημερώματα της Τρίτης 7 Φεβρουαρίου και έπειτα από κοπιώδεις έρευνες και προσπάθειες κατάφερε να απεγκλωβίσει ζωντανά 5 άτομα και να ανασύρει άλλα 5 άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, ο διασωστικός κύκλος της αποστολής ολοκληρώθηκε.

Σημειώνεται ότι οι επιχειρήσεις διάσωσης και έρευνας στην Τουρκία, έχουν περάσει στο πέμπτο και τελευταίο στάδιο, την «έρευνα και ανάκτηση πλήρους εύρους στο πεδίο», σύμφωνα με τα ειδικά πρωτόκολλα. Στο στάδιο αυτό, το έργο των διασωστών σταδιακά ολοκληρώνεται και από δω και πέρα αναλαμβάνουν στα ερείπια των κτιρίων τα σκαπτικά μηχανήματα.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments