Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΤΟΥΡΙΣΜΟΣΕλεύθερος ο καταδυτικός τουρισμός σε όλη την Ελλάδα -Τι προβλέπει το νομοσχέδιο...

Ελεύθερος ο καταδυτικός τουρισμός σε όλη την Ελλάδα -Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Το νέο πλαίσιο για τον καταδυτικό τουρισμό αλλά και πολλές διατάξεις που αφορούν οργανωμένες παραλίες, ξενοδοχεία, καταλύματα, πισίνες, ναυαγοσώστες, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου τουρισμού κατατέθηκε την Παρασκευή στη Βουλή με τίτλο «Ειδικές μορφές τουρισμού και διατάξεις για την τουριστική ανάπτυξη»

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο εισάγονται διατάξεις αναπτυξιακού χαρακτήρα, θεσπίζεται Σήμα Glamping με στόχο τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος και εκσυγχρονίζεται το θεσμικό πλαίσιο για την ανταπόκριση στις ανάγκες της τουριστικής αγοράς.

Όπως αναφέρει η εισηγητική έκθεση ο καταδυτικός τουρισμός, ως βασικός πυλώνας της τουριστικής βιομηχανίας διεθνώς και κλάδος με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία μιας χώρας, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των νησιωτικών και παράκτιων περιοχών, στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. ο τουριστικό προϊόν. τουριστικών δραστηριοτήτων καθώς και στη λειτουργία του Υπουργείου Τουρισμού και του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (Ε.Ο.Τ.).

Ελεύθερος ο καταδυτικός τουρισμός σε όλη την Ελλάδα
Με βάση τα άρθρα του νομοσχεδίου ο καταδυτικός τουρισμός επιτρέπεται ελεύθερα σε ολόκληρη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων των θαλάσσιων περιοχών που βρίσκονται γειτονικά σε καταδυτικά πάρκα, ανεξαρτήτως βάθους κατάδυσης, με ορισμένες επιφυλάξεις που τίθενται ρητά στο παρόν νομοθέτημα. Επιπρόσθετα, προσδιορίζονται οι περιοχές της ελληνικής επικράτειας εντός των οποίων απαγορεύεται ο καταδυτικός τουρισμός, πχ σε θαλάσσιες περιοχές που αποτελούν πεδίο ασκήσεων των Ενόπλων Δυνάμεων και οι περιοχές όπου απαγορεύονται οι καταδύσεις αναψυχής με αυτόνομη καταδυτική συσκευή. Προβλέπεται ακόμη ότι υπό όρους και προϋποθέσεις ο καταδυτικός τουρισμός επιτρέπεται σε συγκεκριμένα οικολογικά ευαίσθητα θαλάσσια οικοσυστήματα. Με κοινή απόφαση των αρμοδίων οργάνων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιείται η οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών ενάλιων αρχαιολογικών χώρων.

Ακόμη, καταργείται η υποχρέωση συνοδείας επισκεπτών αυτοδυτών από δύτες αρχαιολόγους ή φύλακες αρχαιοτήτων (ο αριθμός των εν ενεργεία καταδυόμενων αρχαιολόγων είναι υπερβολικά μικρός για το σύνολο της Χώρας) στους επισκέψιμους ενάλιους αρχαιολογικούς χώρους και πλέον οι καταδύσεις επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνον με συνοδεία από αναγνωρισμένους εν ενεργεία και νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής.

Αξιοποιούνται για πρώτη φορά τα ναυάγια
Όσον αφορά τα ναυάγια αξιοποιούνται για πρώτη φορά με ταυτόχρονη προστασία τους τα ναυάγια. Στα ναυάγια ηλικίας άνω των 50 ετών που με την ΥΠΠΟ/ ΓΔΑΠΚ/ ΑΡΧ/Α1/Φ43/ 48604/3385/5.9.2003 (Β ́ 1701) απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού έχουν χαρακτηρισθεί ως πολιτιστικά αγαθά, δεν επιτρέπονταν έως σήμερα οι καταδύσεις αναψυχής. Με τη νέα ρύθμιση, απαγορεύονται οι ασυνόδευτες καταδύσεις αλλά επιτρέπονται οι καταδύσεις με συνοδεία από αναγνωρισμένους εν ενεργεία και νομίμως αδειοδοτημένους παρόχους καταδυτικών υπηρεσιών αναψυχής. Απαγορεύεται κατά την κατάδυση, η οποιαδήποτε επέμβαση ή αλλοίωση στα ναυάγια, καθώς και η συλλογή, αποκομιδή ή και απλή μετακίνηση οποιωνδήποτε αντικειμένων από τα ως άνω ναυάγια ή το βυθό γύρω από αυτά.

Δίνεται η δυνατότητα στους δήμους και σε ξενοδοχειακές επιχειρήσεις να δημιουργούν με δαπάνη τους τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα, όπως τεχνητά ναυάγια ή υποθαλάσσια έργα τέχνης, για την αύξηση της βιοποικιλότητας και καταδυτικής ελκυστικότητας θαλάσσιων περιοχών, χωρίς την καταβολή αντιτίμου στο Δημόσιο αλλά και χωρίς δικαίωμα είσπραξης εισιτηρίου για την επίσκεψη στα ελεύθερα τεχνητά υποβρύχια αξιοθέατα, που παραμένουν κοινόχρηστα και δωρεάν επισκέψιμα από όλους.

Τι προβλέπει το ν/σ για τα γήπεδα γκολφ
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει διατάξεις και για τα γήπεδα γκολφ καθώς είναι επιτρεπτή, μεταξύ άλλων σκοπών, η επέμβαση σε δάση, δασικές εκτάσεις και σε δημόσιες χορτολιβαδικές εκτάσεις για τη δημιουργία διόδων διαδρομών γκολφ. Με την προτεινόμενη ρύθμιση αναδιατυπώνεται η ήδη ισχύουσα διάταξη, ώστε να είναι απολύτως σαφές ότι είναι επιτρεπτή η επέμβαση για τη δημιουργία γηπέδων γκολφ (δηλαδή και των διαδρομών γκολφ αλλά και των αναγκαίων κτιριακών εγκαταστάσεων για την άσκηση του αθλήματος). Ο εφαρμοζόμενος συντελεστής δόμησης για γήπεδα γκολφ ορίζεται στο 0,05 υπολογιζόμενο επί του 10% της συνολικά δεσμευόμενης έκτασης για την οποία εγκρίνεται η επέμβαση.

Οι προβλέψεις για τα ΑμΕΑ

Όσον αφορά τα άτομα με ειδικές ανάγκες διευρύνεται το πλαίσιο δράσεων των Ο.Τ.Α., προκειμένου να δύνανται να εκτελούν, εκτός από τα απαιτούμενα έργα για την ασφάλεια του κοινού και την διευκόλυνση πρόσβασης ατόμων με ειδικές ανάγκες, και τις απαιτούμενες ενέργειες για τις εκδηλώσεις ενημέρωσης του κοινού σε θέματα κανόνων ασφαλείας στην θάλασσα, στα θαλάσσια σπορ και στον αιγιαλό με στόχο την πρόληψη των ατυχημάτων και την ενίσχυση της ασφάλειας.

Νέος θεσμός: Πρεσβευτής του ελληνικού τουρισμού
Ακόμη εισάγεται ο νέος θεσμός του πρεσβευτή του ελληνικού τουρισμού. Ο τίτλος αυτός θα αποτελέσει ένα μέσο στρατηγικής διείσδυσης σε παραδοσιακές και νέες αγορές, καθώς και σε νέα τμήματα των αγορών-στόχων του ελληνικού τουρισμού για την προώθηση του τουριστικού προϊόντος μας μέσα από τις εμπειρίες και τη γνώση προσώπων που δραστηριοποιούνται εκτός Ελλάδας. Ο τίτλος απονέμεται σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που μέσω της παρουσίας τους στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, του προσωπικού ή επαγγελματικού χώρου δραστηριοποίησής τους ή χάριν της προσωπικότητάς τους δύνανται να επηρεάζουν με θετικό τρόπο το κοινό και να μεταδίδουν σημαντικές πληροφορίες και θετικά μηνύματα για τη χώρα μας. Ο τίτλος είναι τιμητικός και δεν αφορά σε αμειβόμενη θέση.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments