Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΕΛΛΑΔΑ«Έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη - Μεγάλη διασπορά...

«Έκρηξη» κρουσμάτων κορωνοϊού σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη – Μεγάλη διασπορά σε παιδιά και γονείς

Τα σχολεία «οδηγούν» την ενδοοικογενειακή μετάδοση στις περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανέφερε η Βάνα Παπαευαγγέλου – Σημαντική διασπορά και στις ηλικίες 35-45 ετών – Σταθερή η πίεση στο ΕΣΥ – Άνω του 90% η κάλυψη των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Το άνοιγμα των σχολείων επιδρά στην έξαρση της επιδημίας του κορωνοϊού σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη, ανατρέποντας την αρχική εκτίμηση ότι αυτό θα ήταν απόρροια της επιστροφής των πολιτών στις μόνιμες κατοικίες τους μετά τις καλοκαιρινές διακοπές.

Οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ήταν σαφείς κατά τη σημερινή συνέντευξη τύπου από το Υπουργείο Υγείας: «Αύξηση κρουσμάτων σε παιδιά σχολικής ηλικίας παρατηρείται αποκλειστικά και μόνο σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του ενήλικου πληθυσμού, όπου καταγράφεται αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου», τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, παρουσιάζοντας τα στοιχεία από την ανάλυση ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ).

Παπαευαγγέλου: «Τα σχολεία αποτελούν τον καθρέπτη της κοινότητας»

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν το ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη βόρεια Ελλάδα στο μέτωπο της πανδημίας, οι επιστήμονες παρέθεσαν δεδομένα από την ιχνηλάτηση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα οποία υποδεικνύουν σοβαρή επικράτηση της ενδοοικογενειακής μετάδοσης. Συγκεκριμένα, φαίνεται ότι σε περιοχές με αυξημένο αριθμό κρουσμάτων στα σχολεία, παρατηρείται, επίσης, σημαντική διασπορά και στις ηλικίες 35-45 ετών, δηλαδή στους γονείς των παιδιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως ανέφερε η κυρία Παπαευαγγέλου, είναι αυτό της Αττικής, όπου το 61,2% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, με αποτέλεσμα να μην καταγράφεται καμία αύξηση και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων τόσο σε παιδιά δημοτικού όσο και Γυμνασίου-Λυκείου να παραμένει σταθερά χαμηλός. Αντίθετα, σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη όπως η Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη όπου δεν ξεπερνά το 50%, η επίπτωση των νέων κρουσμάτων παρέμεινε σταθερά υψηλή στα παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου και αυξήθηκε σημαντικά τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα παιδιά κάτω των 12 ετών.

Η επιβάρυνση που παρατηρείται, λοιπόν, στη βόρεια Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, είναι, σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτέλεσμα της ενδοοικογενειακής μετάδοσης από τα παιδιά στους ανεμβολίαστους γονείς και από εκείνους στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον και ειδικότερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι πρωτεύοντα ρόλο στο φαινόμενο αυτό παίζουν κυρίως οι κοινωνικές συναναστροφές και η μη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην εστίαση, παρά η διασπορά σε σχολικό και εργασιακό περιβάλλον, όπου υπάρχει πιο δομημένος διαγνωστικός έλεγχος.

Άνω του 90% η κάλυψη των ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη

Πρόσφατη ανάλυση των επιδημιολογικών δεδομένων από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα έδειξε ότι υπάρχει γραμμική συσχέτιση ανάμεσα στην εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού και τις διακυμάνσεις του επιδημιολογικού φορτίου. Η διαπίστωση αυτή επηρεάζει κατ’επέκταση και την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς τα περισσότερα νέα κρούσματα στις περιοχές με μικρό αριθμό εμβολιασμών οδηγούν αναπόφευκτα σε περισσότερες νοσηλείες. Ενδεικτικό είναι, άλλωστε, το γεγονός ότι ενώ στο σύνολο της επικράτειας το ποσοστό κάλυψης των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ανέρχεται αυτή τη στιγμή στο 69% με ήπια μείωση της τάξης του 3% την τελευταία εβδομάδα, στη Θεσσαλονίκη εκτινάσσεται πάνω από το 90%.

Σε γενικές γραμμές, πάντως, παρατηρείται μια σταθερή αποκλιμάκωση στο ΕΣΥ (εκτός της βόρειας Ελλάδας), με τους νοσηλευόμενους ασθενείς με κορωνοϊό να είναι πλέον λιγότεροι από 2.000 και τους θανάτους να έχουν μειωθεί κατά 17% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Εξαίρεση στα στοιχεία αυτά αποτελεί η ηλικιακή ομάδα 55-64, στην οποία καταγράφεται αύξηση στις διασωληνώσεις και σταθερότητα στους θανάτους.

Σύμφωνα, μάλιστα, με νεότερα στοιχεία του ΕΟΔΥ, οι ανεμβολίαστοι άνω των 60 ετών έχουν 20 φορές υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής σε ΜΕΘ και 12 φόρες μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους, σε σχέση με συμπολίτες τους ίδιας ηλικίας που έχουν εμβολιαστεί. «Να πείσουμε έναν – έναν τους συμπολίτες μας άνω των 50 να εμβολιαστούν. Ο χειμώνας κοντεύει και πρέπει να καταλάβουν ότι αν δεν εμβολιαστούν θα νοσήσουν και ίσως θα κινδυνεύσουν», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Παπαευαγγέλου.

Μαγιορκίνης: «Ακραίο σενάριο το κλείσιμο των δραστηριοτήτων»

Μειωμένα κατά 10% είναι τα νέα κρούσματα αυτή την εβδομάδα σε σχέση με το προηγούμενο επταήμερο, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει 2.232 νέες λοιμώξεις επί 150.433 διαγνωστικών ελέγχων για το τελευταίο 24ωρο. Η επιδημία στη χώρα βρίσκεται σε μία φάση συρρίκνωσης για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, παρά την απόλυτη πλέον επικράτηση της μετάλλαξης «Δέλτα». Συγκεκριμένα, όπως ανέδειξε η γονιδιωματική επιτήρηση του SARS-CoV-2 για την περίοδο 27 Αυγούστου έως 18 Σεπτεμβρίου 2021, η εν λόγω παραλλαγή εντοπίστηκε στο σύνολο των 620 δειγμάτων ειδικού ενδιαφέροντος που ελέγχθηκαν.

Ωστόσο, οι προβλέψεις των ειδικών για αύξηση της επιδημικότητας με την πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια επαληθεύεται και ήδη παρατηρείται επιδείνωση της επιδημίας σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας, από τις οποίες σήμερα ξεχωρίζουν η Θεσσαλονίκη με 315 νέα κρούσματα, η Πιερία με 74, η Ξάνθη με 67, η Πέλλα με 62 και η Ημαθία με 60. Όσο για την υπόλοιπη Ελλάδα, 139 νέες λοιμώξεις καταγράφηκαν σήμερα στη Λάρισα, η οποία ξεπέρασε σε αριθμό νέων διαγνώσεων ακόμα και το κέντρο της Αθήνας (132 – 511 συνολικά στην Αττική).

Ακόμα και με βάση αυτά τα στοιχεία, όμως, το κλείσιμο των δραστηριοτήτων με τη μορφή καθολικού lockdown θεωρείται ακραίο σενάριο, σύμφωνα με τον επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη. «Μπορεί να υπάρξει κάποια στιγμή τοπικά αύξηση της πίεσης αλλά όχι σε επίπεδο παρόμοιο με το περσινό, γι’αυτό και το κλείσιμο θεωρείται εξαιρετικά απίθανο και δεν έχει συζητηθεί από την Επιτροπή. Τα μέτρα που λαμβάνουμε αυτή τη στιγμή είναι ικανοποιητικά», ανέφερε.

Τέλος, τα σημερινά στοιχεία από τα νοσοκομεία κάνουν λόγο για 158 νέες εισαγωγές ασθενών, 326 διασωληνωμένους εκ των οποίων οι 293 ανεμβολίαστοι και 33 νέους θανάτους.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments