Το δεύτερο μέρος της έρευνας για λογαριασμό του Alpha
Το δεύτερο μέρος της δημοσκόπησης της Alco για τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha παρουσιάστηκε. Στο πρώτο μέρος, το βράδυ της Δευτέρας, αποτυπώθηκε ανάγλυφα το προβάδισμα των εφτά μονάδων που έχει η Νέα Δημοκρατία από τον ΣΥΡΙΖΑ στην πρόθεση ψήφου.
Σε αυτήν την περίπτωση, το ενδιαφέρον έχει να κάνει με τη σφυγμομέτρηση για κυβέρνηση συνεργασίας, ακόμα και «κυβέρνηση ηττημένων».
Νέες εκλογές προτιμά το 61%, αν η άλλη επιλογή ήταν συγκυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το ΠΑΣΟΚ. Υπέρ αυτού του ενδεχομένου τάχθηκε το 26%.
Ούτως ή άλλως, όμως, οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας είναι συντριπτικά κάθετοι στο ενδεχόμενο νέων εκλογών, αν η άλλη επιλογή είναι κυβέρνηση συνεργασίας. Το 77% είναι υπέρ των νέων εκλογών και το 15% μόλις υπέρ της κυβέρνησης συνεργασίας. Διαβλέπουν, δηλαδή, την περίπτωση αυτοδυναμίας. Σε ό,τι αφορά τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, η προτίμηση είναι αντίθετη: το 57% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας και το 34% νέες εκλογές.
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25, ένας στους δύο (50%) προτιμά νέες εκλογές. Κοντά είναι το ποσοστό κυβέρνησης συνεργασίας με 37%.
Οι ψηφοφόροι των τριών κομμάτων, πάντως, δεν διστάζουν να κρύψουν τη ροπή τους σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, αν και όχι τη συγκεκριμένη. Το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, που είναι υπέρ φτάνει το 75%, ενώ σε ΠΑΣΟΚ και ΜεΡΑ25 τα αντίστοιχα ποσοστά είναι στο 55% και 60%.
Στους 100 αναποφάσιστους, οι 55 είναι γυναίκες.
Στις ηλικίες 45-64 βρίσκεται το 41% των αναποφάσιστων, το 35% στην κατηγορία 25-44.
Σε ό,τι αφορά το γεωγραφικό κομμάτι, το 47% των ψηφοφόρων βρίσκεται στην Αττική, το άλλο 53%, στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Μισθολογικά, οι περισσότεροι αναποφάσιστοι, το 25%, κινούνται ανάμεσα σε 701 και 1.000 ευρώ. Από 1.001 έως 1.501 το ποσοστό είναι 17%, το ίδιο και εκείνους που λαμβάνουν 1.501 και πλέον ευρώ. Σε ό,τι αφορά τους κάτω των 701, είναι 15% οι αναποφάσιστοι.
Ενδιαφέρον παρουσίασε και η ερώτηση για τον πολιτικό προσδιορισμό, αφού ο ένας στους τρεις δηλώνει πως «δεν έχει», το 21% δηλώνει κεντρώο, το 14% κεντροαριστερό, το 12% κεντροδεξιό, το 8% δεξιό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προπορεύεται ελαφρώς του Αλέξη Τσίπρα στην ερώτηση για τη «δεύτερη ευκαιρία», 24% έναντι 21%, αλλά το 33% δεν θέλει κάποιον από τους δύο.
Οι περισσότεροι προβληματίζονται στο δίλημμα ΣΥΡΙΖΑ ή ΠΑΣΟΚ (12%) και στο δίλημμα ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ (11%).