Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών βρίσκεται από χθες το απόγευμα ο φάκελος που εστάλη από την Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής και περιέχει την ηχογραφημένη συνομιλία ανάμεσα στον πρώην υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και στον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή.
Ο φάκελος διαβιβάστηκε αμέσως, με βάση το άρθρο 38 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, βάσει του οποίου «οι ανακριτικοί υπάλληλοι οφείλουν να ανακοινώσουν χωρίς χρονοτριβή στον αρμόδιο εισαγγελέα οτιδήποτε πληροφορούνται με κάθε τρόπο για αξιόποινη πράξη που διώκεται αυτεπαγγέλτως. Η ανακοίνωση γίνεται γραπτώς και πρέπει να περιέχει όλα τα στοιχεία που υπάρχουν και αφορούν την αξιόποινη πράξη, τους δράστες και τις αποδείξεις». Κατά πληροφορίες, ο φάκελος περιέχει την απομαγνητοφώνηση της συνομιλίας, αλλά και την ίδια την ηχογραφημένη συζήτηση Παππά – Μιωνή σε ηλεκτρονική μορφή.
Η δικογραφία διαβιβάστηκε αρμοδίως στο γραφείο του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ευάγγελου Ιωαννίδη, ο οποίος θα μελετήσει τα στοιχεία που περιέχει και στη συνέχεια θα αποφασίσει (ίσως και σήμερα) εάν θα διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης. Σε καταφατική απάντηση, ο κ. Ιωαννίδης θα αποφασίσει -όπως ορίζει η προβλεπόμενη διαδικασία- και για ποια αδικήματα θα αφορά η διενέργεια της εισαγγελικής έρευνας.
Αντίφαση
Σύμφωνα με ανώτερες δικαστικές πηγές, πάντως, ως πιθανότερο αδίκημα το οποίο φέρεται να έχει τελεστεί από πλευράς του πρώην υπουργού είναι ενδεχομένως αυτό της ψευδορκίας, αφού διαπιστώνεται αντίφαση με βάση τα όσα είχε καταθέσει στην Προανακριτική Επιτροπή της Βουλής (σε ερώτηση του Θ. Πλεύρη «εάν έχει εκμυστηρευτεί ποτέ σε κανέναν ότι ο κ. Παπαγγελόπουλος, ενδεχομένως με ανθρώπους, είχαν δική τους ατζέντα και λειτουργούσαν ένα παραδικαστικό σύστημα για να βγάζουν λεφτά», ο Ν. Παππάς είχε απαντήσει «σε καμία των περιπτώσεων»). Κατά τις ίδιες πηγές, δεν φαίνεται από τα μέχρι στιγμής στοιχεία να έχει τελεστεί βαρύτερο αδίκημα από πλευράς του πρώην υπουργού. Ολα αυτά, βέβαια, εφόσον γίνει δεκτή η συγκεκριμένη συνομιλία ως αποδεικτικό μέσο, ζήτημα για το οποίο υπάρχει ήδη έντονη συζήτηση στους νομικούς κύκλους, με υποστηρικτές και των δύο απόψεων.
Μαξίμου: «Ο Τσίπρας υπεύθυνος για το παρακράτος αν δεν διαγράψει τον Παππά»
Προ των ευθυνών του μπροστά στο ζήτημα που έχει ανακύψει από τις αποκαλύψεις για «ύπαρξη παρακράτους» επί των ημερών της προηγούμενης διακυβέρνησης, θα συνεχίσει η κυβέρνηση να θέτει τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, από τον οποίο ζητά «είτε να διαγράψει τον Νίκο Παππά, είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους», καθώς θεωρεί πως το θέμα «δεν κλείνει» μετά την πρώτη δήλωση που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ένα 24ωρο αφότου ξέσπασε η πολιτική θύελλα, «πετώντας την μπάλα στην εξέδρα».
«Είναι πράγματα πρωτοφανή, που προκαλούν το εύλογο ερώτημα όλων των Ελλήνων, αν είναι δυνατόν όλα αυτά να γινόντουσαν μέσα στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτω από τη μύτη του κ. Τσίπρα και ο κ. Τσίπρας να μη γνώριζε», σχολιάζουν μεταξύ άλλων στην κυβέρνηση. Οπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον Αντ1, «για να φτιάξουν καθεστώς, έπρεπε να φτιάξουν και να διαιωνίσουν το παρακράτος και να σπιλώσουν τους πολιτικούς τους αντιπάλους. Αυτό αποπνέει ο διάλογος που ακούσαμε. Και αυτό είναι πραγματικά ένα τρομερό πλήγμα στη Δημοκρατία μας».
Την ίδια ώρα πολλοί υπουργοί και βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος χρησιμοποιούν σκληρή γλώσσα για την προηγούμενη περίοδο διακυβέρνησης.
«Λειτουργούσε ένα παρακράτος από αυτά που ούτε στις ταινίες δεν τα βλέπεις κανονικά. Και στις ταινίες να τα δεις, λες δεν μπορώ να το πιστέψω ότι θα γίνονται αυτά αλήθεια», σχολίασε στον ρ/σ Θέμα ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, ενώ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για «ένα παρακράτος στο οποίο συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη χρησιμοποιώντας διοικητικούς μηχανισμούς όπως η Aστυνομία, χρησιμοποιούσαν προσκείμενα μέσα ενημέρωσης προκειμένου να υπάρξει εξόντωση πολιτικών, εκδοτών, πολιτών που δεν ήταν αρεστοί στο καθεστώς».
«Τα όσα αποκαλύπτονται, μέσα από την ανακοίνωση του επιχειρηματία κ. Μιωνή και τη συνομιλία του με τον πρώην υπουργό Επικρατείας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κ. Παππά, είναι συγκλονιστικά αλλά και αποδεικτικά για το πώς αντιλαμβάνονταν τη διακυβέρνηση της χώρας οι άνθρωποι που αποκαλούσαν μαγαζί το Μέγαρο Μαξίμου», τόνισε ο γενικός γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Σταύρος Καλαφάτης. Υπογράμμισε εξάλλου πως «αν τα συνδυάσει κανείς τα όσα αποκαλύφθηκαν από την εφημερίδα “Παραπολιτικά” σχετικά με παρακολουθήσεις ανθρώπων από συγγενείς υπουργών, διώξεις δημοσιογράφων και παρακολουθήσεις υπουργών, αντιλαμβάνεστε ότι βρισκόμαστε σε μια ζοφερή κατάσταση που σοκάρει τον οποιονδήποτε πιστεύει σ’ ένα κράτος δικαίου».
Από την πλευρά του ο βουλευτής Μακάριος Λαζαρίδης σχολίασε ότι «η αντίληψη που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ και τα βασικά του στελέχη για την κυβέρνησή τους και το Μαξίμου ήταν ότι είναι “μαγαζί”». «Είμαι πεπεισμένος ότι σε λίγο το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς θα είναι άρθρο στον Ποινικό Κώδικα», πρόσθεσε.
Στο μεταξύ, θέμα ημερών είναι πλέον η δημοσιοποίηση από την κυβέρνηση της λίστας με τα ποσά που έλαβαν τα 1.232 μέσα που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ενημέρωσης για την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς ολοκληρώνεται ο ποιοτικός και ποσοτικός έλεγχος και μόλις προχωρήσει η πληρωμή από το υπουργείο Οικονομικών θα δοθούν τα ποσά στη δημοσιότητα, όπως έχει δεσμευθεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
«Είμαστε στη φάση της ολοκλήρωσης του ελέγχου, οπότε είναι θέμα λίγων ημερών η δημοσιοποίηση της λίστας», δήλωσε χθες ο κ. Πέτσας, ενώ ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης εκτίμησε ότι αυτό ίσως συμβεί και εντός της εβδομάδας.
Στην κυβέρνηση θεωρούν ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία έχει ασκήσει έντονη κριτική για το ζήτημα αυτό, προσπαθεί να χρησιμοποιήσει αυτό το θέμα για να υποστηρίξει ότι τον ΣΥΡΙΖΑ δεν τον προβάλλουν τα Μέσα Ενημέρωσης».
«Αυτή η προσέγγιση είναι η γνωστή συνταγή της κατασκευής εχθρών. Η αλήθεια όμως είναι μία, ότι η κοινωνία δεν ακούει τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί δεν έχει τίποτα να πει σ’ αυτή», σχολίασε ο κ. Πέτσας.
Παπαγγελόπουλος: «Δεν θα πάω μόνος», το ηχηρό μήνυμα σε ΣΥΡΙΖΑ
Τροχιοδεικτικές βολές προς ΣΥΡΙΖΑ και Αλέξη Τσίπρα «έριξε» χθες ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος προειδοποιώντας ότι σε αυτή την υπόθεση «δεν θα πάω μόνος…».
Μία μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της συνταρακτικής συνομιλίας του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή και του τότε υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης διαχώρισε εντελώς τη θέση του από τη στοχοποίηση της συζύγου του πρωθυπουργού Μαρέβας Γκραμπόφσκι.
Μετά το «ρωτήστε τον κ. Παππά» που σχολίασε στον απόηχο της αποκάλυψης των διαλόγων-σοκ και με φόντο το πρωτοσέλιδο της εφημερίδας του εκδότη Ιωάννη Φιλιππάκη «Βρομιές Μιωνή και συριζαίων. Τι δουλειές είχε υπουργός να συζητά για δουλειές με τον εμπλεκόμενο», ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος φέρεται να βάθυνε ακόμη περισσότερο το ρήγμα με τον Νίκο Παππά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης φέρεται να κατέθεσε στην Προανακριτική: «Ακόμη και εάν αυτά που λέγονται για τη Μαρέβα Γκραμπόφσκι είναι σωστά, ακούσατε πουθενά ότι εγώ ζήτησα κάτι για τη Μαρέβα; Πουθενά δεν υπάρχει κάτι στο ηχητικό. Πουθενά», δείχνοντας έτσι τον ισχυρό τότε άνδρα του Μαξίμου Νίκο Παππά.
«Γιατί μόνο εμένα;»
Ομως ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έστειλε ακόμη ένα σαφές μήνυμα στην Κουμουνδούρου διερωτώμενος γιατί να είναι μόνο εκείνος κατηγορούμενος σε αυτή την υπόθεση και όχι και ο Αλέξης Τσίπρας! Σύμφωνα με πηγές από την Προανακριτική Επιτροπή, ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να αναρωτήθηκε: «Εγώ και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής κρίναμε για την υπόθεση Novartis και τα πολιτικά πρόσωπα! Εμείς είπαμε γενικά για το σκάνδαλο. Την ίδια δήλωση κάναμε με τον Σταύρο Κοντονή». Προχώρησε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα διευρύνοντας το κάδρο και λέγοντας ότι «απομονώσανε εμένα γιατί ήμουν ο στόχος».
«Από πού φαίνεται πως εγώ και ο Κοντονής κρίναμε; Εμείς είπαμε γενικά για το σκάνδαλο. Την ίδια δήλωση κάναμε με τον Κοντονή. Μέχρι να βγει η κατηγορία της Ράικου για Ρασπούτιν η μόνη κατηγορία ήταν πως έκανα αυτή τη δήλωση (σ.σ. περί μεγαλύτερου σκανδάλου από συστάσεως ελληνικού κράτους). Ομως και ο Κοντονής την ίδια δήλωση είχε κάνει. Γιατί εξαιρείται ο Κοντονής;», υποστήριξε για να προσθέσει: «Απομονώσανε εμένα γιατί ήμουν ο στόχος. Γιατί επίσης μόνο εγώ κι όχι ο Τσίπρας; Δεν τολμάνε να τα βάλουν με τον Τσίπρα. Εμένα με θεωρήσατε αδύναμο στόχο. Θεωρήσατε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα με εγκαταλείψει. Διαπίστωσα πως στην Αριστερά οι άνθρωποι είναι έντιμοι. Δεν πουλάνε. Εάν το είχα στήσει με Τσίπρα το όλο θέμα, ο Τζανακόπουλος τι πήγε να ρωτήσει τη Δημητρίου;».
Απασφάλισε
Αίσθηση πάντως προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο προσπάθησε ο κ. Παπαγγελόπουλος να απασφαλίσει τη βόμβα της συνομιλίας Μιωνή- Παππά, βλέποντας πίσω από αυτή σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ζητώντας από τον εισηγητή της Ν.Δ. Θάνο Πλεύρη να παραιτηθεί.
Ο κ. Παπαγγελόπουλος στήριξε το αίτημά του στον ισχυρισμό ότι όταν ο κ. Πλεύρης εξέτασε στην Προνακριτική Επιτροπή τον Μάιο τον Νίκο Παππά, τον είχε ρωτήσει «εάν έχετε πει σε κανέναν ότι για να σταματήσουν οι διώξεις του Παπασταύρου θα έπρεπε να δώσει κάτι εναντίον της κυρίας Γκραμπόφσκι». Πίσω από αυτή την ερώτηση ο κ. Παπαγγελόπουλος έκρινε ότι ο Θάνος Πλεύρης ήξερε για τη συνομιλία Μιωνή-Παππά, άρα υπάρχει και είναι μέρος ο βουλευτής μιας εγκληματικής οργάνωσης που δρα εναντίον του. Επίσης, ο κ. Παπαγγελόπουλος εξέφρασε την ανησυχία περί ύπαρξης και δεύτερου ηχητικού ντοκουμέντου, ενώ παραδέχθηκε πως σε εκείνη τη συνάντηση όντως ζήτησε από τον επιχειρηματία να καταθέσει χρηματικό ποσό στον εκδότη Γιάννη Φιλιππάκη ως δικαστικά έξοδα.
Αποστάσεις
«Μετά τις συνταρακτικές αποκαλύψεις με τους διαλόγους όπου ο κ. Παππάς περιγράφει το παραδικαστικό μαγαζί που έστησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με αγωνία ο κ. Παπαγγελόπουλος φώναξε στην επιτροπή “γιατί μόνο εμένα”», σχολίασαν κύκλοι της Ν.Δ. και συνέχισαν: «Πήρε αποστάσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη διακίνηση των fake news, της δήθεν μίζας, λέγοντας επί λέξει δεν έχει κανένα στοιχείο εναντίον του κ. Σαμάρα. Ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στον παραδικαστικό πανικό του, αντί να λασπολογεί και να αναρωτιέται για τις στοχευμένες ερωτήσεις του εισηγητή μας, να προβληματιστεί για τις ψευδείς απαντήσεις του κ. Παππά».
Καμία απάντηση
Η αμηχανία του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίστηκε χθες χωρίς καμία ουσιαστική απάντηση στα τεράστια ερωτηματικά που έχουν δημιουργηθεί. Επιχειρώντας να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα κατέθεσε χθες στην Προανακριτική Επιτροπή θέμα αξιοπιστίας της βασικής μάρτυρος κ. Ράικου, η οποία στην ένορκη κατάθεσή της ενώπιον της Επιτροπής κατέθεσε ότι ποτέ κατά τη διάρκεια της θητείας της δεν ανέφεραν οι δικαστικές, εισαγγελικές και ερευνητικές αρχές των ΗΠΑ κάτι για δωροδοκία «κυβερνητικών αξιωματούχων» στην Ελλάδα από τη Novartis.
«Ομως», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, «στο από 29/12/ 2016 υπ’ αριθμό φάκελο ΝΚ-20573205.15 έγγραφο του υπουργείου Δικαιοσύνης , το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών ρητά και αναμφισβήτητα αναφέρει προς την κ. Ράικου, προς την οποία απευθύνεται ότι:
“Οι προστατευόμενοι μάρτυρες βρίσκονταν σε εξαιρετική θέση εκ της οποίας είχαν πρόσβαση και γνώση του αποδεικτικού υλικού αναφορικά με δωροδοκίες που έλαβαν χώρα από πλευράς Novartis σε αξιωματούχους στην Ελλάδα και αναφέρονται κατηγορίες αποδεικτικών εγγράφων τα οποία σχετίζονται με δωροδοκίες κυβερνητικών αξιωματούχων με αντάλλαγμα τη συνταγογράφηση προϊόντων της Novartis, καταστάσεις περιέχουσες ονοματεπώνυμα, ποσά και ημερομηνίες καταβολών σε συγκεκριμένους κυβερνητικούς αξιωματούχους και καταστάσεις εμφαίνουσες αυξημένες καταβολές σε εταιρίες ΜΜΕ που χρησιμοποιούνταν για ξέπλυμα χρήματος επί σκοπώ δωροδοκία κυβερνητικών αξιωματούχων…”.
Η αναληθής κατάθεση της κ. Ράικου στην Προανακριτική είναι πρόδηλη και γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε αποστολή και των πρακτικών και του εγγράφου των ΗΠΑ στην Εισαγγελία του Αρείου Pάγου για τη διερεύνηση πιθανών ευθυνών της κ. Ράικου», σημειώνει η Κουμουνδούρου.
Με ευλογίες Τσίπρα τα τροπάρια Παππά
Στη δίνη των αποκαλύψεων για παρακρατικές μεθόδους και μηχανισμούς που στήθηκαν και δρούσαν επί συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. βρίσκεται η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση, με τον Αλέξη Τσίπρα να καλύπτει πλήρως τον από το 2012 στενό του συνεργάτη Νίκο Παππά.
Οι καταγγελίες που κατέθεσε ο επιχειρηματίας Σάμπυ Μιωνής στη Βουλή και ειδικότερα η ηχογραφημένη συνομιλία του τον Μάιο του 2016 στην Κύπρο με τον τότε υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά -ενώ είχε δικαστικές εκκρεμότητες- αποτελούν την έναρξη μιας σειράς αποκαλύψεων που φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ και τον κ. Τσίπρα σε δεινή θέση.
Η κοινή γνώμη άκουσε τον στενό συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα και Νο 2 της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. να λέει ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, που είναι κατηγορούμενος στην Προανακριτική, είχε δική του προσωπική ατζέντα, ενώ φέρεται να δηλώνει ότι «κάποιοι βγάζουν λεφτά, πολλά λεφτά».
Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ με δήλωσή του υποστήριξε ότι η φράση που ακούγεται αφορά στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά τα όσα λέει αποτελούν απάντηση στην ερώτηση Μιωνή «τον Παπαγγελόπουλο πώς το βλέπεις;».
Ο κ. Παππάς εμφανίζεται, ακόμα, να ζητάει από τον κ. Μιωνή στη συνάντηση που είχαν μαζί στην Κύπρο το 2016, να πείσει τον Σταύρο Παπασταύρου «να πει κάτι για τη Μαρέβα», στοιχείο που, σε συνδυασμό με την άλλη υπόθεση που… έσκασε από την εφημερίδα «Παραπολιτικά», με το υπόμνημα της ΕΥΠ που αποκάλυπτε ότι ο κ. Τσίπρας ενημερώθηκε για εντολές που έδινε η σύζυγος του Πάνου Καμμένου σε ανώτατο αξιωματικό για να παρακολουθεί δημοσιογράφους που βρίσκονταν σε κόντρα με τον κ. Καμμένο, έχει οδηγήσει την ελληνική κοινή γνώμη να συντάσσεται με την άποψη ότι παρακολουθεί την αποκάλυψη παρακράτους. Και μετά από όλα αυτά, ο κ. Παππάς σε χθεσινές δηλώσεις του στον «Real FM» υποστηρίζει ότι δεν φοβάται τίποτα, ότι δεν μετανιώνει για τίποτα, ότι δεν είπε τίποτα από τα όσα ακούγονται στο ηχητικό και επιτίθεται εναντίον του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ο κατηγορούμενος στην Προανακριτική Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, έχοντας ακούσει στο ηχητικό πως ο κ. Παππάς αναφέρεται στο πρόσωπό του λέγοντας ότι «έχει τη δική του ατζέντα», ότι «κάνει outsourching», αλλά και «κάποιοι βγάζουν λεφτά, πολλά λεφτά», φέρεται να πήρε αποστάσεις τόσο από τον Νίκο Παππά όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ.
«Εγώ δεν είπα κάτι για τη Μαρέβα», φέρεται να είπε ο πρώην αναπληρωτής υπ. Δικαιοσύνης στην Επιτροπή, αισθανόμενος την ανάγκη -την ώρα που κατηγορείται ο Νίκος Παππάς- ο ίδιος να διευκρινίσει πως δεν είπε ποτέ κάτι για τη σύζυγο του πρωθυπουργού, αλλά και ουδέποτε ζήτησε από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή να δώσει στοιχεία εναντίον της. Ο κ. Παπαγγελόπουλος επανέλαβε ότι οι συναντήσεις στο Μαξίμου με συμμετέχοντες τον ίδιο και τους Νίκο Παππά, Σάμπυ Μιωνή και Γιάννη Φιλιππάκη έγιναν κατόπιν πρόσκλησης του κ. Παππά, φέρεται να διευκρίνισε πως έκανε λόγο για «δικαστικά έξοδα», ενώ φέρεται, ακόμα, να είπε ότι ο ίδιος ποτέ δεν έχει αναφερθεί σε δήθεν μίζα, ύψους 2,6 εκατ. ευρώ, προς τον Στ. Παπασταύρου, κάτι που έλεγε χθες non paper του ΣΥΡΙΖΑ, για την υπόθεση που έχει θέσει στο αρχείο η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Οταν, δε, ρωτήθηκε από δημοσιογράφους για την ηχογραφημένη συνομιλία του Σ. Μιωνή με τον Νίκο Παππά, ο κ. Παπαγγελόπουλος φέρεται να απάντησε «εγώ δεν έχω καμία ανάμιξη, ρωτήστε τον κ. Παππά».
Στον ΣΥΡΙΖΑ αναπτύσσουν ένα σκεπτικό σύμφωνα με το οποίο ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζει το κλίμα για πρόωρες εκλογές και αποδίδουν εκεί τις ραγδαίες αποκαλύψεις των τελευταίων 72 ωρών.
Από το Μεσολόγγι, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε για άλλη μία φορά να πετάξει την μπάλα έξω από το γήπεδο, καλύπτοντας πλήρως τον Νίκο Παππά και εξαπολύοντας δριμεία επίθεση εναντίον του κ. Μητσοτάκη. Με την καταστροφολογία, την κινδυνολογία και τις προβλέψεις ότι έρχεται ένας «εφιάλτης» στην οικονομία, τον οποίο προσπαθεί να χρεώσει στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι μη δίνοντας απαντήσεις για όσα αποκαλύπτονται θα καταφέρει να ξεπεράσει και αυτή την κρίση.
Ενώ ήδη δέχεται εισηγήσεις από συνομιλητές του να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για όσα συνέβησαν επί διακυβέρνησής του, απομακρύνοντας από δίπλα τους υπαίτιους, ενώ βλέπει ότι, πέραν κάποιων μετρημένων στελεχών που το απαιτεί ο ρόλος τους, η πλειονότητα των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ τηρούν σιγήν ιχθύος αναμένοντας τις εξελίξεις, εκείνος προσπαθεί να υπερασπιστεί τον κ. Παππά και να πείσει την ελληνική κοινή γνώμη ότι ο κ. Μητσοτάκης «ανασύρει από το συρτάρι πρακτικές πρακτόρικες, μαφιόζικες, μια σκανδαλολογία ανύπαρκτων σκανδάλων, για να κρύψει το ένα και μοναδικό σκάνδαλο», ότι δήθεν έχει οδηγήσει την ελληνική οικονομία σε «εφιαλτική προοπτική».
«Ο κ. Τσίπρας, αντί να απαντήσει επί της ουσίας και να αποβάλει τον κ. Παππά, πέταξε την μπάλα στην εξέδρα. Ας μην έχει όμως αυταπάτες. Εχει μόνο δύο επιλογές: είτε θα διαγράψει τον κ. Παππά είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους. Το θέμα δεν κλείνει. Θα θέτουμε συνεχώς τον κ. Τσίπρα προ των ευθυνών του», απάντησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με την Κουμουνδούρου με non paper να ζητάει από τη Νέα Δημοκρατία να διευρύνει το κατηγορητήριο της Προανακριτικής, βάζοντας μέσα και τον κ. Παππά. Ακολούθησε ένα γαϊτανάκι ανταπαντήσεων που δεν προσθέτουν τίποτα στην ουσία του θέματος, παρά μόνον δείχνουν την αδυναμία της αξιωματικής αντιπολίτευσης να δώσει απαντήσεις για όλα αυτά που πολύ συγκεκριμένα αποκαλύπτονται, μπλέκοντας την οικονομία, την Προανακριτική κ.λπ.
«Τρία σημεία αποδεικνύουν τον παρακρατικό μηχανισμό»
Η Ν.Δ., από την πλευρά της, επικεντρώνει σε τρία σημεία του ηχητικού, τα οποία -όπως υποστηρίζει- αποδεικνύουν την ύπαρξη παρακρατικού μηχανισμού με στόχο το παράνομο χρήμα και τη σπίλωση των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ και δεν απαντώνται από τον ΣΥΡΙΖΑ: το γεγονός ότι ο κ. Παππάς φέρεται να παραδέχεται πως γνώριζε την ύπαρξη παραδικαστικού κυκλώματος με τη συμμετοχή του κ. Παπαγγελόπουλου, ότι επιβεβαιώνεται η δήλωση του κ. Παπαγγελόπουλου πως συναντήθηκε το 2016 στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Παππά και τον κ. Μιωνή, και ότι επιχειρήθηκε η σπίλωση της συζύγου του κ. Μητσοτάκη, Μαρέβας Γκραμπόφσκι.
Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί ηχογράφησης που δεν έχει τη συγκατάθεση ούτε του κ. Παππά ούτε του κ. Μιωνή, άρα είναι παράνομη και δεν έχει καμία νομική ισχύ, πηγές της Ν.Δ. απαντούν ότι με νόμο που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, άλλαξε το καθεστώς και το ηχητικό της συνομιλίας Παππά – Μιωνή είναι νόμιμο και αξιοποιήσιμο τόσο από τη Δικαιοσύνη όσο και από τη Βουλή.
Πηγές της Κουμουνδούρου, απαντώντας αργά χθες βράδυ στη Ν.Δ., υποστήριζαν ότι «ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να βρίσκεται σε μεγάλη απόγνωση για να δίνει οδηγίες στους επιτελείς της Ν.Δ. να βγάζουν διαρροές για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα σε σχέση με τις νέες καταγγελίες μίζας 2,6 εκατ. στον κ. Σαμαρά, μέσω του κ. Παπασταύρου», κάλυπταν πλήρως τον κ. Παπαγγελόπουλο, για τον οποίο έλεγαν ότι «δεν βρέθηκε ούτε ένα αποδεικτικό στοιχείο για να υποστηρίξει κατηγορητήριο εις βάρος του», και σημείωναν ότι «η πολιτική ζωή του τόπου δεν μπορεί να οδηγείται στο βούρκο των μαφιόζικων ενεργειών, ούτε στις μεθόδους της κασέτας που χρησιμοποιεί ο υπόκοσμος».
«Επεισε μόνο για την ενοχή του»
«Ο κ. Παππάς, με τη θλιβερή τηλεοπτική εμφάνισή του, μόνο για ένα πράγμα έπεισε: για την ενοχή του», σχολίασε η Ν.Δ., η οποία καταλόγισε στον πρώην υπουργό Επικρατείας ότι «προκειμένου να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα προσπάθησε να πουλήσει φύκια για μεταξωτές κορδέλες» και ότι «η μόνη αλήθεια που είπε ήταν ότι η φωνή είναι η δική του».
«Τι σχέση έχει το υποτιθέμενο αίτημα του Ισραήλ με τον Παπαγγελόπουλο, την Τουλουπάκη, τα λεφτά, τα “μαγαζιά” και τη στοχοποίηση της κας Μαρέβα Γκραμπόφκσι-Μητσοτάκη;», διερωτήθηκε, μεταξύ άλλων, το κυβερνών κόμμα και πρόσθεσε: «Ο κ. Παππάς είχε το θράσος να ισχυριστεί πως όταν έλεγε στον κ. Μιωνή πως «κάποιοι βγάζουν πολλά λεφτά» εννοούσε τον ίδιο τον κ. Μιωνή, τον οποίο είχε μπροστά του. Αλλά του μιλούσε σε τρίτο πρόσωπο…».
«Οσο για το “μαγαζί”; Κατάπιε τη γλώσσα του ψελλίζοντας κάτι ακαταλαβίστικα. Ο κ. Τσίπρας έχει μόνο δύο επιλογές: είτε θα διαγράψει τον στενό συνεργάτη του κ. Παππά είτε θα αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους», κατέληξε η Ν.Δ.