Τον Έβρο επισκέπτεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος θα μιλήσει σε εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για τον Έβρο». Με ενδιαφέρον αναμένονται οι αναφορές που θα γίνουν στα όσα λαμβάνουν χώρα στη Μέση Ανατολή μετά και τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ από την οποία οι πληροφορίες είναι με… το σταγονόμετρο. Στη σημερινή ενημέρωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης θα αναφερθεί στην κατάσταση στη Μέση Ανατολή.
Η συνεδρίαση είχε προγραμματιστεί για να υπάρξει ενημέρωση για τις επαφές του πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη και τη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν, ωστόσο τώρα είναι δεδομένο πως θα επεκταθεί η συζήτηση και στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Όσον αφορά στη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε το σχέδιο εκκένωσης Ελλήνων από τον Λίβανο, αξιολογήθηκε το επίπεδο ασφάλειας, ενώ τέθηκε σε ετοιμότητα ο μηχανισμός για νέες μεταναστευτικές ροές. Οι αβεβαιότητες λόγω της προοπτικής ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή είναι πολύ μεγάλες και με βάση τις ρευστές εξελίξεις καθορίζεται και ο σχεδιασμός.
Ο βασικός πονοκέφαλος αφορά το μεταναστευτικό καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος μαζικής μετακίνησης πληθυσμού από τον Λίβανο. Το υπουργείο Μετανάστευσης πατά «γκάζι» για την ανάταξη των μεταναστευτικών δομών ανά τη χώρα, ώστε η χωρητικότητά τους τους να ανέλθει στο 100%, καθώς είναι σε εξέλιξη έργα. Αυτή τη στιγμή έχει καλυφθεί περίπου το 50% της δυναμικότητας με 22.000 μετανάστες και το μήνυμα της Αθήνας είναι ότι δεν θα δεχθούμε περισσότερους μετανάστες από όσους μπορούμε να αντέξουμε. Βεβαίως, κρίσιμος ενδιάμεσος κρίκος παραμένει η Τουρκία, στην οποία είναι πιθανό να μετακινηθούν πολίτες από τον Λίβανο.
Όσον αφορά στην οικονομία το μεσοπρόθεσμο συντάχθηκε με γνώμονα συνθήκες σταθερότητας ενώ η υπάρχει αγωνία στην κυβέρνηση η οποία παρακολουθεί τις τιμές του πετρελαίου που έχουν επίδραση σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα και καταγράφουν τα πιθανά σενάρια, σε περίπτωση ενός ισραηλινού χτυπήματος ή μιας διαταραχής στα στενά του Ορμούζ που θα είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση του εφοδιασμού της Δύσης. Στην κυβέρνηση βλέπουν ότι ως αυτή την ώρα οι αγορές δεν έχουν υπεραντιδράσει (το μεσοπρόθεσμο συντάχθηκε με μέση τιμή στα 80 δολάρια για το πετρέλαιο), κανείς όμως δεν μπορεί να γνωρίζει τη συνέχεια.
Τέλος για το σχέδιο “Κόσμος” για απομάκρυνση Ελλήνων από τον Λίβανο ένα ελληνικό C130 αναχωρεί με κατεύθυνση τη Βηρυτό, προκειμένου να παραλάβει 46 Κύπριους και 22 Ελλαδίτες που εξεδήλωσαν ενδιαφέρον. Ένα ακόμα C-130 είναι σε ετοιμότητα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα δύο αρματαγωγά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.
Η περίπτωση, ευρύτερης ανάφλεξης απαιτεί πλήρη επιχειρησιακή εμπλοκή για απομάκρυνση 3.600 κατόχους Ελλήνων διαβατηρίων, μαζί με περίπου 1.000 εξαρτώμενα μέλη. Το σενάριο φαντάζει σήμερα ως επιλογή ύστατης ανάγκης, ο σχεδιασμός, όμως, έχει τεθεί επί τάπητος.