Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
ΑρχικήΠΟΛΙΤΙΚΗΔημοσκόπηση Marc : Δεν θέλουν τον Κασσελάκη ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ - Δεύτερο...

Δημοσκόπηση Marc : Δεν θέλουν τον Κασσελάκη ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ – Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 12,4% στην πρόθεση ψήφου (ανανεωμένο)

Ακλόνητη η ΝΔ με 39% στην εκτίμηση ψήφου στο γκάλοπ της Marc για το Πρώτο Θέμα – Στο 40,3% ο Μητσοτάκης στην εμπιστοσύνη  των πολιτών  – Δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ με 12,4% στην πρόθεση ψήφου

Νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό προοιωνίζεται η εξελισσόμενη μαζική φυγή παραδοσιακών στελεχών από τον ΣΥΡΙΖΑ που επιταχύνει τη φθορά του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για πρώτη φορά από το 2012 περνάει στην τρίτη θέση στη σειρά κατάταξης των κομμάτων. Παρά τα μεγάλα προβλήματα της ακρίβειας που θολώνουν την εικόνα της κυβέρνησης στην κοινή γνώμη, αλλά και τη δυσκολία του ΠΑΣΟΚ να προσελκύσει το σύνολο των διαρροών από την Κουμουνδούρου, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης εμφανίζεται αδύναμος να φρενάρει την καθοδική τροχιά που καταγράφει εδώ και καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και να συγκρατήσει τις εντεινόμενες φυγόκεντρες τάσεις οι οποίες παρατηρούνται μετά την εκλογή του στον πολιτικό χώρο που επέλεξε να ηγηθεί.

Σύμφωνα με τα ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης που διενήργησε η εταιρεία Marc για λογαριασμό του «ΘΕΜΑτος», ο ΣΥΡΙΖΑ της εποχής Κασσελάκη συνεχίζει να βουλιάζει δημοσκοπικά, σε βαθμό που να συγκρατεί στις τάξεις του μόλις και μετά βίας έναν από τους δύο ψηφοφόρους που τον ψήφισαν στην τελευταία εκλογική αναμέτρηση. Η συσπείρωσή του φτάνει στο μάλλον ιστορικά χαμηλό ποσοστό της τάξης του 52,6%, καθώς εμφανίζει σημαντικές διαρροές τόσο προς το ΠΑΣΟΚ (9,1%) και το ΚΚΕ (9,2%) όσο, πολύ περισσότερο, προς τους αναποφάσιστους (14,4%) και, εν γένει, την αδιευκρίνιστη ψήφο. Μικρότερες διαρροές παρουσιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση προς τη Ν.Δ. (3,4%) και τα μικρότερα κόμματα (4,9%), ενώ στον αντίποδα είναι πολύ περιορισμένες οι εισροές που έχει από άλλους χώρους, με αποτέλεσμα το ισοζύγιο να είναι αρνητικό για την Κουμουνδούρου.

Ενδεικτικό των εξελίξεων που προδιαγράφονται στον ορίζοντα είναι ότι μεταξύ αυτών που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη του περασμένου Ιουνίου μόνο το 43,2% θεωρούν ότι εκφράζονται από τη νέα ηγετική ομάδα του κόμματος. Ενώ μεταξύ αυτών που παραμένουν ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ, το 69,7% δικαιώνει τη νέα ηγεσία. Εκείνο, ωστόσο, που φαίνεται να κάνει ακόμη πιο δυσχερή τη θέση της νέας ηγετικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα στοιχεία της έρευνας που αφορούν το πρόσωπο του κ. Κασσελάκη είναι ακόμη χειρότερα από τις επιδόσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γεγονός που, υπό τις παρούσες συνθήκες, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για ανάκαμψη της αρνητικής εικόνας που έχουν στην κοινή γνώμη η Κουμουνδούρου και ο νέος επικεφαλής της.

galop-1
galop-2

Εντονη αμφισβήτηση

Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει την εμπιστοσύνη μόλις του 6,7% της ελληνικής κοινωνίας και στο σχετικό ερώτημα κατατάσσεται τέταρτος, μακράν πίσω από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και χαμηλότερα από τους κυρίους Νίκο Ανδρουλάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα. Επιπλέον, υπερτερούν ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εκείνοι που αμφισβητούν τη βασική του διακήρυξη ότι μπορεί να νικήσει τον κ. Μητσοτάκη με την οποία διεκδίκησε και κέρδισε τον θώκο του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο πρωθυπουργός και η Νέα Δημοκρατία διατηρούν την πολιτική κυριαρχία, καθώς το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου ποσοστό 34,1%, το οποίο με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων οδηγεί στην εκτίμηση ότι η παρούσα εκλογική του δύναμη είναι στο 39%. Η μεγάλη ανατροπή που καταγράφεται στη μέτρηση της Marc είναι στο προσπέρασμα του ΣΥΡΙΖΑ από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο κινείται ανοδικά και με 12,4%, που συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου, εκτιμάται ότι η δύναμή του είναι πλέον στο 14,3%, καθώς έχει συσπείρωση της τάξης του 76,6% και προσελκύει σχεδόν έναν στους δέκα ψηφοφόρους που στις τελευταίες εκλογές ψήφισαν τον ΣΥΡΙΖΑ.

Αν και η διαφορά ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι πολύ μικρή και κινείται μέσα στα όρια του στατιστικού λάθους, το πολιτικό momentum ευνοεί το κόμμα του κ. Ανδρουλάκη, καθώς ο τελευταίος υπερέχει του κ. Κασσελάκη τόσο στο γενικό πεδίο όσο και στον χώρο του Κέντρου, που αποτελεί το διαφιλονικούμενο έδαφος στο οποίο όλα δείχνουν ότι το προσεχές διάστημα θα δοθεί σκληρή μάχη, από την οποία σε πρώτη φάση θα κριθεί ποιος εκ των δύο θα καταλάβει το αξίωμα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανεβασμένες είναι και οι επιδόσεις του ΚΚΕ, που είναι από τους μεγάλους υποδοχείς των συριζαϊκών διαρροών. Βοηθούσης και της αυξημένης δημοφιλίας του κ. Κουτσούμπα, το κόμμα του Περισσού συγκεντρώνει 8,3% στην πρόθεση ψήφου και η εκλογική του δύναμη εκτιμάται ότι φτάνει στο 9,6%. Επονται η Ελληνική Λύση με 5,6%, οι Σπαρτιάτες με 3,4%, η Πλεύση Ελευθερίας με 3,3%, το ΜέΡΑ25 με 3,2%, που διατηρεί ελπίδες να βρεθεί στην επόμενη Βουλή, και η Νίκη με 2,9%, ποσοστό με το οποίο θα έχανε οριακά το εισιτήριο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης εφόσον οι εκλογές διεξάγονταν την επόμενη Κυριακή, όπως είναι το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στην έρευνα της Marc.

galop-3

Δημοφιλία στο ναδίρ

Από τα πλέον εντυπωσιακά στοιχεία της δημοσκόπησης είναι η επιβεβαίωση της αρνητικής προαίρεσης με την οποία εξακολουθεί να υποδέχεται η κοινή γνώμη τον νέο ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ. Από άποψη δημοφιλίας, ο κ. Κασσελάκης κατατάσσεται στην πέμπτη θέση με ποσοστό της τάξης του 23,4%, που είναι το ιστορικά χαμηλότερο που έχει συγκεντρώσει αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δημοφιλέστερος όλων είναι ο κ. Μητσοτάκης, με το ποσοστό της θετικής γνώμης για το πρόσωπό του να φτάνει στο 48%.

Ακολουθούν ο κ. Κουτσούμπας με 42,8%, ο κ. Ανδρουλάκης με 32,6% και η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου με 28,8%. Στην έκτη θέση, ελαφρώς πίσω από τον κ. Κασσελάκη, με τον οποίο συναγωνίζονται και σε ποσοστά αρνητικής γνώμης, είναι ο αρχηγός της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, που κρίνεται θετικά από το 23,1% των ερωτηθέντων. Επονται οι επικεφαλής, της Νίκης, Δημήτρης Νατσιός, με 10,5% και των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, με 6,5%. Συνολικά, οι πολίτες, ανεξαρτήτως του κόμματος που ψήφισαν στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, κρίνουν αρνητικά τα πρώτα δείγματα γραφής που έχει δώσει ο κ. Κασσελάκης στους περίπου δύο μήνες που κρατά το τιμόνι της Κουμουνδούρου. Μόνον το 10,3% των ψηφοφόρων της Ν.Δ., το 13,4% όσων ψήφισαν ΠΑΣΟΚ και το 16,4% όσων προτίμησαν άλλο κόμμα αξιολογούν θετικά τον νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα, ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του δικού του κόμματος, οι οποίοι διχάζονται, η πλειοψηφία με ποσοστό 46% τον αξιολογεί αρνητικά, έναντι ποσοστού 43% που αναγνωρίζει θετικά στοιχεία στα πρώτα βήματα του νέου αρχηγού. Σε ό,τι αφορά τη δημοφιλία του, έχει καλύτερη πέραση στις γυναίκες με 25,6% και στις νεότερες ηλικίες (από 17 έως 34 ετών) με 27%, καθώς και στους κεντροαριστερούς με 34,2%. Εξίσου αρνητικές είναι για τον κ. Κασσελάκη και οι απαντήσεις που έδωσαν οι συμμετέχοντες στην έρευνα σε ερώτηση για την εκπλήρωση των προσδοκιών που δημιουργήθηκαν με την εκλογή του στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Δύο στους τρεις από το σύνολο του πληθυσμού, ή ποσοστό 66,7%, απάντησαν ότι ο νέος αρχηγός τα πηγαίνει μάλλον χειρότερα του αναμενομένου. Ενώ και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ υπερέχουν με ποσοστό 46,4% έναντι 36,6% όσοι κρίνουν ότι τα πήγε χειρότερα απ’ ό,τι περίμεναν. Με βάση την πολιτική αυτοτοποθέτηση των ερωτηθέντων, θετικές προσδοκίες για τον νέο αρχηγό έχει το 26,6% όσων δηλώνουν κεντροαριστεροί, το 24% των αριστερών, το 16,4% των κεντρώων, το 14,8% των δεξιών, το 14,4% όσων δεν έχουν κάποια συγκεκριμένη ιδεολογική ταύτιση και το 6,8% των κεντροδεξιών.

galop-4
galop-5

Ζημιά από τη φυγή της «Ομπρέλας»

Η πλειοψηφία των πολιτών, εξάλλου, φαίνεται να αποτιμά αρνητικά και το πρώτο ρήγμα που σημειώθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ με την αποχώρηση της ομάδας του κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου, της αποκαλούμενης «Ομπρέλας». Το 51,7% του συνόλου των πληθυσμού, καθώς και το 40,8% των ψηφοφόρων της αξιωματικής αντιπολίτευσης απαντούν ότι η εξέλιξη αυτή θα κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Στον αντίποδα, την άποψη ότι «θα κάνει καλό στον ΣΥΡΙΖΑ» συμμερίζονται το 28,4% όσων ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και το 15,2% του συνολικού αριθμού των ψηφοφόρων. Από άλλο ερώτημα της έρευνας προκύπτει ότι οι πρωτοβουλίες της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που αμφισβητούν τον κ. Κασσελάκη βρίσκουν σύμφωνο το 23,4% όσων ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις κάλπες του Ιουνίου, καθώς και το 15,6% όσων εξακολουθούν να δηλώνουν ψηφοφόροι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ξεχωριστή σημασία έχουν επίσης το crash test μεταξύ Μητσοτάκη – Κασσελάκη και ειδικότερα οι απαντήσεις στο ερώτημα αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να νικήσει τον νυν πρωθυπουργό στις επόμενες εκλογές. Αρνητική απάντηση, δηλαδή ότι δεν μπορεί να κερδίσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, δίνει το 72,8% του συνόλου των ερωτηθέντων, έναντι μόλις 19,7% όσων βλέπουν πιθανό το ενδεχόμενο επικράτησης του κ. Κασσελάκη. Ακόμη και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ υπερτερούν με ποσοστό 45,3% έναντι 43,5% όσοι αμφισβητούν ότι μπορεί να κερδίσει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ τη μονομαχία με τον κ. Μητσοτάκη.

galop-6
galop-7
galop-8

Ακρίβεια και ελεύθεροι επαγγελματίες

Με αιχμή το οξύ πρόβλημα της ακρίβειας, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας για την ελληνική κοινωνία, η εικόνα της κυβέρνησης θολώνει, χωρίς όμως, με βάση τα ευρήματα της έρευνας της Marc, να απειλείται η άνετη πρωτοκαθεδρία που διατηρούν η Νέα Δημοκρατία και ο πρωθυπουργός. Πάνω από οκτώ στους δέκα πολίτες (83,5%) υποδεικνύουν τις ανατιμήσεις που καταγράφονται στην αγορά ως το πρόβλημα που τους απασχολεί περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο.

Στο σύνολο των απαντήσεων που δόθηκαν στο ερώτημα για τα τρία σημαντικότερα θέματα της επικαιρότητας έπονται οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και στη Λωρίδα της Γάζας (48%), η κατάσταση στον τομέα της υγείας (30,6%), η εγκληματικότητα, τα φαινόμενα βίας και η παραβατικότητα (29,2%), η αναποτελεσματικότητα του κρατικού μηχανισμού (20,1%), οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πλημμύρες και οι φωτιές (18,8%), τα εθνικά θέματα – Ελληνοτουρκικά (15%), το Μεταναστευτικό (12,1%), οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία (6,3%), οι εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ (4,1%) και, τέλος, η εξέλιξη του κορωνοϊού (2,2%).

galop-9

Κατηγορίες αγαθών

Στο ειδικότερο ερώτημα αναφορικά με τις κατηγορίες αγαθών των οποίων η αύξηση των τιμών ανησυχεί περισσότερο, η συντριπτική πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα υπέδειξε σε ποσοστό 88% τα τρόφιμα και εν γένει τα είδη που πωλούνται στα σούπερ μάρκετ. Ακολουθούν, κυρίως ως δεύτερες απαντήσεις, το ηλεκτρικό ρεύμα με 34,2%, η βενζίνη και οι μετακινήσεις με 29,9%, το πετρέλαιο θέρμανσης και το φυσικό αέριο με 23,9%, τα ενοίκια με 10,1% και, τέλος, η ένδυση / υπόδηση με 2,6%.

Αξιολογώντας τις ενέργειες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στα σούπερ μάρκετ, η πλειοψηφία σε ποσοστό 46,6% έχει την άποψη ότι ολιγωρεί, ενώ το 40,2% υποστηρίζει ότι προσπαθεί, αλλά χρειάζεται να λάβει πιο δραστικά μέτρα και να κάνει περισσότερους ελέγχους. Από το σύνολο των ερωτηθέντων μόνο το 12,3% απαντά ότι «η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για τον περιορισμό της ακρίβειας, με όλα τα μέσα». Το ίδιο ποσοστό ανεβαίνει στο 25,8% όταν ερωτώνται οι ψηφοφόροι της Ν.Δ., οι οποίοι πλειοψηφικά, σε ποσοστό 56,9%, υποστηρίζουν ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα και έλεγχοι.

Η κοινή γνώμη στηρίζει πλειοψηφικά την απόφαση της κυβέρνησης να φορολογήσει τους ελεύθερους επαγγελματίες, υπολογίζοντας ότι έχουν εισόδημα που φτάνει στο ύψος του κατώτατου μισθού που παίρνει ένας εργαζόμενος. Το 49,1% του συνολικού πληθυσμού απαντά ότι η σχετική πρωτοβουλία συνιστά «μια προσπάθεια για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής», όπως το έχει εμφανίσει η κυβέρνηση. Στον αντίποδα, το 41,5% ενστερνίζεται την άποψη ότι πρόκειται για «ένα άδικο χαράτσι στους ελεύθερους επαγγελματίες».

Οι απαντήσεις, όπως είναι φυσικό, αλλάζουν όταν ερωτώνται εκείνοι τους οποίους αφορά το μέτρο, δηλαδή οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που σε ποσοστό 67,7% θεωρούν ότι έρχονται αντιμέτωποι με ένα άδικο χαράτσι και μόνο το 28,9% εξ αυτών ενστερνίζεται την κυβερνητική άποψη για προσπάθεια περιορισμού της φοροδιαφυγής. Μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ υπερτερούν, σε ποσοστά 66,9% και 59,6%, εκείνοι που συμφωνούν με το κυβερνητικό αφήγημα.

Στη συνολική αξιολόγηση της κυβέρνησης οι θετικές και μάλλον θετικές απόψεις που έχουν οι πολίτες για τους πρώτους μήνες της νέας θητείας Μητσοτάκη αθροίζονται στο ποσοστό του 38,5%, ενώ οι αρνητικές φτάνουν στο 60,4%. Η κατάσταση διαφοροποιείται όταν η αξιολόγηση αφορά τον πρωθυπουργό. Στο σχετικό ερώτημα οι αρνητικές γνώμες για τον κ. Μητσοτάκη φτάνουν στο 55,2% και οι θετικές ανεβαίνουν στο 43,1%.

galop-10

Θωμάς Γεράκης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Marc A.E.: «Ανακατεύεται η τράπουλα στην Κεντροαριστερά»

Σχεδόν πέντε μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου, ο πρωθυπουργός καθώς και το κυβερνών κόμμα διατηρούν την κυριαρχία τους στο πολιτικό σκηνικό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να είναι ο δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός και συγκεντρώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών σε πολλαπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τους αντιπάλους του. Η ηγεμονία του στο πολιτικό προσωπικό είναι αδιαμφισβήτητη, σταθερή και διαρκής.

Η Ν.Δ., με υψηλή συνοχή των ψηφοφόρων της, κυριαρχεί στους κομματικούς συσχετισμούς διατηρώντας σχεδόν αναλλοίωτη την εκλογική επιρροή της. Η εικόνα του ενός ισχυρού κυβερνητικού κόμματος έναντι μιας κατακερματισμένης αντιπολίτευσης παραμένει ως αμετάβλητη πολιτική συνθήκη, χωρίς να φαίνεται προς το παρόν να απειλείται.

Η βασική υπόσχεση του Στέφανου Κασσελάκη ότι μπορεί να νικήσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη αμφισβητείται τόσο από την πλειοψηφία των πολιτών όσο και από σχεδόν τους μισούς από όσους ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες εκλογές του Ιουνίου.

Οι όποιες αρχικές προσδοκίες για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να διαψεύδονται. Η δημοτικότητά του καταγράφεται σχετικά χαμηλή, ενώ χαμηλή καταγράφεται και η ικανοποίηση από τα πρώτα δείγματα γραφής του. Αξιο προσοχής είναι πως στην ερώτηση «Ποιον πολιτικό αρχηγό εμπιστεύεστε περισσότερο;» ο Στέφανος Κασελλάκης συγκεντρώνει μόλις το 6,7% των ψηφοφόρων. Οι επιφυλάξεις ή οι αντιρρήσεις στο πρόσωπό του και τις επιλογές του είναι αισθητά εμφανείς και μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Οσον αφορά στην αποχώρηση της «Ομπρέλας», υπερτερούν όσοι πιστεύουν πως αυτή θα κάνει ζημιά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι προφανές πως η ανάδειξη του Στέφανου Κασσελάκη στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ δεν βελτίωσε την εικόνα και επιρροή του κόμματός του, το οποίο εν μέσω εσωκομματικών αναταράξεων συνεχίζει την καθοδική του πορεία. Η συσπείρωση των ψηφοφόρων του είναι ιδιαίτερα χαμηλή, εμφανίζει στατιστικά σημαντικές διαρροές προς όλες τις κατευθύνσεις, κυρίως προς το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ ο ένας στους πέντε ψηφοφόρους του τοποθετείται στο φάσμα των αναποφάσιστων και της γκρίζας ζώνης.

Η προβληματική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει τις συνθήκες για μια ιστορική ανατροπή. Είναι η πρώτη φορά που μετά από 11 χρόνια, από τον Μάιο του 2012, τίθεται υπό αμφισβήτηση η πρωτοκαθεδρία του ΣΥΡΙΖΑ στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Στην παρούσα έρευνα το ΠΑΣΟΚ καταγράφεται ως δεύτερο κόμμα στην πρόθεση ψήφου, έστω και με διαφορά μικρότερη του στατιστικού σφάλματος από τον ΣΥΡΙΖΑ, που εμφανίζεται στην τρίτη θέση. Η καταγραφή αυτή αποτελεί μια πρώτη ένδειξη πως το στοίχημα της δεύτερης θέσης είναι και ίσως παραμείνει ανοιχτό. Η έκβαση της μάχης για τη δεύτερη θέση θα επηρεαστεί τόσο από τα επακόλουθα της εσωκομματικής διαμάχης του ΣΥΡΙΖΑ στον εκλογικό ανταγωνισμό όσο και από το κατά πόσο θα μπορέσει το ΠΑΣΟΚ να αδράξει αυτή την πολιτική ευκαιρία.

Προς το παρόν η ημερομηνία των ευρωεκλογών είναι ακόμη μακριά και η κυβέρνηση φαίνεται να είναι αντιμέτωπη μόνο με τον εαυτό της και τα προβλήματα μιας δύσκολης καθημερινότητας.

Δείτε εδώ όλη τη δημοσκόπηση.

RELATED ARTICLES
- Advertisment -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Recent Comments