Πριν από τη λήξη της ισχύος της παρούσας δέσμης μέτρων ενάντια στην πανδημία του κορωνοϊού θα ανακοινωθεί από την κυβέρνηση εάν, με ποιον τρόπο και σε τι βάθος χρόνου θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των σχετικών περιορισμών, όπως προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.
Ο ίδιος τοποθέτησε το συγκεκριμένο ορόσημο, αν δεν υπάρξει κάποια δραματική αλλαγή στην εξέλιξη της πορείας της νόσου, στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, αν και ξεκαθάρισε ότι ορισμένες από τις παρεμβάσεις για την προστασία του πληθυσμού θα διαρκέσουν αναγκαστικά μέχρι τον Ιούνιο.
Όπως διεμήνυσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, οι τέσσερις παράγοντες που θα κρίνουν το εν λόγω χρονοδιάγραμμα είναι η μείωση της μεταδοτικότητας στον γενικό πληθυσμό, η αντοχή του συστήματος υγείας (για την οποία εξέφρασε την ικανοποίησή του, ενώ στάθηκε και στην ενδυνάμωση του ΕΣΥ από την πλευρά της κυβέρνησης), καθώς και ο έλεγχος της πιθανότητας αναζωπύρωσης του ιού, μέσω της όσο το δυνατόν μεγαλύτερης μείωσης των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται σε επικίνδυνες εστίες που προέκυψαν εσχάτως, όπως οι οικισμοί Ρομά, τα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών, οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, οι μονάδες χρονίων παθήσεων κ.ά.
Η μείωση της μεταδοτικότητας, η αντοχή του συστήματος υγείας, ο έλεγχος «αναζωπύρωσης» του ιού σε οικισμούς Ρομά και κέντρα δομών, καθώς και το ποσοστό ανοσίας οι κρίσιμοι λόγοι για τους επιστήμονες
Ο κίνδυνος που υπάρχει σε αυτούς τους χώρους, με βάση τα λεγόμενα του εκπροσώπου της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, είναι η ταχύτατη εξάπλωση σε πληθυσμούς ευπαθείς, που οδηγούνται συνήθως σε νοσηλεία, αλλά και η εξάπλωση εκτός αυτών μέσω του προσωπικού.
Ως εκ τούτου και ταυτόχρονα με τον έλεγχο σε αυτές τις πιθανές εστίες επιδημίας θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε διάφορες περιοχές της χώρας από το προσωπικό των αποτελέσματά τους θα βαρύνουν καθοριστικά και στην αποκλιμάκωση των μέτρων προστασίας.
Τέλος, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο τέταρτος και λιγότερο ιχνηλατημένος παράγοντας είναι αυτός της ανοσίας, για την οποία κανείς διεθνώς δεν μπορεί σε αυτήν τη φάση να εκφράσει εμπεριστατωμένη άποψη. Στην Ελλάδα, άλλωστε, δεν υπάρχει ανοσία του πληθυσμού, με δεδομένο τον μικρό αριθμό των σοβαρών κρουσμάτων. Ωστόσο, ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε πως θα είναι καλύτερη η εικόνα για το επίπεδο ανοσίας στο τέλος Μαΐου. Πάντως, με δεδομένη την περιβόητη επιπεδοποίηση της καμπύλης της πανδημίας στη χώρα μας κι αν δεν αλλάξει η εικόνα αυτή τις ημέρες που θα ακολουθήσουν του Πάσχα, το Μέγαρο Μαξίμου και κινητών μονάδων, που ήδη στελεχώνονται και ετοιμάζονται για τις δειγματοληψίες μετά το Πάσχα. Τα οι συναρμόδιοι υπουργοί έχουν εκπονήσει ήδη ένα πρώτο σχέδιο για τη σταδιακή επαναφορά στην ενεργό δράση συγκεκριμένων τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής. Σημαντικό για την εξίσωση των κυβερνητικών αποφάσεων είναι το παράδειγμα των επιτυχημένων μοντέλων του εξωτερικού, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν πυξίδα και για τη χώρα μας. Η διαδικασία αυτή θα «τρέξει» σύμφωνα με τους σχεδιασμούς των επιστημόνων και των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων σε τρεις φάσεις. Σε ό,τι αφορά το πρώτο κύμα επαναλειτουργίας (που τοποθετείται χρονικά μέχρι τη 15η Μαΐου), θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με τις σκέψεις των κυβερνώντων, τις βιοτεχνίες και τα μικρά εμπορικά καταστήματα, ανάμεσα στα οποία και τα κομμωτήρια. Νωρίτερα, αναμένεται να προωθηθούν και οι ενέργειες για τη χαλάρωση των μέτρων σχετικά με την κυκλοφορία των πολιτών, αρχικά με την κατάργηση του 13033. Παράλληλα, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, στην τηλεδιάσκεψη που είχε με Ολυμπιονίκες και επιτυχημένους Έλληνες αθλητές, ξεκαθάρισε πως απόλυτη προτεραιότητα θα δοθεί στην άρση των περιορισμών στο κομμάτι της σωματικής άθλησης.
Στο δεύτερο (από 15 Μαΐου έως 15 Ιουνίου, βάσει των πληροφοριών που έχουν διαρρεύσει) θα συγκαταλέγονται οι επιχειρήσεις εστίασης, όπως οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα νυχτερινά κέντρα, ενώ στο πρώτο μισό του επόμενου μήνα επικεντρώνονται οι σχεδιασμοί για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία και των φοιτητών στα πανεπιστημιακά έδρανα. Στο τρίτο κύμα, τέλος, θα δοθεί το «πράσινο φως» για να ανοίξουν τα πολυκαταστήματα.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες μάλιστα, αναμένεται να υπάρξει σταδιακή επαναλειτουργία των δικαστηρίων, αρχής γενομένης από αυτά που δεν παρουσιάζουν συνωστισμό, αλλά και των διοικητικών μονάδων του κράτους, όπως είναι οι εφορίες, έως τα τέλη Μαΐου.
Η ομάδα που θα καταθέσει την τελική πρόταση έως την Πέμπτη
Στο Μέγαρο Μαξίμου, εδώ και μία εβδομάδα, έχει συγκροτηθεί μια άτυπη επιτροπή που σχεδιάζει προσεκτικά την επόμενη ημέρα, από τη στιγμή δηλαδή που θα ξεκινήσει η σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και της οικονομικής δραστηριότητας. Ποια μαγαζιά, χώροι και επιχειρήσεις θα επιτραπεί να ανοίξουν, με ποια σειρά, με ποιους όρους και προϋποθέσεις για τους εργαζομένους και τους πελάτες ή συνεργάτες κ.λπ. Η επιτροπή συνεδριάζει με τηλεδιασκέψεις, ενώ τα μέλη της ανταλλάσσουν συχνά-πυκνά μηνύματα μέσω της εφαρμογής What’s App, με ιδέες και προτάσεις. Συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Γρηγόρης ∆ημητριάδης, ο Ακης Σκέρτσος, ο Βασίλης Κικίλιας, ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο Ηλίας Μόσιαλος, ο Θανάσης Κοντογιώργης, καθώς και ορισμένοι ειδικοί επιστήμονες. Ο στόχος που έχει τεθεί είναι το αργότερο μέχρι την Πέμπτη του Πάσχα να έχει κατατεθεί μια ολοκληρωμένη πρόταση στον πρωθυπουργό, ώστε να την επεξεργαστεί, να την αξιολογήσει και να λάβει τις τελικές αποφάσεις.