Οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις αναμένεται να επικεντρωθούν στην ταχύτατη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων
Το ορόσημο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης προκειμένου να πραγματοποιήσει το πολυπόθητο πολιτικό restart επιθυμεί να αξιοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ύστερα από ένα δίμηνο διαρκούς αναμέτρησης με τη μανία της φύσης, είτε αυτό αφορά τις megafires σε Ρόδο, Έβρο και Πάρνηθα, είτε αφορά το άνευ προηγουμένου πλημμυρικό φαινόμενο, που έπληξε και τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας.
Κυβερνητικές πηγές προϊδεάζουν ότι οι πρωθυπουργικές ανακοινώσεις τόσο μέσω της αποψινής του ομιλίας στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο όσο και μέσω της αυριανής συνέντευξης Τύπου αναμένονται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα επικεντρωθούν στην ταχύτατη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
Αλλαγές στην Πολιτική Προστασία
Στην αιχμή του κυβερνητικού δόρατος βρίσκονται, όπως είναι εύλογο, οι κυοφορούμενες αλλαγές στη λειτουργία της Πολιτικής Προστασίας με γνώμονα την ταχύτερη όσο και αποτελεσματικότερη αντίδρασή της στις νέες, δραματικότερες προκλήσεις που θέτει η κλιματική κρίση, ιδίως στη λεκάνη της Μεσογείου. Βάσει των έως τώρα διαθέσιμων πληροφοριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να περιγράψει ένα επικαιροποιημένο πλαίσιο λειτουργίας της Πολιτικής Προστασίας, με ισχυρότερη διασύνδεση ανάμεσα στην Πολιτική Προστασία και τις Ένοπλες Δυνάμεις και με εν πολλοίς ταχύτερες αλλά και αυτοματοποιημένες διαδικασίες παρέμβασής τους.
Σύμφωνα με μια πηγή κυβερνητικής πληροφόρησης, η έμφαση θα δοθεί εκ των πραγμάτων στην αποφασιστική ενίσχυση των επιχειρησιακής ικανότητας και επάρκειας της Πολιτικής Προστασίας, κάτι που είναι βέβαιο πως θα επιφέρει και μια αναδιοργάνωση στις δομές του συγκεκριμένου υπουργείου.
Βάσει του ίδιου ρεπορτάζ δεν αποκλείεται η έμφαση στην επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα τόσο σε επίπεδο πρόληψης όσο και σε επίπεδο αντιμετώπισης να αποτυπωθεί και μέσω του διορισμού ενός επιχειρησιακού στελέχους -πιθανώς προερχόμενου από τις Ένοπλες Δυνάμεις- ως πολιτικού επικεφαλής του επιχειρησιακού βραχίονα σε θέση αναπληρωτή υπουργού.
Μεταρρυθμίσεις σε Δημόσιο, Υγεία, Δικαιοσύνη, Μεταφορές και Αστυνομία
Είναι, εξάλλου σαφές ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα περιγράψει χωρίς καμία τάση εξωραϊσμού τη δύσκολη πραγματικότητα, ενώ θα επιμείνει πως η ταχεία και ανεμπόδιστη υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων μεταξύ άλλων στο Δημόσιο, στην Υγεία, στη Δικαιοσύνη, στις Μεταφορές και την Αστυνομία εξυπηρετεί τον διαρκή στόχο του εκσυγχρονισμού της χώρας και ως εκ τούτου της μείωσης της απόστασης που χωρίζει την ελληνική πραγματικότητα από τα standards των κρατών-μελών του σκληρού πυρήνα της Ευρωζώνης.
Οικονομική πολιτική
Στο πεδίο της Οικονομίας, η δέσμευση ότι η κυβέρνηση θα εξακολουθήσει να στηρίζει τα πλέον ευάλωτα νοικοκυριά έναντι της εισαγόμενης ακρίβειας παραμένει σε πλήρη ισχύ, όπως διαβεβαιώνουν ανώτεροι κυβερνητικοί παράγοντες, ωστόσο το μείγμα των δρομολογούμενων κυβερνητικών παρεμβάσεων φαίνεται πως αλλάζει ουσιωδώς.
Αρμόδια κυβερνητική πηγή επισημαίνει στην «Απογευματινή» ότι η κυβέρνηση από το 2024 και μετά προσανατολίζεται στην υιοθέτηση μέτρων μονιμότερου χαρακτήρα για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος, όπως αυτά που έχουν ήδη ψηφιστεί από τα τέλη Ιουλίου και ισοδυναμούν περίπου με το 50% των οικονομικών δεσμεύσεων για την τρέχουσα 4ετία. Είναι, όμως, επίσης, σαφές ότι τα κονδύλια που θα κατευθυνθούν τόσο σε αποζημιώσεις όσο και στην τιτάνια επιχείρηση της αποκατάστασης των ζημιών στη Θεσσαλία αναδιατάσσουν τις προτεραιότητες του οικονομικού επιτελείου και επηρεάζουν έως ένα βαθμό τη μέχρι «κλειδωμένη» οικονομική πολιτική.
Μάλιστα, και εν προκειμένω η απόφαση περί συμπληρωματικού προϋπολογισμού, ύψους 600.000.000 έως 700.000.000 ευρώ, φαίνεται πως περιορίζει την κυβερνητική ευελιξία και μέτρα όπως η επιταγή ακρίβειας προς τις πλέον ευάλωτες κοινωνικές ομάδες ή η επέκταση του «Μarket pass» έως το τέλος του έτους δεν αναμένεται να ισχύσουν. Επιπλέον, το εφαπάξ οικονομικό βοήθημα στους συνταξιούχους, που ταλαιπωρούνται ακόμη από την προσωπική διαφορά του Νόμου Κατρούγκαλου, θα δοθεί από τις αρχές Ιανουαρίου, ενώ κατά την αποψινή του παρέμβαση ο πρωθυπουργός θα ξεδιαλύνει το τοπίο για το λεγόμενο «πράσινο τέλος» και το Ειδικό Ταμείο Φυσικών Καταστροφών στο οποίο θα κατευθυνθεί. Βάσει των έως τώρα πληροφοριών, το συγκεκριμένο τέλος πρόκειται να επιβληθεί σε ορισμένες επιχειρήσεις, πιθανώς και με κλαδικά κριτήρια, ενώ το ύψος του θα είναι περιορισμένο.
Ανασχηματισμός
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το περιεχόμενο της αυριανής συνέντευξης Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη. Κυβερνητικά στελέχη προϊδεάζουν πως ο πρωθυπουργός θα θελήσει με έναν τρόπο να παγώσει -τουλάχιστον για την περίοδο έως τις αυτοδιοικητικές εκλογές- τα σενάρια που τον φέρουν να δρομολογεί αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα.
Ουδείς βεβαίως μπορεί να μιλήσει με ασφάλεια για το επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς είναι σαφές πως ο κ. Μητσοτάκης έχει εντοπίσει και αστοχίες και ολιγωρίες κατά την άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής. Δεν αποκλείεται, δε, σύμφωνα με την αίσθηση που καλλιεργείται σε ορισμένα κυβερνητικά στελέχη οι υπό εξέταση αλλαγές να είναι περισσότερο οριζόντιες και να μην περιοριστούν αποκλειστικά και μόνο στα πρόσωπα, αλλά να σημάνουν μια συνολικότερη αναδιάταξη αρμοδιοτήτων και ρόλων στο κυβερνητικό σχήμα.