Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑΕλληνοτουρκικά - Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τουρκία ενθαρρύνει ενεργά και προωθεί μετανάστες στην...

Ελληνοτουρκικά – Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Τουρκία ενθαρρύνει ενεργά και προωθεί μετανάστες στην Ελλάδα

Είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα για να εμποδίσει τους διακινητές να επωφελούνται από τον ανθρώπινο πόνο, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός

Η Αθήνα συνεχίζει τα σταθερά βήματα διεθνοποίησης του τουρκικού αναθεωρητισμού, αναδεικνύοντας την αμφίσημη στάση της Άγκυρας αναφορικά με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανίαενόσω η Τουρκία εμμένει στην επαναλαμβανόμενη φτηνή και εμπρηστική ρητορική έναντι της Ελλάδας.

Με έμφαση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο και την κλιμακούμενη ρητορική της Άγκυρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έτεινε εκ νέου χείρα διαλόγου στην Τουρκία στέλντοντας παράλληλα σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα θα κρατήσει κλειστή την πόρτα στις απειλές, κατά την επίσημη επίσκεψή του στη Λιθουανία.

Ο πρωθυπουργός επέκρινε τη στάση της Τουρκίας σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις κοινές δηλώσεις με τη Λιθουανή ομόλογό του Ίνγκριντα Σινονίτε, υπογραμμίζοντας την τουρκική προκλητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και τον κίνδυνο αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής.

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε, η Τουρκία υπονομεύει τη σταθερότητα και την την ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή και πως το τελευταίο που χρειάζεται είναι μια ακόμα πηγή έντασης μεταξύ δυο συμμάχων του ΝΑΤΟ. «Η Ελλάδα έχει ανοικτό παράθυρο στο διάλογο και πάντα κλειστή την πόρτα στις προκλήσεις και στις απειλές της εδαφικής της ακεραιότητας», ανέφερε.

«Αποτελεί ένα παράδειγμα, η Τουρκία, του πώς μια αναθεωρητική δύναμη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας στον πόλεμο της Ουρανίας σημείωσε:

«Η Τουρκία πιστεύει ότι δεν χρειάζεται να διαλέξει στρατόπεδο στον πόλεμο της Ουκρανίας σαν να μην υπάρχει σωστό ή λάθος σε αυτή την περίπτωση και πρέπει να καλέσουμε χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της ευρωπαϊκής κοινότητας να ευθυγραμμιστούν με τις ευρωπαϊκές αποφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Λίγες ώρες μετά, η Άγκυρα -δια στόματος του εκπροσώπου του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) Ομέρ Τσελίκ– κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα για «διάπραξη εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας», μιλώντας για επαναπροωθήσεις μεταναστών από πλευράς ελληνικής ακτοφυλακής στο Αιγαίο.

Οι δηλώσεις Τσελίκ έρχονται σε συνέχεια της εκστρατείας συκοφάντησης με αιχμή το μεταναστευτικό που επιχειρεί η Τουρκία τον τελευταίο μήνα, με τον ίδιο τον Ρετζέπ να κατηγορεί -από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στα τέλη Σεπτεμβρίου- την Ελλάδα για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», ζητώντας μάλιστα την παρέμβαση της Ευρώπης και των Ηνωμένων Εθνών.

«Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξε η Ελλάδα στο Αιγαίο είναι ατελείωτα, παρά τις κάθε είδους προειδοποιήσεις. Συνεχίζουν να σπρώχνουν ανθρώπους προς το θάνατο, που χάνονται στα νερά της Μεσογείου. Όταν κοιτάζουμε τα τελευταία στοιχεία, το 2000, 2021 και 2022 η ελληνική ακτοφυλακή απώθησε 46.000 μετανάστες από το Αιγαίο σε 1.671 περιπτώσεις, δηλαδή έθεσε σε κίνδυνο τη ζωή 46.000 ανθρώπων» δήλωσε ο Τσελίκ, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.

«Φυσικά όλα αυτά συμβαίνουν μπροστά στην Ευρώπη που εν γνώσει της παίρνει μέρος σε αυτές τις ενέργειες και ταυτόχρονα αγνοεί αυτές τις ενέργειες, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ενέκρινε τον προϋπολογισμό της Frontex. Τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από κοινού από την ελληνική ακτοφυλακή εμπίπτουν στο πεδίο των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας» συνέχισε ο Τσελίκ, σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του AKP.

O εκπρόσωπος του ΑΚΡ δεν δίστασε ακόμα να παρομοιάσει την Ελλάδα με το Ισλαμικό Κράτος (DAESH), κάνοντας λόγο για «επιθέσεις σε οθωμανικά μνημεία με την ανοχή των ελληνικών αρχών».

«Αυτό που κάνουν στο συγκρότημα Murat Reis στη Ρόδο είναι ασέβεια. Και το πιο σημαντικό, δυστυχώς, χρησιμοποιούν κάποιες ύπουλες μεθόδους, όπως το να πετούν συστηματικά σκυλοτροφές στα νεκροταφεία μας, να συγκεντρώνουν τα σκυλιά εκεί και να καταστρέφουν έτσι τα μαρτύριά μας. Καλούμε την Ελλάδα να σεβαστεί τα μαρτύριά μας, τους ιστορικούς τόπους, τα κέντρα πνευματικότητας – που είναι η κοινή κληρονομιά της ανθρωπότητας. Δηλαδή, σε τι διαφέρουν αυτοί από αυτό που έκανε (κάνει) η DEASH στη Μέση Ανατολή; Και η DEASH έτσι καταστρέφει αυτά τα ιστορικά έργα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Υπ. Μετανάστευσης: Επιβεβαιώνεται η κυβέρνηση για τις επαναπροωθήσεις

Για πλήρη επιβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης σχετικά με τις επαναπροωθήσεις έκαναν λόγο νωρίτερα σήμερα, πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μετά την απάντηση της εκπροσώπου Τύπου της OLAF (Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης) πως η έκθεσή της δεν αφορά στην Ελλάδα.

«Καλωσορίζουμε για ακόμη μία φορά την πλήρη επιβεβαίωση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία σώζει χιλιάδες ζωές στο Αιγαίο», σχολιάζουν πηγές του υπουργείου.

Οι ίδιές πηγές προσθέτουν ότι «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μετά το χάος που παρέλαβε από τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την πλήρη δυσφήμιση της χώρας μας με τους 1.500 νεκρούς στις ελληνικές θάλασσες μόνο το 2015, έχει επιτύχει όχι μόνο να ελέγξει το φαινόμενο, αλλά και να δημιουργήσει τις υποδομές προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση».

Η OLAF ποτέ δεν διερεύνησε ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα

Νωρίτερα, σε διάψευση όσων ισχυρίζονται ότι η Έκθεση του Γραφείου της ΕΕ κατά της Διαφθοράς (OLAF) συνιστά απόδειξη επαναπροωθήσεων στην Ελλάδα προχώρησε η εκπρόσωπος Τύπου του OLAF, Τζιάνα Καπέλλο, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ – ΜΠΕ.

Στη γραπτή της απάντηση, η κ. Καπέλλο ευχαριστεί για την ευκαιρία που της δίδεται να ξεκαθαρίσει ορισμένες ερμηνείες που έχουν δοθεί στην Έκθεση της OLAF, υπογραμμίζοντας ότι το Γραφείο διερεύνησε μόνον καταγγελίες αναφορικά με τις εσωτερικές διαδικασίες και τους κανονισμούς του Frontex κατά την εκτέλεση των καθηκόντων στελεχών του. Όπως σημειώνει, ο OLAF ποτέ δεν διερεύνησε ισχυρισμούς περί επαναπροωθήσεων [στην Ελλάδα], καθώς κάτι τέτοιο δεν περιλαμβάνεται στην εντολή του. Ερεύνησε αποκλειστικά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόσθηκαν οι κανόνες διαχείρισης καταγγελιών εντός του Frontex.

Στην ερώτησή του, το ΑΠΕ ζητούσε από την OLAF να απαντήσει εάν όντως διερεύνησε περιστατικά επαναπροωθήσεων και διαπίστωσε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τις ελληνικές Αρχές, με αφορμή τους ισχυρισμούς του περιοδικού Spiegel, μέσω του οποίου διέρρευσε η Έκθεση, αλλά και ορισμένων μελών της Επιτροπής LIBE του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ότι η Έκθεση περιέχει «λεπτομερείς αποδείξεις παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα».

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, υπάρχει έντονη δυσαρέσκεια στους κόλπους της OLAF τόσο για τη διαρροή της Έκθεσης, όσο και για την προσπάθεια πολιτικοποίησής της, μέσω διαστρέβλωσης του περιεχομένου και των συμπερασμάτων της.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments