Θα ζητηθεί από την Ολομέλεια η άρση της ασυλίας του πρώην υπουργού επί ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελου Αποστολάκη, που πρωταγωνίστησε στην υπόθεση μαζί με τον Πάνο Καμμένο
Στη Βουλή θα διαβιβαστεί μέσα στην εβδομάδα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η δικογραφία του σκανδάλου των 500 εκατ. δολαρίων για την αναβάθμιση 5 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3Β Orion του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία σαπίζουν εδώ και εννέα χρόνια στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα και στην αεροπορική βάση της Ελευσίνας. Πρωταγωνιστές στο σκάνδαλο των 5 αεροσκαφών P-3Β είναι ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ. και τότε υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος και ο πρώην αντιναύαρχος, βουλευτής, αλλά και πρώην υπουργός Εθνικής Αμυνας στη δεύτερη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ Ευάγγελος Αποστολάκης.
Να διευκρινιστεί ότι η διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή αφορά τον κ. Ευάγγελο Αποστολάκη και τον τ. πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και όχι τον κ. Καμμένο και τον πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Μιχαήλ Κωσταράκο, καθώς δεν έχουν την ιδιότητα του βουλευτή ώστε να πρέπει να ζητηθεί η άρση της ασυλίας τους και η σχηματισθείσα δικογραφία ως προς αυτούς θα διαχωριστεί.
500 εκατ. δολάρια
Η εισαγγελική έρευνα διατάχθηκε έπειτα από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε το τρίτο δεκαήμερο του περασμένου Αυγούστου στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη ο απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού Παναγιώτης Σταμάτης για τη μη υλοποιηθείσα εδώ και 9 χρόνια σύμβαση του ΥΠΕΘΑ με την εταιρεία Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση 5 αεροσκαφών P-3Β, ύψους 499.843.145 δολαρίων.
Η μηνυτήρια αναφορά στρέφεται «κατά παντός συμμετόχου και εμπλεκομένου, με κοινή δράση και κοινό δόλο, αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα και εξωθεσμικού συναυτουργού ή ηθικού αυτουργού και κατά παντός κάθε άλλου προσώπου σε βάρος του οποίου προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής για τις κακουργηματικού χαρακτήρα αξιόποινες πράξεις της: α) απιστίας, β) δωροδοκίας αξιωματούχων και γ) νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».
Από την ανάληψη του υπουργικού θώκου ο κ. Καμμένος, παρότι η οικονομική κατάσταση στη χώρα την περίοδο εκείνη βρισκόταν κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των μνημονιακών νόμων, είχε επιδείξει έντονο ζήλο για την αναβάθμιση των πεπαλαιωμένων P-3Β Orion. Τόνιζε μάλιστα σε όλους τους τόνους μέσα στο ΥΠΕΘΑ ότι το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των P-3Β είναι απαραίτητο και αναγκαίο για την εθνική άμυνα της χώρας, αλλά και οικονομικά επωφελές σε σχέση με άλλες λύσεις, όπως ήταν η αντικατάσταση των 5 αεροσκαφών.
Στο πλευρό του είχε ταχθεί και ο κ. Αποστολάκης, με τον οποίο είχε αναπτύξει στενές φιλικές σχέσεις, τις οποίες διατήρησε και μετά την αποχώρησή του από το υπουργείο, αποχώρηση που έγινε λόγω της διαφωνίας του με τον Αλέξη Τσίπρα για την ονομασία των Σκοπίων και τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Κάτω από το βάρος των πιέσεων, τη 15η Μαρτίου 2015 ο κ. Καμμένος οδήγησε τα μέλη του ΚΥΣΕΑ να εγκρίνουν το σχέδιο της διακρατικής συμφωνίας Letter of Acceptance (LOA) για τον εκσυγχρονισμό των 5 γερασμένων αεροσκαφών.
Μάλιστα, με διαδικασίες fast track, δηλαδή προτού καλά-καλά συμπληρωθούν 20 ημέρες από την ημέρα της επίμαχης συνεδρίασης του ΚΥΣΕΑ που ενέκρινε την διακρατική συμφωνία, το ΥΕΘΑ έσπευσε να ενεργοποιήσει το LOA καταβάλλοντας προκαταβολή 45 εκατ. δολαρίων στην ανάδοχο εταιρεία.
Ετσι, η Lockheed ανέλαβε την υποχρέωση να ολοκληρώσει την αναβάθμιση έως το 2020, κάτι που δεν έχει υλοποιηθεί παρότι η τελευταία δόση καταβλήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2020. Στην επίμαχη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συμμετείχαν οι Αλέξης Τσίπρας, Πάνος Καμμένος, Ευάγγελος Αποστολάκης και Μιχαήλ Κωσταράκος. Η μηνυτήρια αναφορά του κ. Σταμάτη διαβιβάστηκε στον επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, εισαγγελέα Εφετών Παναγιώτη Καψιμάλη, ο οποίος μέσα στις επόμενες μέρες, λόγω της εμπλοκής ονομάτων εν ενεργεία βουλευτών, θα διαβιβάσει τη δικογραφία στην κυρία Αδειλίνη χωρίς να κάνει καμία παρατήρηση. Η τελευταία με τη σειρά της θα διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Μη συμφέρουσα λύση»
Το «ΘΕΜΑ» από τον Απρίλιο 2015 είχε αποκαλύψει με σειρά δημοσιευμάτων το σκάνδαλο των 500 εκατ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των παροπλισμένων P-3Β. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα είχε δημοσιεύσει και την επιστολή του αντιπροέδρου της Lockheed Martin και επικεφαλής του γραφείου της αμερικανικής εταιρείας οπλικών συστημάτων στην Αθήνα Ντένη Πλέσσα, ο οποίος έχει αποβιώσει. Το περιεχόμενο της επιστολής καθιστούσε σαφές ότι ο εκσυγχρονισμός των 5 αεροσκαφών P-3B με εκτιμώμενο κόστος 500 εκατ. δολάρια θεωρείται από την ίδια τη Lockheed «μη οικονομικά αποδεκτός» και «μη τεχνικοοικονομικά συμφέρουσα λύση».
Μάλιστα, η Lockheed στην επιστολή της προειδοποιούσε ότι η ανακατασκευή των υφιστάμενων P-3Β θα κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο ακριβότερα από άλλες λύσεις. Παρ’ όλα αυτά, το ΚΥΣΕΑ και σε πλήρη αντίθεση από τις θέσεις της Lockheed, αποφάσισε κατά ανεξήγητο τρόπο να ενεργοποιήσει τo LOA σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.
Oταν η δικογραφία διαβιβαστεί στη Βουλή, η Επιτροπή Δεοντολογίας θα εισηγηθεί στην Ολομέλεια την άρση ή μη της ασυλίας των εμπλεκόμενων βουλευτών. Στη συνέχεια τον τελικό λόγο για την άρση της ασυλίας θα έχει η Ολομέλεια της Βουλής. Κατά τις εργασίες της Ολομέλειας οι βουλευτές θα αποφασίσουν με φανερή ονομαστική ψηφοφορία. Αν η Βουλή δώσει τη σχετική άδεια, οι βουλευτές των οποίων θα αρθεί η ασυλία θα οδηγηθούν άμεσα στη Δικαιοσύνη, η οποία θα έχει και τον τελευταίο λόγο.