Διαφορά 14 ποσοστιαίων μονάδων εξακολουθεί να διατηρεί η ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου, που κατέγραψε η εταιρία Pulse για λογαριασμό του ΣΚΑΙ, ακριβώς δύο χρόνια μετά την εκλογική νίκη της στις 7 Ιουλίου του 2019.
Η ΝΔ έχει ποσοστό στην αναγωγή ψήφου 38% (36% στην πρόθεση ψήφου) έναντι 24% του ΣΥΡΙΖΑ (23,5 στην πρόθεση ψήφου), 6,5% (6,5% του Κινήματος Αλλαγής, 6% του ΚΚΕ, 4,5% της Ελληνικής Λύσης και 3,5%, που καταγράφει το ΜέΡΑ25.
Ανάλογη είναι και η υπεροχή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία με ποσοστό 42%, έναντι 24% του Αλέξη Τσίπρα.
Τα ευρήματα έχουν ενδιαφέρον καθώς την ίδια ώρα εκφράζεται απαισιοδοξία και μάλλον ανησυχία στην κοινή γνώμη σε αυτή τη φάση για το πώς θα πάει η κατάσταση στα κεντρικά μέτωπα που έχει η χώρα. Είναι όμως σαφές από την έρευνα ότι υπάρχει περισσότερη εμπιστοσύνη στη ΝΔ να διαχειριστεί τα μείζονα θέματα, έχοντας μεγάλη απόσταση από τον ΣΥΡΙΖΑ, για τις ικανότητες του οποίου δεν εκφράζεται προσδοκία.
Μόνο για τον εκσυγχρονισμό του κράτους οι πολίτες περιμένουν ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα το επόμενο διάστημα. Ποσοστό 43% λέει ότι αναμένει πορεία καλύτερη και μόλις το 18% χειρότερη.
Αντιθέτως, στην οικονομία το 43% λέει χειρότερη και το 27% καλύτερη. Στην εγκληματικότητα μόνο το 17% περιμένει θετικά πράγματα και το 42% χειρότερα.
Στο Προσφυγικό/μεταναστευτικό οι συσχετισμοί είναι 17% θετική άποψη έναντι 35% που είναι αρνητικό.
Στα διεθνή και τα ελληνοτουρκικά τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 19-29.
Στη διαχείριση της πανδημίας σημειώνεται «ισοπαλία»: 30% λέει ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα, ενώ χειρότερα λέει το 31%.
Παρά ταύτα για την πανδημία εμπιστεύεται τη ΝΔ σε ποσοστό 45% έναντι 21% του ΣΥΡΙΖΑ. Στην οικονομία το σκορ είναι 43-23, στην εγκληματικότητα 38-21, στο προσφυγικό 37-20, στα διεθνή και τα ελληνοτουρκικά 43-19 και φυσικά στην ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του κράτους 49-17, όλα τα ποσοστά υπέρ του κυβερνώντος κόμματος.
Ανησυχία για τις μεταλλάξεις
Η έρευνα καταγράφει ανησυχία για τη μετάλλαξη του κορωνοϊού. Ένα ποσοστό 60% ανησυχεί πολύ ή λίγο, ενώ μέτρια ανησυχεί το 16% και Λίγο ή Καθόλου το 19% .
Το «λογικό» παράδοξο είναι ότι περισσότερο ανησυχούν όσοι έκαναν μια ή και δύο δόσεις του εμβολίου, σε ποσοστό 75%, ενώ όσοι δεν έχουν καν προγραμματισμένο ραντεβού ανησυχούν σε ποσοστό 28%. Από εκείνους που έχουν προγραμματίσει ραντεβού για εμβόλιο ανησυχεί το 50%. Όσοι δηλαδή είναι ξεκάθαροι υπέρ του εμβολίου έχουν μεγαλύτερη ανησυχία για την μετάλλαξη του κορωνοϊού και γι’ αυτό προφανώς είναι ήδη εμβολιασμένοι. Αντιθέτως όσοι αυξάνει η άρνηση στο εμβόλιο, τόσο μειώνεται η ανησυχία, προφανώς έτσι εξηγείται και η στάση τους.
Από εκείνους που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο ένα 14% δηλώνει ότι θα εμβολιαστεί σίγουρα και ένα 26% λέει ότι μάλλον θα κάνει την κίνηση. Αντιθέτως υπάρχει ένα ποσοστό 21% που λέει ότι μάλλον δεν θα κάνει το εμβόλιο, ενώ ένα 36% ξεκαθαρίζει ότι σίγουρα δεν θα το κάνει. Στο γενικό πληθυσμό και πάντα στο πεδίο των ενηλίκων, η εκτίμηση της Pulse είναι ότι το 25% που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, ούτε έχει προγραμματίσει ραντεβού, τουλάχιστον το μισό δεν θα εμβολιαστεί.
Υπέρ του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων, που έρχονται σε επαφή με πολύ κόσμο, τάσσεται το 65% (49% σίγουρα και 16% μάλλον ναι), ενώ ένα ποσοστό 28% είναι εναντίον (19% σίγουρα όχι και 9% μάλλον όχι). Τα ποσοστά αυτά διανέμονται αναλόγως και με βάση το εάν έχει κανείς εμβολιαστεί – μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ της υποχρεωτικότητας καταγράφεται στις γραμμές όσων έχουν κάνει εμβόλιο.
Δείτε ολόκληρη τη δημοσκόπηση