Φραστικό επεισόδιο ανάμεσα στον Στέφανο Κασσελάκη και τον Θύμιο Γεωργόπουλο, πρώην οικονομικό διευθυντή του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου έξω από την αίθουσα όπου συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή. Ενώ λίγο αργότερα νέα ένταση δημιουργήθηκε ανάμεσα σε Κασσελάκη και Σπίρτζη για την προσφώνηση – «Πρόεδρε, όχι Στέφανε»
Συγκεκριμένα, να τον αποκαλεί «Πρόεδρο» αντί «Στέφανο» ζήτησε ο Σ. Κασσελάκης, διακόπτωντας την ομιλία του πρώην υπουργού, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος άσκησε εφ’ όλης της ύλης κριτική στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, λέγοντας πως «πότε θα πούμε μια αλήθεια ναι στην άμεση δημοκρατία ή εναντίον των δημοψηφισμάτων;». Ο Χ. Σπίρτζης απάντησε :«Δεν αμφισβητεί κανείς ότι είσαι Πρόεδρος από την πρώτη μέρα. Μόνο εσύ το έχεις αμφισβητήσει» δήλωσε ο πρώην υπουργός
Ενώ την ώρα που ο κ. Γεωργόπουλος μιλούσε στους δημοσιογράφους, εξηγώντας τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνθηκε προς τον πρώην οικονομικό διευθυντή του κόμματος, λέγοντας ενοχλημένος: «Το ξέρεις ότι αυτό που κάνεις είναι αντικαταστατικό; Αυτά πρέπει να τα λες μέσα στα όργανα».
«Πώς διορίστηκε», τον ρώτησε συνεργάτιδα του Κασσελάκη
Εκείνος απάντησε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως «τους λέω τα σημεία της ομιλίας μου». Στη συνέχεια, μάλιστα, μία συνεργάτιδα του Στέφανου Κασσελάκη ρώτησε τον Θύμιο Γεωργόπουλο πώς διορίστηκε, με τον ίδιο να απαντάει πως διορίστηκε με απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.
Να σημειωθεί ότι ο πρώην οικονομικός διεθυντής του ΣΥΡΙΖΑ – που δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται σε σύγκρουση με τον κ. Κασσελάκη – ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έθεσε το ερώτημα του ποια σκοπιμότητα εξυπηρέτησε η επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, μέσω να αναφορών Κασσελάκη σε «μαύρο χρήμα».
Επίσης, ο κ. Γεωργόπουλος είπε πως έθεσε θέμα εκποίησης των περιουσιακών στοιχείων του ΣΥΡΙΖΑ, διερωτώμενος για ποιο λόγο γίνεται τέτοια συζήτηση για τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ προσέθεσε πως έθεσε και ερώτημα σχετικά με το γιατί υπάρχουν δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο πώλησης του κτιρίου της Κουμουνδούρου…
Η ομιλία Γεωργόπουλου στην ΚΕ για τα οικονομικά
«Έχω επιτέλους την ευκαιρία να ‘απολογηθώ’ στην Κεντρική Επιτροπή και στα μέλη του κόμματος», δήλωσε χαρακτηριστικά στην τοποθέτησή του ο Θύμιος Γεωργόπουλος, εξηγώντας πως «έγινε το πρωτοφανές, όχι μόνο να απολυθώ με απόφαση Κασσελάκη από τη θέση που η Γραμματεία και η ΚΕ μου είχαν εμπιστευτεί. Αλλά και να βρεθώ κατηγορούμενος με ποινικούς όρους. Να συνδεθεί το όνομά μου με μαύρα ταμεία και ύποπτες συναλλαγές, όχι από τον αδίστακτο πολιτικό μας αντίπαλο, αλλά από την ηγεσία του ίδιου μας του κόμματος».
Υπογράμμισε πως «δεν είναι μια προσωπική υπόθεση, ένας άτυχος χειρισμός κλπ. Είναι ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα που αγγίζει όλη την Αριστερά, αμφισβητεί τα ηθικά της χαρακτηριστικά εκ των ένδον, έδωσε και δίνει όπλα στους ‘απέναντι’ να πλήξουν το σκληρό πυρήνα της ηθικής μας. Με πρώτο και κύριο στόχο τον πυρήνα της ηθικής του Αλέξη Τσίπρα».
«Μαύρα ταμεία; Μαύρα χρήματα; Πώς μπορεί να γίνει ανεκτή μια τέτοιου είδους επίθεση; Τι αγάπη δείχνει για το κόμμα μας η ίδια του η ηγεσία; Τι είδους συναίσθηση ευθύνης και ειλικρίνειας; Και πόσο βοηθάει τις μάχες του κόμματος σε μια δύσκολη περίοδο; Σ’ αυτά τα ερωτήματα καλείται να απαντήσει ο πρόεδρος και η Κεντρική μας Επιτροπή. Τι αποκομίζει ο θεατής, όταν ο πρόεδρος δηλώνει ‘δεν νομίζω’ ότι υπήρχαν μαύρα χρήματα, αλλά προσθέτει ‘ρωτήστε τον προηγούμενο οικονομικό διευθυντή’;», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργόπουλος για τις σχετικές δηλώσεις Κασσελάκη σε πρόσφατη τηλεοπτική του συνέντευξη.
«Με καθαρά χέρια διαχείριστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ τα οικονομικά επί Τσίπρα»
Για να απαντήσει: «Ε, λοιπόν, ο πρώην οικονομικός διευθυντής, με δεκαετίες θητείας στην Αριστερά, απαντά πρόεδρε: Ο ΣΥΡΙΖΑ διαχειρίστηκε, την εποχή του Αλέξη Τσίπρα, τα οικονομικά του με καθαρά χέρια. Με λιτότητα, με σεβασμό μέχρι το τελευταίο ευρώ, με προσωπική και κομματική εντιμότητα. Αυτός είναι ο λόγος που ούτε και οι πιο ορκισμένοι εχθροί του κόμματος δεν τόλμησαν ποτέ να μας αμφισβητήσουν σ’ αυτό το πεδίο. Φτωχοί μπήκαμε στον αγώνα της Αριστεράς, με πρώτο τον Αλέξη Τσίπρα, και φτωχοί παραμένουμε. Κι αυτό κάτι σημαίνει σε μια εποχή που άλλοι παινεύονται για τα πλούτη τους».
«Τι όμως σημαίνει, τι πρέπει να σκεφτούμε, πώς πρέπει να αντιδράσουμε, όταν η ηγεσία του κόμματος, για τους δικούς της λόγους, εισάγει στο δημόσιο διάλογο τέτοιο ζήτημα; Όταν φορτώνει στο κόμμα, στον Αλέξη Τσίπρα, αλλά και σε μένα προσωπικά ως υπεύθυνο, μια τέτοιου είδους ‘ρετσινιά;’», σημείωσε καταληκτικά ο Θύμιος Γεωργόπουλος.
Οι αντιδράσεις ήταν οξείες πιέζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη για άμεσο ορισμό ημερομηνιών συνεδρίασης των κομματικών οργάνων.
Περίπου 90 άτομα έχουν εγγραφεί στον κατάλογο των ομιλητών με κάποια μέλη να εκφράζουν παράπονα πως η συνεδρίαση της ΚΕ έπρεπε να ήταν διήμερη.
Μιλώντας ο επικεφαλής της ευρωομάδας Κώστας Αρβανίτηε, εμφανίστηκε ενωτικός ζητώντας από τον πρόεδρο του κόμματος να κάνει μια ξεχωριστή συνάντηση – συνεδρίαση για την «Αυγή» και το «Κόκκινο».
«Δεν υπάρχει ο δικός μου ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν υπάρχει και το ότι εμείς είμαστε ο ΣΥΡΙΖΑ», είπε, μεταξύ άλλων, ο Κώστας Αρβανίτης.
Σβίγκου: Αν απομονωθούμε, θα χάσουμε
Στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών αναφέρθηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου, υποστηρίζοντας ότι «η παντοκρατορία Μητσοτάκη ράγισε. Αντί, όμως, να αναδιπλωθεί και να απαλλάξει τον τόπο από την πολιτική του, επιμένει στον ίδιο νεοφιλελεύθερο και αντιλαϊκό δρόμο».
Για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ότι «είναι αλήθεια ότι δεν καρπωθήκαμε όσο θα θέλαμε τη ραγδαία πτώση της ΝΔ» και αναφέρθηκε στις συνεργασίες: «Ο προοδευτικός κόσμος θέλει συνεργασίες. Συνεργασίες για να πέσει ο Μητσοτάκης, για να υπάρξει προοδευτική κυβερνητική αλλαγή. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ανέκαθεν ήταν υπέρ της συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Δεν πρέπει, όμως, να παρερμηνεύσουμε το μήνυμα και το αίτημα των προοδευτικών πολιτών. Δεν είναι ένα αίτημα διάλυσης και τεχνητής επανασυγκόλλησης. Τα κόμματα έχουν ιστορία, έχουν παραδόσεις, έχουν ιδεολογία. Κι εμείς τιμούμε την ιστορία μας, τιμούμε τη διαδρομή μας. Μια διαδρομή που μας έφερε, στην πιο δύσκολη στιγμή της πρόσφατης ιστορίας του τόπου, στην κυβέρνηση. Με πρώτο αριστερό πρωθυπουργό τον ιστορικό μας ηγέτη, τον Αλέξη Τσίπρα».
Αναφερόμενη στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, και την οργανωτική ανασυγκρότηση, η γραμματέας του κόμματος επεσήμανε: «Αν πάμε σε έναν ιδιότυπο αναχωρητισμό, αν απομονωθούμε, θα χάσουμε. Αν πάλι προχωρήσουμε με μια λογική ρευστοποίησης, θα διαλυθούμε. Να πάρουμε, λοιπόν, πρωτοβουλίες για συνεργασία με κάθε προοδευτική δύναμη, με κάθε προοδευτικό πολίτη. Όχι να μετατραπούμε σε ένα ασπόνδυλο πολιτικό υποκείμενο, σε μια δεξαμενή επικύρωσης αποφάσεων των από πάνω.
Γεροβασίλη: Οποιος δεν αντέχει τη διαφορετική άποψη να πάει σε άλλο κόμμα
Υπάρχει από την κοινωνία το αίτημα για να υπάρξει συνεργασία με τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, είπε κ. Ολγα Γεροβασίλη στην Κεντρική Επιτροπή Δεν μίλησε κανείς για ρευστοποίηση.
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησης αναρωτήθηκε με νόημα να συμφωνήσουμε ότι οποίος λέει την γνώμη του δεν λειτουργεί ως υπονομευτής;
Είπε μεταξύ άλλων ότι οι αναρτήσεις στο Facebook δεν εκφράζουν πολιτικές θέσεις. Είναι αναλύσεις γνώμες.
Σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι τα τρολ του διαδικτύου κακ;o κάνουν στον Πρόεδρο και στο κόμμα.
Σχετικά με τις εκλογές είπε μεταξύ άλλων ότι δεν λειτουργήσαμε συλλογικά σαν κόμμα. Αναφορικά με τις αλλαγές είπε ήμουνα πάντα υπέρ των αλλαγών και κάποιες τις οποίες αποφασίσαμε το 2019. Δεν προχώρησαν όπως θέλαμε.
Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών επεσήμανε ότι ο μεγάλος κερδισμένος ήταν η αποχή.
«Δεν υποτιμώ το γεγονός ότι κρατηθήκαμε στη δεύτερη θέση. Όμως δεν ήταν αυτός ο στόχος μας και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Χάσαμε 3% και το 1/3 των ψηφοφόρων του, πάνω από 300 χιλ», είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε ότι είναι δημοκρατική ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ.
«Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι κοινωνική απαίτηση και είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτή. Δεν θέλουμε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Θέλουμε πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εξελίξεις. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά να σταθούμε με αυτοπεποίθηση», είπε η Ολγα Γεροβασίλη.
Παππάς: Η πρόταση για δημοψήφισμα παραβιάζει ανοικτές θύρες
Κάλεσμα απηύθυνε ο Νίκος Παππάς στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε «να αποφύγουμε τις απολυτότητες. Να κάνουμε τη συζήτηση χωρίς απολυτότητες ή δίκες προθέσεων και προτάσεων», ανέφερε και τάχθηκε κατά του δημοψηφίσματος που προτείνει μία σειρά κορυφαίων στελεχών για τις συνεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Όπως σημείωσε ο τομεάρχης Οικονομίας και Ανάπτυξης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, «αποτελεί τομή η πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων».
«Στο συνέδριο οι αλλαγές, όχι σε δημοψήφισμα»
Τόνισε πως «δεν έχει θεμελιωθεί ότι πρέπει να πάψει να λειτουργεί το κόμμα που έχει όραμά του τον σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, που λειτουργεί πιο συμμετοχικά, πιο δημοκρατικά, πιο διάφανα από κάθε άλλο κόμμα στην Ελλάδα, το κόμμα που πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του, που μπορεί να εγγυηθεί τα προοδευτικά και προγραμματικά θεμέλια μιας εκλογικής συνεργασίας».
Ο Νίκος Παππάς συμφώνησε με την άποψη του Στέφανου Κασσελάκη, που παρέπεμψε σε καταστατικό συνέδριο για τις όποιες αλλαγές.
Τόνισε πως το «καταστατικό προβλέπει ότι οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου. Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο».
Για να καταλήξει χαρακτηριστικά πως «η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες».
Λάβρος ο Θεοχαρόπουλος κατά του Κασσελάκη: Τόση ανασφάλεια;
Ολομέτωπη επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη εξαπέλυσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στην παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Θεοχαρόπουλος επισήμανε ότι «στο κείμενο που καταθέσαμε τα δεκάδες μέλη της Κ.Ε. προτείνουμε δημοψήφισμα για να αποφασίσουμε να πάρει πρωτοβουλίες το κόμμα, ώστε ενεργά και πρωταγωνιστικά να συμμετέχουμε στην ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου, χωρίς διάλυση των κομμάτων, με στόχο ένα μεγάλο φορέα του προοδευτικού χώρου. Το θέλει η κοινωνία και η βάση – γιατί τόση ανασφάλεια και φοβία. Γιατί;», διερωτήθηκε.
«Οι ευθύνες του αρνητικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών αφορούν κυρίως τον πρόεδρο»
Όπως ανέφερε, «στις εκλογές πήραμε 3 ποσοστιαίες μονάδες και 340.000 ψήφους λιγότερες από το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα που πήραμε πριν ένα χρόνο και είχε οδηγήσει στην παραίτηση του πρώην προέδρου. Συνεπώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό».
Για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως «συνεδριάζει σήμερα η Κ.Ε. του κόμματος που δεν συνεδρίασε ποτέ από το συνέδριο έως σήμερα. Πήγαμε στις ευρωεκλογές με αποφάσεις μόνο του προέδρου. Συνεπώς, αντικειμενικά, οι ευθύνες του αρνητικού αποτελέσματος αφορούν κυρίως τον ίδιο. Έτσι γίνεται στις δημοκρατίες, τα αρνητικά αποτελέσματα χρεώνονται και τα θετικά πιστώνονται».
«Καταθέσαμε ένα κείμενο συμβολής δεκάδες μέλη της Κ.Ε. και για αυτό το αποτέλεσμα και για τις ευθύνες και τις αιτίες του αποτελέσματος«, σημείωσε, τονίζοντας πως «τα προεκλογικά λάθη ήταν πολλά. Τα μετεκλογικά ακόμη περισσότερα. Αναρτήσεις με υπονοούμενα για την διαφάνεια του κόμματος, με υπονοούμενα για υπονομευτές μέχρι και τον πρώην πρόεδρο, με πολιτικές διώξεις. Και βέβαια με κλείσιμο της Αυγής ‘με έναν διακόπτη’ όπως το ‘μαύρο’ της ΕΡΤ. Και μετά φταίνε οι προηγούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι επόμενοι», όπως είπε.
«Τόση ανασφάλεια; Τόση υποκρισία;»
Στη συνέχεια, ανέφερε πως ο Στέφανος Κασσελάκης «μίλησε για συμφωνία σε κλειστές πόρτες και είπε δεν πέτυχε ούτε το γαλλικό μέτωπο. Μα είναι δυνατόν; Ενώ χαιρετίσαμε το γαλλικό λαϊκό μέτωπο. Τόση ανασφάλεια;», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ τον κατηγόρησε και για υποκρισία: «Είπε ο πρόεδρος εδώ δεν κατέχουμε την μοναδική αλήθεια. Είπε να ακούσουμε τα μέλη και τους φίλους. Και μετά ακούμε επιχειρήματα για να μην ακούσαμε την βάση και τα μέλη. Τόση υποκρισία».
«Όχι αλλά προσκόμματα σε αυτό που θέλει η κοινωνία και η βάση», τόνισε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και προσέθεσε: «Είπε ο πρόεδρος η Αριστερά δεν είναι τρόπος ζωής. Συμφωνούμε απολύτως, επίσης όμως Αριστερά δεν είναι η επίδειξη πλούτου ούτε να σταθμίζεις τα πάντα με τα χρήματα. Ο πρόεδρος είπε ότι η μοναδική αιτία της ήττας είναι ότι δεν είχαμε χρήματα. Σοβαρά; Τότε όποιο κόμμα είχε πολλά χρήματα θα κέρδιζε στις εκλογές και τα άλλα θα έχαναν. Μα είναι δυνατόν να σταθμίζονται όλα μόνο βάσει του χρήματος;».
Ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε, κλείνοντας, και σε κάτι προσωπικό, όπως είπε: «Καταθέτω πόθεν έσχες 12 χρόνια τώρα και τότε είχα περισσότερα χρήματα από την δουλειά μου σε σχέση με όσα έχω τώρα. Γιατί στην πολιτική δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Παραιτήθηκα από την καρέκλα του Ειδικού Γραμματέα των Κοινοτικών Πόρων Υπουργείου όταν έπεσε το μαύρο της ΕΡΤ και τώρα βλέπω με τον ίδιο τρόπο να κλείνει η Αυγή. Διαγράφηκα από την Κ.Ο. του ΚΙΝΑΛ για τη θέση μου για τη Συμφωνία των Πρεσπών πριν καν ψηφίσω. Για τις θέσεις μου. Τις θέσεις μου και τις αρχές μου δεν τις διαπραγματεύομαι. Και τώρα έρχεται ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί την Ζωή Κωνσταντοπούλου για συνεργασία, η οποία την ίδια στιγμή λέει ότι χρηματίσθηκαμε οι 153 βουλευτές για την Συμφωνία των Πρεσπών. Και συγχαίρει τον Στέφανο Κασσελακη για την αυτοκάθαρση που κάνει, εννοώντας όσα κάνει απέναντί μας για τις πολιτικές μας απόψεις!».
«Κλείνω με το να σας καλέσω να προχωρήσουμε μπροστά για μια μεγάλη προοδευτική παράταξη. Χωρίς ανασφάλειες να δώσουμε τον λόγο στα μέλη και φίλους του κόμματος. Το ζητάμε δεκάδες μέλη της Κ.Ε. του κόμματος. Είναι κρίσιμο θέμα αν θέλουμε να κερδίσουμε τη ΝΔ», σημείωσε καταληκτικά ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Πολάκης: Πρέπει να πείσουμε τους ψηφοφόρους που έφυγαν να επιστρέψουν στο κόμμα
Πρέπει να πείσουμε τους ψηφοφόρους που έφυγαν να επιστρέψουν πίσω στο κόμμα, είπε, μεταξύ άλλων, μιλώντας στα μέλη της ΚΕ ο Παύλος Πολάκης. «Μόνο έτσι μπορούμε να κερδίσουμε τον Μητσοτάκη» είπε.
«Είναι σημαντικό να υπάρξει πρόγραμμα» και όπως ανέφερε θα πρέπει να υπάρξει πρόγραμμα ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική συμμαχία. Και με βάση αυτό το πρόγραμμα θα κάνουμε συμμαχίες.
Ο Παύλος Πολάκης εξέφρασε την άποψη ότι και στο συνέδριο ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εκπέμψει ένα ξεκάθαρο πρόγραμμα που θα περιγράφει συγκεκριμένα πράγματα, όπως για παράδειγμα «η σύγκρουση μετά καρτέλ». Και να τα λέμε όλοι, συνέχισε «Όχι ορισμένοι και κάποιοι να τα καταπίνουν. Όπως κάνανε οι Ομπρέλες και οι 6 κάνοντας αστεϊσμό με το όνομα».
Ραγκούσης: Το δημοψήφισμα, η πιο διάφανη διαδικασία
Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και για τις ευθύνες ισχύουν όσα συνυπέγραψε με άλλα μέλη της ΚΕ, είπε ο Γιάννης Ραγκούσης κατά την ομιλία του στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ.
Όπως σημείωσε, «σήμερα η πλειοψηφία των προοδευτικών πολιτών μετά το 14,9% στις ευρωεκλογές θέτει ένα ερώτημα: «Θα υπάρξει ένας ισχυρός αντίπαλος πόλος απέναντι στη ΝΔ, στις επόμενες εθνικές εκλογές;», ή με άλλα λόγια «θα κινηθούν οι διεργασίες για την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου;» Το επί της αρχής Ναι ή Όχι σε μια τέτοια προοπτική μόνον τα μέλη και οι φίλοι μπορούν να το πουν. Ιδίως από την στιγμή που διαφωνούμε μεταξύ μας για το μείζον αυτό θέμα.
Πώς; Με τον πιο δημοκρατικό τρόπο που προβλέπεται στο καταστατικό μας μετά τις ιστορικές αλλαγές που κάναμε με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του 2022. Τότε που θεσμοθετήσαμε τα δημοψηφίσματα και την εκλογή Προέδρου από τη βάση».
Ο Γιάννης Ραγκούσης υπογράμμισε ότι «η πιο διάφανη διαδικασία είναι το δημοψήφισμα. Η πιο «από κάτω προς τα πάνω» διαδικασία είναι το δημοψήφισμα. Η πιο μεγάλη δύναμη που μπορούμε να έχουμε απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να μας τη δώσει.
Αυτός που δεν θέλει την ανασύνθεση του προοδευτικού χώρου είναι το Μαξίμου και τα εξωθεσμικά κέντρα».
Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «ένας ισχυρός αντίπαλος απέναντι στη ΝΔ, δεν θα σχηματιστεί με διάλυση των κομμάτων που θα συμμετέχουν αλλά με έναν φορέα που θα καταθέσει ενιαία ψηφοδέλτια στον Άρειο Πάγο, ώστε να διεκδικήσει το μπόνους των βουλευτικών εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος.
Το βράδυ των επόμενων εθνικών εκλογών, αν για πρώτη φορά στην μεταπολίτευση, η ΝΔ κερδίσει για τρίτη συνεχόμενη φορά, τότε το ερώτημα θα είναι ένα: «ποιος φταίει;». Ας διαλέξει ο καθένας τι θέλει τότε να του καταλογιστεί».