«Είναι μια καλή κίνηση, που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια» αναφέρει έμπειρος διπλωμάτης – Η Αθήνα ενημέρωσε ήδη την Ρώμη και τα Τίρανα – Ποια θα είναι η αντίδραση της Άγκυρας
Την απόφαση να επεκτείνει την ελληνική αιγιαλίτιδα ζώνη στην περιοχή του Ιονίου στα 12 ναυτικά μίλια, από έξι ν.μ. σήμερα, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή.
«Ανακοινώνω σήμερα στην εθνική αντιπροσωπεία ότι άμεσα, με νομοσχέδιο που θα καταθέσει η κυβέρνηση, η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη προς Δυσμάς από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια. Η Ελλάδα Μεγαλώνει. Το έχουν πει κι άλλοι, εμείς όμως είμαστε αυτοί που το κάνουμε πράξη. Προβαίνουμε έτσι, σε μια θαλάσσια περιοχή -συγκεκριμένα αυτή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου- στην άσκηση ενός αδιαμφισβήτητου κυριαρχικού δικαιώματος δικαιώματός μας, σύμφωνα με το άρθρο 3 της Σύμβασης για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ένα δικαίωμα το οποίο η χώρα μας επιφυλάσσεται να ασκήσει μελλοντικά και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές. Και το οποίο έχουν ήδη ασκήσει οι γείτονές μας. Με σεβασμό στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και την εφαρμογή της μέσης γραμμής, εκεί που η απόσταση μεταξύ των ακτών είναι μικρότερη από τα 24 μίλια» επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοινώνοντας την απόφαση για διπλασιασμό της ελληνικής χωρικής θάλασσας, που έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους βουλευτές της πλειοψηφίας.
Η απόφαση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο έρχεται σε συνέχεια της συνομολόγησης συμφωνίας οριοθέτησης Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης με την Ιταλία και της συμφωνίας τμηματικής οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Με βάση τα προβλεπόμενα από την συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, η Ελλάδα αποκτά την κυριαρχία σε μία ζώνη περίπου 76.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στο Ιόνιο. Σε αυτή την ζώνη ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα επεκταθούν τα ελληνικά χωρικά ύδατα από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.
Στη ζώνη μεταξύ 6 και 12 ναυτικών μιλίων θα διατηρηθεί η υπάρχουσα δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων με συγκεκριμένους όρους: Μόνον συγκεκριμένος αριθμός ιταλικών πλοίων θα μπορεί να κινείται στη ζώνη από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια, οι Ιταλοί ψαράδες θα είναι υποχρεωμένοι να δέχονται έλεγχο από τις ελληνικές αρχές και θα αλιεύουν αποκλειστικά συγκεκριμένες κατηγορίες ειδών -βλέπε κόκκινη γαρίδα- οι οποίες δεν ενδιαφέρουν τους Έλληνες ψαράδες.
Πώς ερμηνεύεται η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο
«Είναι μια καλή κίνηση που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια» είπε στο protothema.gr έμπειρος διπλωμάτης, σχολιάζοντας την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να επεκτείνει το εύρος της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια.
Η επέκταση των χωρικών υδάτων μιας χώρας μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια από τις ακτές είναι μια απόφαση η οποία δεν χρειάζεται την συμφωνία των παράκτιων κρατών, αλλά μπορεί να γίνει μονομερώς. Η Αθήνα, θέλοντας να δείξει την διάθεσή της για περιφερειακή συνεργασία, ενημέρωσε ήδη την Ρώμη και τα Τίρανα, αποστολή που ανέλαβε ο υπουργός των Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε συνομιλίες με τον Ιταλό και τον Αλβανό ομόλογό του. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ότι σύντομα ο Νίκος Δένδιας θα επισκεφθεί τα Τίρανα «για να συζητήσει με την αλβανική κυβέρνηση την οριστική επίλυση της εκκρεμότητας οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών».
Το μήνυμα προς την Τουρκία
Η επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια στέλνει ένα καθαρό, αλλά εγκρατές μήνυμα στην Τουρκία και στον Ταγίπ Ερντογάν. Διότι από την μία η ελληνική κυβέρνηση διαμηνύει ότι προχωρά στις κινήσεις της για την διασφάλιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί τη βάση στρατηγικού σχεδιασμού, από την άλλη όμως το μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα είναι ξεκάθαρο. Αυτό που μεταδίδεται μέσω της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 ναυτικά μίλια προς την τουρκική κυβέρνηση είναι το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν έχει διάθεση να τραβήξει στα άκρα την κρίση με την Τουρκία.
Κι αυτό διότι ναι μεν η Ελλάδα επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της στο Ιόνιο, παράλληλα με την κύρωση της συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ με την Ιταλία, ταυτοχρόνως όμως αποφεύγει να πράξει το ίδιο για την περιοχή οριοθέτησης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο. Πώς αποκωδικοποιείται από την Άγκυρα και τον Ταγίπ Ερντογάν το μήνυμα που στέλνει η ελληνική κυβέρνηση, είναι κάτι που θα φανεί τις αμέσως επόμενες ώρες.