Πλέον όλα τα φώτα στρέφονται στους ηττημένους της πρώτης κάλπης και κυρίως στην ‘Αννα Διαμαντοπούλου
Με αυξημένη συμμετοχή, χωρίς να συνιστά πάντως πολιτικό γεγονός ή ανατροπή του τωρινού πολιτικού τοπίου, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατήγαγε την πρώτη νίκη, σε μία αναμέτρηση για γερά νεύρα, που έκοψε ανάσες και τελικά κρίθηκε κυριολεκτικά στο νήμα.
Ο Χάρης Δούκας και ο Παύλος Γερουλάνος έδωσαν μια πραγματική μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή, η οποία έμελλε να ολοκληρωθεί στις λεπτομέρειες και με διαφορά μερικών δεκάδων ψήφων.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα ο Νίκος Ανδρουλάκης συγκέντρωσε 89.288 – 29,64%, ο Χάρης Δούκας 64.490 – 21,41% , ο Παύλος Γερουλάνος 63.632 – 21,12%, η Άννα Διαμαντοπουλου 58.809 – 19,52%, ο Μιχάλης Κατρίνης 18.163 – 6,03% και η Νάντια Γιαννακόπουλου 6.890 – 2,29%.
Ο βουλευτής Α΄ Αθηνών, Παύλος Γερουλάνος επιβεβαίωσε τη δυναμική που ανέπτυξε μετά την εμφάνισή του στο debate, κάνοντας εκπληκτικό φίνις τις τελευταίες ημέρες, κυριαρχώντας κατά κράτος στο Λεκανοπέδιο του δημάρχου Αθηναίων. Αντιθέτως, ο κ. Γερουλάνος υστέρησε στην επαρχία, εκεί δηλαδή όπου ο κ. Δούκας τα πήγε καλύτερα από το αναμενόμενο.
Η χθεσινή αναμέτρηση έφερε στις κάλπες 301.355 ψηφοφόρους, γεγονός που ικανοποιεί σε γενικές γραμμές τη Χαριλάου Τρικούπη, αν και υπήρχαν αυξημένες προσδοκίες και οι εκτιμήσεις που γίνονταν έκαναν λόγο για πολύ μεγαλύτερη προσέλευση, οι οποίες όμως δεν επιβεβαιώθηκαν. Το γεγονός πάντως ότι η πρώτη κάλπη συγκέντρωσε περίπου 30.000 περισσότερους από την αναμέτρηση του 2021 φαίνεται ότι ευνόησε τελικά τον νυν πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς ουδείς γνωρίζει ποιο θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα αν είχε προσέλθει κόσμος με μη πασοκικές καταβολές.
Όσον αφορά τον δήμαρχο Αθηναίων, θα πρέπει να είναι ικανοποιημένος από την εμφάνισή του, αλλά από την άλλη θα πρέπει να προβληματιστεί από τη βαριά ήττα που υπέστη στην Αττική. Διότι στο Λεκανοπέδιο τα αποτελέσματα έφεραν στην πρώτη θέση τον Παύλο Γερουλάνο, στη δεύτερη την Άννα Διαμαντοπούλου, τρίτο τον Νίκο Ανδρουλάκη και… τέταρτο τον Χάρη Δούκα, ο οποίος φαίνεται να πλήρωσε το… κακό όνομα που έχει έως τώρα ως δήμαρχος.
Η Άννα Διαμαντοπούλου το πάλεψε και παρά τη μακροχρόνια απουσία της από τα κομματικά δρώμενα, που της στοίχισε, έκανε ομολογουμένως εξαιρετική εμφάνιση. Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο που προέκυψε από την εκλογική διαδικασία είναι η εγγραφή νέων μελών στο ΠΑΣΟΚ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ακόμα και για 177.000. Ο αριθμός αυτός ωστόσο δεν μπορεί εύκολα να επιβεβαιωθεί, καθώς τα μητρώα της ΕΔΕΚΑΠ δεν ήταν ξεκαθαρισμένα, αφού όσοι είχαν εγγραφεί ως φίλοι στα μητρώα το 2021 για να ψηφίσουν καταστράφηκαν τα στοιχεία τους λόγω του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων.
Με αυτά τα δεδομένα, μόνο κατά προσέγγιση μπορούν να γίνουν εκτιμήσεις για τις εισροές από άλλους πολιτικούς χώρους. Πλέον όλα τα φώτα στρέφονται στους ηττημένους της πρώτης κάλπης και κυρίως στην πρώην Ευρωπαία επίτροπο, η οποία δικαιωματικά ανακηρύσσεται στον απόλυτο ρυθμιστή του τελικού αποτελέσματος. Αν δηλαδή επιλέξει να στηρίξει τον πρώτο Νίκο Ανδρουλάκη, τότε θα μιλάμε για μια θριαμβευτική επικράτηση του νυν προέδρου την ερχόμενη Κυριακή. Αν όχι, τότε ο κύριος Ανδρουλάκης θα πρέπει να ετοιμάζεται να εγκαταλείψει το προεδρικό του γραφείο στα κεντρικά της Χαριλάου Τρικούπη.
Ωστόσο αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Χάρης Δούκας ακολούσε μια τακτική και είχε ένα πολιτικό λογο με “γωνίες” και δεν ήταν λίγες οι φορές που επιτέθηκε στον Παύλο Γερουλάνο και κυρίως στην Άννα Διαμαντοπούλου.