Με «οδηγό» τη δυνατή όσφρησή της και μια σειρά από άλλες δεξιότητες που έχει αναπτύξει κατά την εκπαίδευσή της, η Χέρα καταφέρνει να εντοπίσει τελικά το «ύποπτο» αντικείμενο και να πάρει την επιβράβευση από τον συνοδό της. Λίγο αργότερα, ο μόλις 2 ετών Τζατζ -από το αγγλικό «judge» (δικαστής), όπως εξηγεί ο συνόδος του- έρχεται να σαρώσει σαν σίφουνας το εσωτερικό του οχήματος, προκαλώντας ενθουσιασμό με την ενεργητικότητά του.
Η Χέρα και ο Τζατζ είναι δύο από τους σκύλους που έχει «επιστρατεύσει» το Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων Θεσσαλονίκης για τις ανάγκες της υπηρεσίας, υποβοηθώντας σημαντικά το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας σε κρίσιμους τομείς, όπως αυτός της ανίχνευσης ναρκωτικών ή εκρηκτικών υλών. Οι δύο σκύλοι «ξεδίπλωσαν» τις ικανότητές τους στον φακό της webtv του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων στο πλαίσιο επίδειξης με αφορμή την παρουσία, για μια ακόμα χρονιά, της Ελληνικής Αστυνομίας (με δικό της περίπτερο) στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
«Πρόκειται για μια μικρή επίδειξη με έναν αστυνομικό σκύλο ανίχνευσης εκρηκτικών, ο οποίος δείχνει πώς σε μια πιθανή έρευνα ύποπτου οχήματος ή άλλου χώρου που μπορεί να έχει τοποθετηθεί μία βόμβα χρησιμοποιείται από το συνοδό του και υποβοηθά το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να εξουδετερωθεί κάθε πιθανή απειλή», εξηγεί ο αστυνομικός υποδιευθυντής Νικόλαος Ράλλης, διευθυντής ειδικών αστυνομικών δυνάμεων Βορείου Ελλάδος και διοικητής του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών Θεσσαλονίκης.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Ράλλη, στο τμήμα συνοδών αστυνομικών σκύλων Θεσσαλονίκης υπηρετούν 16 σκυλιά ανίχνευσης εκρηκτικών, 7 σκυλιά αναζήτησης ανθρώπων και πραγμάτων και τρία σκυλιά αναζήτησης ναρκωτικών.
Η παρουσία του σκύλου στην έρευνα για την ανίχνευση εκρηκτικών ουσιών κρίνεται εξαιρετικά σημαντική -«ένα πολύ δυνατό μέσο στο πλευρό του πυροτεχνουργού, που είναι υπεύθυνος για την έρευνα», όπως λέει ο κ. Ράλλης. «Το σκυλί έχει κάποιες δυνατότητες με την όσφρησή του οι οποίες υπερβαίνουν τις ανθρώπινες δυνατότητες και υποβοηθά σημαντικά το έργο του πυροτεχνουργού, προκειμένου να ανευρεθεί σε πιθανή τέτοια περίπτωση ένας εκρηκτικός μηχανισμός ή μία βόμβα που έχει τοποθετηθεί», εξηγεί ο διευθυντής ειδικών αστυνομικών δυνάμεων Βορείου Ελλάδος και διοικητής του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών Θεσσαλονίκης.
Η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, της οποίας προΐσταται ο κ. Ράλλης, απαρτίζεται από διαφορετικές ειδικές υπηρεσίες της Αστυνομίας: από το Τμήμα Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών, την ΕΚΑΜ, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα και το Τμήμα Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων. Το τελευταίο στελεχώνεται από διάφορα είδη – ειδικότητες σκύλων: τα σκυλιά ανίχνευσης, αναζήτησης εκρηκτικών, τα σκυλιά αναζήτησης ανθρώπων και πραγμάτων, τα λεγόμενα patrol, καθώς και τα σκυλιά ανίχνευσης ναρκωτικών.
Η επίδειξη με τη Χέρα και τον Τζατζ για το ΑΠΕ-ΜΠΕ δεν είναι η μοναδική που έχει κάνει η Ελληνική Αστυνομία όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας της στις διοργανώσεις της ΔΕΘ. «Σε ετήσια βάση, η Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος παρουσιάζει κάθε φορά στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ένα κομμάτι των δραστηριοτήτων της προκειμένου και ο κόσμος να έχει μία εικόνα για τις δυνατότητες της υπηρεσίας, με διαφορετική θεματολογία κάθε φορά. Φέτος -για παράδειγμα- είδατε μία επίδειξη από την ΕΚΑΜ, την καταρρίχηση των ανδρών της ΕΚΑΜ από ελικόπτερο. Επίσης στο πληροφοριακό κέντρο της Ελληνικής Αστυνομίας εκτίθενται ετήσια οι δυνατότητες των διαφορετικών τμημάτων της, όπως το ρομπότ εξουδετέρωσης αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, αλλά και διαφορετικές ειδικότητες αστυνομικών σκύλων που μπορούν να επιληφθούν προκειμένου να υποβοηθηθεί η μάχη κατά της εγκληματικότητας», επισημαίνει ο διευθυντής ειδικών αστυνομικών δυνάμεων Βορείου Ελλάδος και διοικητής του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών Θεσσαλονίκης κ. Ράλλης.
«Μέλος της οικογένειάς μας οι σκύλοι μας» λένε οι συνοδοί τους
Για τον Κώστα Ποδογοριανιώτη, υπαστυνόμο Α’ στο Τμήμα Συνοδών Σκύλων των Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων Βορείου Ελλάδος, η 9χρονη Χέρα (γερμανικός ποιμενικός), η οποία βρίσκεται στη «δύση» της θητείας της και βαίνει προς αντικατάσταση λόγω ηλικίας, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειάς του.
«Είναι μέλος της οικογένειάς μας, όλο τον χρόνο μαζί, πάμε μαζί και διακοπές. Όλο το 24ωρο, όλο τον χρόνο», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Ποδογοριανιώτης, εξηγώντας πως επειδή μπορεί να ζητηθεί η συνδρομή τους «ανά πάσα στιγμή», πρέπει να γνωρίζουν οι συνοδοί την κατάσταση του σκύλου τους. «Πρέπει να ξέρουμε, αν είναι αδιάθετος για κάποιο λόγο, αν έχει φάει λίγο πριν, αν είναι όλα σωστά, για να μπορεί και να δουλέψει», επισημαίνει.
Εξηγεί, δε, πως για να ενταχθεί ένας σκύλος στην Ελληνική Αστυνομία περνάει από ένα ειδικό τεστ. «Πρέπει να είναι υγιής και να έχει κάποια ειδικά χαρακτηριστικά, όπως να του αρέσει να παίζει με το μπαλάκι και να μπορεί να αντεπεξέλθει στις συνθήκες της δουλειάς. Η βασική του εκπαίδευση διαρκεί τρεις μήνες. Εκπαιδεύεται από το προσωπικό της αστυνομίας και όταν εκπληρώσει την εκπαίδευσή του μπορεί να εργαστεί κανονικά εκεί που θα επιλέξει η Ελληνική Αστυνομία», σημειώνει ο κ. Ποδογοριανιώτης, με την τριαντάχρονη και πέραν εμπειρία που «κουβαλάει» στον συγκεκριμένο τομέα.
«Η επιτυχία που έχουν τα ζώα μας είναι πολύ μεγάλη, πλησιάζει το 100%. Για να είναι σε θέση να εργάζονται τα ζώα πρέπει να είναι στο 95% της απόδοσής τους και πάνω. Κι αυτό είναι αυτονόητο, όταν έχει να κάνει με την ανεύρεση εκρηκτικών υλών», προσθέτει.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Χρήστος Παρατσικίδης, συνοδός χειριστής αστυνομικού σκύλου και εκπαιδευτής στην Ελληνική Αστυνομία, μιλάει για την «απίστευτα στενή σχέση» που αναπτύσσει ένας συνοδός με τον σκύλο του, όπως και ο ίδιος με τον Τζατζ, ο οποίος είναι στην υπηρεσία το τελευταίο οχτάμηνο. «Είμαστε όλη την ώρα μαζί, είναι σαν να έχεις ένα επιπλέον παιδί στην οικογένεια», αναφέρει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας πως «χρειάζεται πολύ χρόνο η φροντίδα και η εκπαίδευσή του αλλά η χαρά που εισπράττεις καθημερινά δεν περιγράφεται!».
Ο κ. Παρατσικίδης ασχολείται πάνω από μια δεκαετία συνολικά με τους αστυνομικούς σκύλους, οι οποίοι, όπως λέει, αντιλαμβάνονται την …αδρεναλίνη μιας επιχείρησης. «Πηγαίνουμε με το ειδικά διαμορφωμένο αυτοκίνητο που έχουμε και κάνουμε έρευνες π.χ. σε περίπτωση τηλεφωνήματος για ύποπτο αντικείμενο ή οτιδήποτε άλλο. Πηγαίνουμε με την ψυχολογία …στο κόκκινο, γιατί δεν ξέρουμε τι θα συναντήσουμε. Αυτό το αντιλαμβάνεται και ο σκύλος διότι μόλις κατεβαίνει από το αυτοκίνητο και του περνάμε το λουρί καταλαβαίνει ότι πρέπει να αρχίσει το ψάξιμο», λέει και στρέφοντας το βλέμμα προς τον Τζατζ, εξηγεί ότι πρόκειται για ένα πολύ φιλικό, αλλά ταυτόχρονα ενεργητικό και δραστήριο σκυλί, κάτι που είχαν την ευκαιρία να διαπιστώσουν όλοι όσοι παρακολούθησαν την επίδειξη, στην οποία συμμετείχε!