Τσίπρας : Προσκαλεί αλλά και εκβιάζει τον Πάνο Καμμένο – “Εάν δεν ψηφίσει, θα μετρηθούμε στη Βουλή” – Ανοιχτό το σενάριο των πρόωρων εκλογών (μάλλον Μάιο), αφού ομολόγησε ότι θα έχει πολιτικό πρόβλημα
Ο τελεσιγραφικός τόνος που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για να απευθυνθεί στον κυβερνητικό του εταίρο Πάνο Καμμένο, (προ)καλώντας τον στη συνάντηση που θα έχουν την Παρασκευή να μην διευκολύνει τα σχέδια των αντιπάλων της αντιπάλων της κυβέρνησης, αποκάλυψε τα μεγάλα προβλήματα συνοχής που αντιμετωπίζει ο κυβερνητικός συνασπισμός.
Ο Α. Τσίπρας ομολόγησε, ταυτόχρονα, τη δυσκολία που έχει να σταθεί η κυβέρνησή του μετά την άρση της εμπιστοσύνης από τον αρχηγό της Ανεξαρτήτων Ελλήνων. Με έμμεσο τρόπο παραδέχθηκε ότι θα υποχρεωθεί να προσφύγει -«εν ευθέτω χρόνο και συντεταγμένα»- σε πρόωρες κάλπες παρά το γεγονός ότι μπορεί να εξασφαλίσει τους 151 για να λάβει νέα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή.
Όπως ο ίδιος είπε στο Open , συνταγματικά μπορεί να σταθεί η κυβέρνηση, αλλά πολιτικά δεν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Και αυτό διότι, σε μια τέτοια περίπτωση, δηλαδή εφόσον ο κ. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση, όπως είναι η νέα θέση που υποστηρίζει το τελευταίο διάστημα, θα χρειαστεί να διαλυθούν τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες: οι ΑΝΕΛ , το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων που η αριθμητική τους δύναμη είναι ούτως ή άλλως σε οριακή κατάσταση.
Με βάση τους υπολογισμούς και τις εκτιμήσεις που γίνονται από έγκυρους αναλυτές, εφόσον ο κ. Τσίπρας δοκιμάσει την… τύχη του, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης, μπορεί να ελπίζει σε 151, ίσως και 152 «ναι» που θα προέρχονται από τέσσερις κατευθύνσεις.
Ειδικότερα, στους 145 βουλευτές που διαθέτει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ (μαζί με τη μεταγραφείσα από την Ε.Κ. Θεοδώρα Μαγαλοοικονόμου), πιθανολογείται ότι θα προστεθούν η υφυπουργός Κατερίνα Παπακώστα, που είναι ανεξάρτητη και έχει εκλεγεί με τη ΝΔ, η υπουργός Έλενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Βασίλης Κόκκαλης που μαζί με τους Θ. Παπαχριστόπουλο και Κ. Ζουράρι είναι εκλεγμένοι με τους ΑΝΕΛ, ο Σπύρος Δανέλης από το Ποτάμι και ο Γιάννης Σαρίδης από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη.
Με τις αποσκιρτήσεις αυτές, όμως, ο Πάνος Καμμένος, που το κόμμα του έχει τώρα 7 βουλευτές και θα μείνει με τρεις, ο Σταύρος Θεοδωράκης, που το κόμμα του έχει 6 βουλευτές και θα μείνει με 5, καθώς και ο Βασίλης Λεβέντης που ηγείται κοινοβουλευτικής ομάδας πέντε βουλευτών και θα μείνει με τέσσερις, παύουν να είναι αρχηγοί αναγνωρισμένοι από τον Κανονισμό της Βουλής, αφού τα κόμματα δεν θα διαθέτουν πλέον τον απαιτούμενο αριθμό για να λογίζονται ως χωριστές κοινοβουλευτικές ομάδες και θα χάσουν όλα τα προνόμια, καθώς τα κοινοβουλευτικά τους στελέχη θα έχουν το «status» των ανεξάρτητων βουλευτών.
Είναι προφανές -και το ομολόγησε ο πρωθυπουργός- ότι, εφόσον συμβεί αυτό, η κυβέρνηση Τσίπρα θα έχει ημερομηνία λήξης -τις ψηφοφορίες για το Σύνταγμα και την ψήφιση των νομοσχεδίων που διευκολύνουν τη φιλολαϊκή ατζέντα της κυβέρνησης- και, έτσι, θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος προς τις κάλπες, οι οποίες το αργότερο που μπορεί να στήνουν είναι ο Μάιος με την ταυτόχρονη διεξαγωγή όλων μαζί των εκλογικών αναμετρήσεων (ευρωεκλογών, δημοτικών και περιφερειακών).