Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔιπλωματικός μαραθώνιος για την κυβέρνηση με στόχο την απομόνωση της Τουρκίας

Διπλωματικός μαραθώνιος για την κυβέρνηση με στόχο την απομόνωση της Τουρκίας

Στη μέγιστη απόδοσή τους θα δουλεύουν τον Ιανουάριο οι πολιτικές και διπλωματικές «μηχανές» της κυβέρνησης Μητσοτάκη, προκειμένου να αναδειχθούν ακόμα περισσότερο οι ελληνικές θέσεις, έναντι της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο.

Επιπλέον στόχος της Αθήνας είναι να αναδειχθεί ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, να αναβαθμίσει του ρόλου της ως ενεργειακού κόμβου, αλλά και να περιχαρακώσει την Τουρκία του Ερντογάν.

Η αρχή θα γίνει στις 2 Ιανουαρίου με την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό Eastmed, στην Αθήνα. Πρόκειται για την πρώτη, έμπρακτη απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης απέναντι στα άκυρα μνημόνια που υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη.

Θα ακολουθήσει η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ στο Λευκό Οίκο, κατά την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναδείξει διεθνώς την προκλητική ρητορική της Άγκυρας, καθιστώντας παράλληλα, για άλλη μια φορά σαφές, ότι η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι άκυρη, δεν παράγει νόμιμα αποτελέσματα και δεν διασφαλίζει τη σταθερότητα στην περιοχή.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τραμπ θα πραγματοποιηθεί στις 7 Ιανουάριου στην Ουάσιγκτον.

Ο τρίτος σταθμός του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι το Παρίσι, όπου θα συναντηθεί με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ οι «27» κατέστησαν σαφές στην Άγκυρα ότι  οι κινήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως και το «μνημόνιο» συνεργασίας με την Λιβύη δεν έχει καμία ισχύ.

Ο διπλωματικός μαραθώνιος του Νίκου Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ετοιμάζει τον δικό του μαραθώνιο τον πρώτο μήνα του 2020 για να προωθήσει τις ελληνικές θέσεις στην περιοχή.

Τη Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019, θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και Ιταλίας, με στόχο τη συνέχιση των συζητήσεων για την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) των δύο χωρών.

Στις 4 ή 5 Ιανουαρίου 2020 θα πραγματοποιηθεί στο Κάϊρο η τριμερής Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου με τη συμμετοχή και της Γαλλίας (σχήμα 3+1), με την ασφάλεια, τα ενεργειακά και τις περιφερειακές εξελίξεις να βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων των χωρών που συμμετέχουν στο σχήμα.

Με τον τρόπο αυτόν, η Γαλλία εμπλέκεται ενεργότερα σε θέματα ασφάλειας και ενέργειας της Ανατολικής Μεσογείου. Άλλωστε ο Εμανουέλ Μακρόν έχει κατά επανάληψη εκφράσει την αντίθεσή του στα σχέδια της Τουρκίας στην περιοχή.

Στις 7 Ιανουαρίου ο υπουργός Εξωτερικών θα συνοδεύσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον για τη συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Στις 8 Ιανουαρίου τα τεχνικά κλιμάκια Ελλάδας και Αιγύπτου θα συναντηθούν προκειμένου να επιταχυνθούν οι συνομιλίες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών.

Στα μέσα Ιανουαρίου, ο Νίκος Δένδιας θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Μαρόκο, μια χώρα με σημαντικό ρόλο για τις εξελίξεις στη Λιβύη.

Στην Τρίπολη θα μεταβεί στις αρχές Ιανουαρίου και ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments