Μπροστά από δύσκολες αποφάσεις είναι για ακόμη μία φορά ειδικοί και κυβέρνηση καθώς η χώρα οδηγείται προς νέα μέτρα αναχαίτισης του τρίτου κύματος.
Ήδη συνεδριάζει η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων προκειμένου να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να εισηγηθεί περιοριστικά μέτρα τα οποία θα έχουν κατά πάσα πιθανότητα ισχύ από αύριο, Τσικνοπέμπτη.
Η σημερινή συζήτηση της Επιτροπής αναμένεται δύσκολη και ενδεχομένως χρονοβόρα, καθώς στην εξίσωση βρίσκεται η κόπωση των πολιτών εξαιτίας της οποίας δεν τηρούνται τα ήδη υπάρχοντα μέτρα. Για αυτό και ενώ ένα lockdown τύπου Μαρτίου θεωρείται ότι θα “ρίξει” το ρυθμό μεταδοτικότητας και μολύνσεων ώστε μετά από δύο εβδομάδες να μπορέσουν να επανεκκινήσουν κάποιες δραστηριότητες, δεν είναι απόφαση που θα ληφθεί εύκολα λόγω των συνεπειών που επιφέρει. Επίσης, κομβικής σημασίας που θα απασχολήσει έντονα τους επιστήμονες είναι εάν το σύστημα διαχωρισμού της χώρας σε ζώνες (“πορτοκαλί”, “κόκκινο” και “βαθύ κόκκινο”) έχει νόημα από τη στιγμή που το ιικό φορτίο είναι “βαρύ” για όλη τη χώρα. Θεωρείται πιθανό οι ειδικοί να εισηγηθούν ένα σκληρό, πανεθνικό, lockdown όπως το Μάρτιο του 2020.
Ηδη χθες στη σύντομη τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν οι επιδημιολόγοι, μέλη της Επιτροπής διαπίστωσαν ότι δεν είναι μόνο η Αττική η περιοχή με πρόβλημα, αλλά “πυρκαγιές” ξεσπούν σε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα της χώρας. Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων για το διάστημα 22 έως 28 Φεβρουαρίου δείχνουν ακριβώς αυτή την τάση. Ενδεικτικά, στο Ρέθυμνο καταγράφεται αύξηση κατά 337% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, στο Ηράκλειο κατά 199%, στο Βόλο κατά 218% και στα Χανιά κατά 154%.
Η κυκλοφορία των μεταλλάξεων έχουν “συνεισφέρει” στο να .. φουντώσει το τρίτο επιδημικό κύμα και μάλιστα εν μέσω ισχύος περιοριστικών μέτρων. Κατά τους ειδικούς η “βρετανική” μετάλλαξη είναι παντού, αυξάνοντας το ρυθμό της διασποράς μιας και είναι μεταδοτική. Ορισμένες περιοχές όπως η Κρήτη όπου έχουν διαπιστωθεί πολλά κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών δεν είναι τυχαίο ότι είναι σε ανοδική πορεία.
Ο στόχος των νέων μέτρων που θα ληφθούν είναι να αντέξει το Σύστημα Υγείας που δοκιμάζεται έντονα τα τελευταία 24ωρα. Χθες, καταγράφηκε “ρεκόρ” νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία, που έφτασαν τις 426 σε ένα 24ωρο παρουσιάζοντας αύξηση κατά 39% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο 24ωρο. Ποσοστό 63% των νέων εισαγωγών αφορούν στα νοσοκομεία της Αττικής όπου ξεδιπλώνεται επιχειρησιακό σχέδιο με αλλαγή στο χαρακτήρα νοσοκομείων και τον ορισμό τους για αποκλειστικά covid και non – covid περιστατικά.
Ποια σενάρια εξετάζονται για νέους περιορισμούς
- Ενα 15νθήμερο lockdown τύπου Μαρτίου 2020 με κλειστό το βιομηχανικό τομέα. Θεωρείται, πάντως, δύσκολο να κλείσουν εργοστάσια και βιομηχανίες με βάση τα οικονομικά δεδομένα.
- Στα σενάρια εντάσσεται ο περιορισμός κίνησης με τον κωδικό 6 των sms. Εξετάζεται η χρήση του μόνο για…πεζούς. Δηλαδή, να μην είναι εφικτή η μετάβαση των πολιτών σε άλλη περιοχή ή σε άλλο δήμο, με τη χρήση αυτοκινήτου ή Μέσου Μαζικής Μεταφοράς για άθληση ή περπάτημα.
- Προβληματισμός επικρατεί για την κατάχρηση του κωδικού 4, που σχετίζεται με την παροχή βοήθειας. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να αυξηθούν οι έλεγχοι, προκειμένου να γίνεται ορθή χρήση του κωδικού.
- Δεν αποκλείεται να αρθεί το μέτρο απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα τα Σαββατοκύριακα, που έχει οδηγήσει σε συγχρωτισμό σε ανοιχτούς χώρους και σούπερ μάρκετ τις πρωινές και απογευματινές ώρες.